Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalunki systemowe -

Depi

Recommended Posts

Rozważam użycie szalunków systemowych do ścian fundamentowych. Czy ktoś to ćwiczył i ma ochotę podzielić się refleksjami? Najchętniej przyjmę tez jakieś namiery na wynajmujących takie cuda, bo to cena jest czynnikiem decydującym w tej zabawie.

Czy można przyjąć, że 5 dni (tydzień) starczy na ściany fund ok 70cm?

Thank you from the mountain

Dep

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rozszalowywac możesz na drugi dzień po wylaniu

a sedno tkwi w tym abyś znalazł kogoś kto perfekcyjnie "rozbije" to na czynniki pierwsze i zamówi taka ilość elementów (stalform, acrow czy inne) o takich wymiarach jaka będzie Ci potrzebna ...

lasze (blachy do utrzymywania dystansu miedzy scianami) to jednorazowy wydatek (zostaja w betonie)

Rozważam użycie szalunków systemowych do ścian fundamentowych. Czy ktoś to ćwiczył i ma ochotę podzielić się refleksjami? Najchętniej przyjmę tez jakieś namiery na wynajmujących takie cuda, bo to cena jest czynnikiem decydującym w tej zabawie.

Czy można przyjąć, że 5 dni (tydzień) starczy na ściany fund ok 70cm?

Thank you from the mountain

Dep

1 dzień montujesz i zalewasz, drugi demontujesz i oddajesz.

Szalunki systemowe mają systemową wysokość. Nie widziałem takich 70 cm. Musisz się liczyć z tym, że wypożyczalnia nie będzie miała tyle abyś na jeden raz zaszalował. Za wynajem chcą sporej kaucji. Transport zapewne będzie po twojej stronie. Koszt osprzętu może przekroczyć koszt dzierżawy. Ale jak podeślesz projekt to wyliczą potrzebną ilość za ciebie

Szalunki systemowe mają systemową wysokość. Nie widziałem takich 70 cm. Musisz się liczyć z tym, że wypożyczalnia nie będzie miała tyle abyś na jeden raz zaszalował. Za wynajem chcą sporej kaucji. Transport zapewne będzie po twojej stronie. Koszt osprzętu może przekroczyć koszt dzierżawy. Ale jak podeślesz projekt to wyliczą potrzebną ilość za ciebie

Są wyższe i zalewa na 70 :wink: Można próbować 60 + 30.

Na pewno się da. Zwracam uwagę tylko na niedogodności.

Więcej sobie kiedyś obiecywalem po systemowych szalunkach. Ale niektórzy powycofywali się z tak drobnowymiarowych systemów które można by użyć do niskich scian fundamentowych (np. HÜNNEBECK). Inni wcale nie mają takich. A jak mają to nie ma wypożyczalni która je dzierżawi itp.

Depi

A nie lepiej zalac gotowe bloczki szalunkowe?

Jezier takie wlasnie robi. Chyba dobrze mowie :D , czy moze to plotki ? :roll:

To proste i dobre rozwiazanie.Mozna sobie starannie ulozyc i zalewac. :D

Jesli namyslisz sie na systemowe , to na dystans mamy patent , powiem przy okazji.

peri

bauma

palisander

itp itd

na mój gust nie wynajmiesz na dwa dni, pytaj o minimalny okres dierżawy i kaucję, o ile drugie Ci się "wróci" przy dobrym układzie, o tyle okres dzerżawy jest cięzki do negocjacji

czywiście plusy techniczne są ogromne , ale nie współdziałają z ekonomicznymi

Kurde z tym minimalnym okresem dzierżawy to mnie zraniłeś Shrek, zraniłeś na wskroś...

Nic - bendem dzwonił. Bardzo mi się podoba cała idea i jeśli nie wyjdzie dużo drożej, to pojadę. Sęk w tym, że nie bardzo ufam swojej ekipie. Niby mówią, że potrafią zaszalować, ale będę spokojniejszt, jeśli to będzie szalunek systemowy. No a parę metrów drewna też piechotą nie chodzi. Podobnie, jak parę metrów sześciennych betonu, który musiałbym wlać do poziomu gruntu na pełnej szerokości wykopu (jeśli wybrałbym taką opcję - przyp. aut.). No i dniówki ekipy (bo na razie tak się z nimi rozliczam) też nie chodza piechotą.

A co to za pustaki Jezier? Takie zasypowe? To się kalkuluje, to wytrzymuje, to jest dobre? Czemu nikt tak nie robi?

Hm... A ile to kosztuje? Bo na allegro nie ma a jakieś szczątkowe cenniki w necie można sobie wrażyć w żyć...

pblochu A ile dokładnie to miało Cię kosztować? