Rom-Kon 14.02.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 (...)Czytaj , dzwoń, napewno wiele nowego się dowiesz Taaa a o kredytach i wszystkich niuansach z tym związanych pójdę agencji- przedstawiciela banku a miła pani mnie poinformuje rzetelnie co i jak... jak myślicie? Miła pani poinformuje mnie o kredycie najlepszym dla mnie czy o największej prowizji dla siebie? Dlaczego wysyłasz mnie na stronę producenta? Przecież to nie jest miarodajne i przede wszystkim obiektywne źródło! Podaj mi niezależne opinie na ten temat. Jakiś autorytet świata nauki i techniki który wyraźnie napisał-powiedział że ta technologia jest zgodna ze sztuką budowlaną... Dlaczego ja oferując moje usługi (w celu zarobienia pieniędzy) czasem by wejść na robotę muszę przedstawić referencję? Dlaczego firmie która produkuje produkt za pieniądze i walczący z konkurencją o rynek czyli sprzedaż to takiej firmie ufa się bezgranicznie... cokolwiek powie to jest święte i niepodważalne! Dużo ludzi z tego forum zarzuca Muratorowi brak obiektywizmu bo zamieszcza reklamy firm których produkty opisuje - ocenia. A producentowi ufacie bezgranicznie... bo napisał... i tak musi być... amen. Sorry ale dla mnie to http:// http://www.rockwool.pl/sw60311.asp jest reklama! I będę to odbierał jako reklamę... To jest pisane dla klientów... ja nim nie jestem... dla mnie ważna jest karta z danymi technicznymi, aprobaty, normy, dopuszczenia etc... konkluzja z tego taka... Panowie! Przedstawcie mi jakieś opracowanie naukowe - techniczne niezależnej osoby... ja się z nim zapoznam... może zrozumiem może nie... zależy czy mój poziom nie jest za niski... jeśli w podpisie będzie autorytet (ogólnie przyjęty) to przyjmę to i bez problemów zacznę to stosować i z czystym sumieniem będę przedstawiać to jako jedną z opcji i że jest to zgodne ze sztuką budowlaną. ...na konkurencyjnych forach "działa" pan T.B. (pewnie wiecie o kim mowa) który dociepla wszystko od środka... jadą po nim jak po łysej kobyle... żadne argumenty nie docierają... żadne autorytety... może to prekursor nowych technologii? Ma ciężkie życie... Mnie wystarczy jedno porządne niezależne źródło i zmienię swoje poglądy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.02.2008 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 A jak nie wierzysz to sprawdz aprobatę, tam jest przy kazdym produkcie napisane ile chłonie wody, a jak nie wierzysz to np Rocktona czy Superrocka na wagę, potem wsadz do wody a potem znowu na wagę i wtedy jeszcze raz pomyśl. Następnie spróbuj to samo zrobić z wełną szklaną A to ze Rockwool zaleca 25 cm to też mozesz policzyć R jak wiesz jak a zapewnim Cię ze to wyliczenie na poziomie 5 kl podstawówki ale ja nie docieplam basenu pływackiego tylko poddasze! Ja nie zanurzam wełny we wodzie tylko najwyżej przepuszczam parę wodną! I by to było miarodajne to z zewnętrznej strony powinno być -20*C od środka +25*C i czas... tydzień... miesiąc... i oczywiście od zewnątrz membrana a od wewnątrz płyta... i wtedy na wagę z taką wełną... a nie moczenie we wodzie czyli warunki jakich nigdy (przy szczelnej membranie) mieć nie będzie! To tak jakby o paroszczelności przekonywała nas wodoszczelność membrany! Wystarczy słoik z wodą gumka i kawałek membrany... wiadomo co zrobić... i odwrócić słoik... woda nie poleci czyli membrana jest paroszczelna (kompletna bzdura)... a na oko tak wygląda! Albo "hydrofobizacja" mechaniczna tropiku namiotu! Wystarczyło zwykłą tkaninę mocno napiąć i nie przepuszczała deszczu! Czyli zwykła szmata nie przepuszcza wody!!! Dowód - namiot! ...hmmm prościej było z parasolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 15.02.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Widze, ze moje ardumenty do Ciebie nie trafiaja wiesz swoje i już. Nawet to co producent zaleca też nie wiec nie ma sensu dalsza dyskusja. W tych linkach co Ci podałem sa też apropaty, nawet znajdziesz filmik jak docieplać.Docieplaj dalej jak docieplałeś bo wiesz najlepiej jak to robic, nawet lepiej od Rockwoola który robi to juz 70 lat zna swój produkt i wie jak go stosować i i jego inżynierowie zalecają inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.02.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Na podanych stronach nie znalazłem nic oprócz reklamy produktu i dążenia producenta by właśnie jego wełnę kupić... strona ta była robiona przez wysokiej klasy fachowców od marketingu i socjotechniki (taką firmę stać na najlepszych fachowców!) z nastawieniem by jak najwięcej sprzedać danego produktu. ...autentyczny - słyszany przeze mnie tekst na bazarze: - Pani! a te śliwki robaki mają? - nie..... - Pani! a te śliwki są pryskane? - nie...... No i usłyszała pani to co chciała.... oczywiście śliwki kupiła z przekonaniem że bez robali i oczywiście z upraw ekologicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 15.02.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Już pisałem buduj jak chcesz. Tylko ludzi trzeba trochę uświadomić zę wykonawca może coś zrobić żle. Są na to przykłady, nawet w tym poscie. Jak ileś lat robisz z tą folią to cieżko Ci sie przestawic na robienie bez, bo i tak klient płaci za folie i Twoja robotę. Na wełnie szklanej dawaj nawet tone folii ale na skalną nie dawaj wcale w pomieszczeniu suchym. Nic dziwnego że są wykonawcy którzy sie nie idą z czasem i nie stosują nowych technologii i metod bo po co sie uczyć no nie? Wyjeżdzasz z jakąś socjotechniką, śliwkami , bazarem itp. Rób jak uważaszPraca u podstaw normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.02.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 ...a ja tylko chcę poznać odpowiedzi na moje pytania... i niestety nie dostaję... ...ale polecam lekturę artykułu:http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje-termiczne/izolacje/zmienna-lambda,17082_27531.htm i nadal stawiam pytanie: Jak się zmieni lambda, R, czy U przegrody bez paroizolacji jak i z zastosowaniem paroizolacji. jaka to jest różnica... Czy jest to znacząca różnica czy pomijalnie mała... liczby! liczby! liczby! Czy jeśli nie dam paroizolacji czy wzrośnie mi rachunek za gaz? Jeśli tak to o ile!!! A jeśli nie to skąd takie dane??? Proszę o przykład!!! Lotnik jeśli masz takie dane to podziel się ze mną... z nami... Jeszcze jedna kwestia... udział w "wentylacji" ścian, skosów i sufitu to zaledwie ok. 3% całej ogólnej wentylacji więc teraz kłócimy się o te 3%!!! Bo reszta tj. 97% odbywa się innymi drogami... I te 3% ma tak decydujące znaczenie na mikroklimat pomieszczeń??? Jeśli ktoś chce poczytać na temat folii z powłoką z AL to polecam artykuł: http://termodom.pl/buduj/materialy_izolacyjne/izolacyjne_folie_refleksyjne ...mały cytat z tego: "Z powodu rosnących kontrowersji wokół sprawy faktycznych właściwości cieplnych przegród z izolacjami refleksyjnymi, w Europejskiej Organizacji ds. Aprobat Technicznych (EOTA) oraz w Europejskim Komitecie Normalizacyjnym (CEN) prowadzone są prace w celu podania właściwej, uwierzytelnionej metody badań."...więc jeszcze musimy trochę poczekać na miarodajne badania... teraz to każdy sobie rzepkę skrobie i dochodzi do wyników tylko sobie znanymi drogami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.02.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Nic dziwnego że są wykonawcy którzy sie nie idą z czasem i nie stosują nowych technologii i metod bo po co sie uczyć no nie? masz rację niektórzy idą do przodu, stosują np folię alu, folię kubełkową i inne sofistyczne wynalazki a bezmyślne stosowanie (lub nie-) nazywasz uczeniem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 15.02.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Rom-Kon powoływanie sie na artykół który napisał gość z Termoorganiki niewiele wnosi, przecież nie mógł nic napisać. Tak jak w tym z Rockwoola http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje-termiczne/izolacje/ocieplenie-trwale-jak-skala,17082_31238.htm Każdy pokazuje zalety swojego i autor (pracownik producenta styropianu) nie napisz nic złego na styropian, analogicznie o wełnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.02.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 "lotnik" czy zaślepienie jednym produktem nie pozwala Ci logicznie myśleć? Żadna wełna (skalna czy szklana) nie nasiąka! Nasiąkanie takiego materiału izolacyjnego to wypieranie uwięzionego w nim powietrza przez wodę.Wracając do wentylacji uważam, że pomieszczenia powinny by wentylowane przez kanały wentylacyjne a nie przez przegrody budowlane (ściany, stropy). Izolacji cieplnej zagraża każda ilość wilgoci, która może ulec kondensacji. Stosowanie folii spowalniającej przepływ pary wodnej uważam za nieporozumienie a mówienie, że to folia inteligentna to już duże nadużycie. Wypisywanie bzdur, że otwiera jakieś "pory" to przepuszcza a jak zamyka to nie przepuszcza. Zastosowanie tej folii może spowodować tylko jedno zniknięcie zagrzybienia ze ścian. Zjawisko to przesunie się do wnętrza ściany czyli nadal jest ale go nie widać. Podobnie jest z nocnikiem, można go wsunąć pod łóżko i nie będzie go widać ale to wcale nie znaczy, że go nie ma! Będzie go czuć tak jak i te ściany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.02.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Rom-Kon powoływanie sie na artykół który napisał gość z Termoorganiki niewiele wnosi, przecież nie mógł nic napisać. Tak jak w tym z Rockwoola http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje-termiczne/izolacje/ocieplenie-trwale-jak-skala,17082_31238.htm Każdy pokazuje zalety swojego i autor (pracownik producenta styropianu) nie napisz nic złego na styropian, analogicznie o wełnie ...czyli pomału łapiesz o co mi chodzi? Zaletą styropianu jest jego nikła paroprzepuszczlaność a zaletą wełny jest jej wysoka paroprzepuszczalność! I kto ma rację? ...zależy po której stronie barykady stoisz! To jest wojna! Wojna o klienta! ...a z artykułu Termoorganiki więcej można się dowiedzieć niż z Rockwoola... ten ostatni bardzo ogólnikowy... nastawiony tylko na promocję własnej marki... dużo wody treści brak... ...a odpowiedzi na moje pytania nadal brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.02.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 We wszystkich pomieszczeniach na poddaszu izolowanych wełną (a nie tylko w łazienkach i kuchniach) trzeba stosować folię paroizolacyjną (czy też spowalniającą).A to z tego względu, że w zimie należy utrzymywać (zwykle przez nawilżanie) wilgotność we wnętrzach rzędu 45-50%, zwłaszcza w sypialniach. Bez paroizolacji przez gips-karton będzie przechodzić z wnętrza para wodna i w dużej części wykropli się ona w wełnie, juz przy temperaturach zewnętrznych rzędu -5 stopni.(ten cholerny, a niezrozumiały punkt rosy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 15.02.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 We wszystkich pomieszczeniach na poddaszu izolowanych wełną (a nie tylko w łazienkach i kuchniach) trzeba stosować folię paroizolacyjną (czy też spowalniającą). A to z tego względu, że w zimie należy utrzymywać (zwykle przez nawilżanie) wilgotność we wnętrzach rzędu 45-50%, zwłaszcza w sypialniach. Bez paroizolacji przez gips-karton będzie przechodzić z wnętrza para wodna i w dużej części wykropli się ona w wełnie, juz przy temperaturach zewnętrznych rzędu -5 stopni. (ten cholerny, a niezrozumiały punkt rosy). ponieważ zgadzam się z tą Twoją wypowiedzią, postanowiłem to wyrazić zeby ie było ze zawsze się czepiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starki 16.04.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Czy warto zakładać folie paroizolacyjną z ekranem aluminiowym? Opor cieplny szczeliny 2,5cm z folia aluminiowa jest przy pomyslnych zalozeniach dla foli aluminiowej porownywalny z warstwa 2cm welny. Zatem dla oporu cieplnego nie warto zakladac foli z ekranem aluminowym. Koszt samej foli jest w zasadzie do zaakceptowania, jednak dodatkowo trzeba doliczyc koszt profili do zrobienia szczeliny miedzy folia a plytamk k-g. Folia aluminiowa bez szczeliny nie ma wiekszego sensu jezeli chodzi i opor cieplny. Podsumowujac: Jezeli chcemy oszczednosci w ogrzewaniu lepiej (troche cieplej i taniej) dac 2cm wiecej welny niz kombinowac z ekranami i szczelinami. Chyba ze ktos zna jakis patent na tanie wykonanie szczeliny? ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 16.04.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Skoro już temat został podniesiony, to chciałem zapytać: Napisła to pani Karolina Matysiak-Rakoczy: "Aby mechanizm odbijania promieniowania cieplnego był skuteczny, aluminiowa powłoka nie może się z niczym stykać, bo wówczas nagrzewa się, zamiast odbijać promieniowanie. [...] To po co w takim razie tą folię daje się w podłogę, pod ogrzewanie? Każdy sobie zaprzecza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.04.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 ale przecież tam jest również szczelinarzędu nano, mikro piko albo atomu, co kto wolia to, biorąc odpowiednią linijkę to nic, lub wszechświatczyli marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starki 17.04.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 No to moze maly eksperyment. Kostka lodu w: 1) pudelku ze styropianu 2cm i k-g2) pudelku ze styropianu 2cm, folii alu i k-g3) pudelku ze styropianu 2cm, folii alu, szczeliny i k-g4) pudelku z folii alu i k-g5) pudelku z folii alu, szczeliny i k-g Oraz pomiar czasu po jakim kostka sie rozpusci. Test do wykonania w domu i bedzie mozna samodzielnie ocenic co najbardziej sie oplaca. Testerow prosze o podzielenie sie wynikami. ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.04.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 We wszystkich pomieszczeniach na poddaszu izolowanych wełną (a nie tylko w łazienkach i kuchniach) trzeba stosować folię paroizolacyjną (czy też spowalniającą). A to z tego względu, że w zimie należy utrzymywać (zwykle przez nawilżanie) wilgotność we wnętrzach rzędu 45-50%, zwłaszcza w sypialniach. Bez paroizolacji przez gips-karton będzie przechodzić z wnętrza para wodna i w dużej części wykropli się ona w wełnie, juz przy temperaturach zewnętrznych rzędu -5 stopni. (ten cholerny, a niezrozumiały punkt rosy). ponieważ zgadzam się z tą Twoją wypowiedzią, postanowiłem to wyrazić zeby ie było ze zawsze się czepiam A mnie uczyli, że wilgoć nie wytrąci się w jednorodnej przegrodzie (a za takie uznawane są i styropian i wełna), ale tylko na styku tych przegród. Co więcej, praktyka to potwierdza. Ale może ja się nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.04.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Co rozumiesz pod stwierdzeniem "wilgoć się nie wytrąci"? Jednorodność materiału nie ma tu nic do rzeczy. Warunkiem kondensacji jest stopień nasycenia i temperatura. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.04.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Co rozumiesz pod stwierdzeniem "wilgoć się nie wytrąci"? Jednorodność materiału nie ma tu nic do rzeczy. Warunkiem kondensacji jest stopień nasycenia i temperatura. Pozdrawiam. Para nie zmieni stanu skupienia z gazowego na ciekły. jednorodność materiału ma tu bardzo dużo do rzeczy. Jak ktoś nie wierzy niech poobserwuje zaizolowane ściany lub przeprowadzi kilka eksperymentów. Woda się nie wytrąci wewnątrz styropianu (to w miarę oczywiste bo niewiele jej się tam dostanie) czy wełny(to już trudno sobie wyobrazić, ale tak jest). Nie zmienia to jednak praw fizyki. W innym przypadku dom ocieplony wełną zawsze miałby wierzchnią warstwę ociekającą wodą. Widział ktoś coś takiego? Mokry tynk widziałem (bo to inna warstwa), ale wełnę na elewacji jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 20.04.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Całkowicie się zgadzam, że szaleństwo marketingowe zrobiło większości ludzi sieczkę w głowie. Proszę mi wyjaśnić co strasznego się stanie, jeśli przy izolacji poddasza w starej, remontowanej chałupie drewnianej (dach dwuspadowy, bez lukarn, prosty, nowe krokwie, płyta osb, papa, gont) ZAMIAST folii i wełny dam, coś co się nazywa MATA TERMOIZOLACYJNA Alufox ? Jest to mata o grubości 5mm składająca się z dwóch arkuszy aluminium, a pomiędzy nimi pianka poliuretanowa. Podobno ma to to:współczynnik przewodzenia ciepła (NBN B62-201) 0,034 W/mK więcej na stronie: http://www.alufox.pl/index.php?page=alufox_wygrywa&lang=pl Za wentylację poddasza będze odpowiadać szczelina wentylacyjna od okapu do kalenicy, oraz rozszczelnione okna dachowe. Chcę ją przybić po zewnętrznej stronie krokwii (wzdłuż krokwii) z lekkim nawisem. Poddasze od wewnątrz będzie wykańczane boazerią. Podejrzewam, że problemem będzie skraplanie się pary wodnej od wewnętrznej strony tej maty, ale może dałoby się (dzięki dużemu spadkowi dachu) wyprowadzić tę parę wodną na zewnątrz ? Albo dać warstwę foli paroizolacyjnej od środka, żeby ewentualnie woda kapała na nią , a nie na deski ? Dlaczego kombinuje jak koń pod górę ? Bowiem nie lubię wełny, nie znoszę kurzu, nie wierzę, że włokna szklane rozpuszczają się w organiźmie i jestem przekonany, że bardzo łatwo może dojść do zawilgocenia się wełny i porastania grzybów. Chcę mieć zdrową góralską chałupę, w której może być nawet chłodniej , byle zdrowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts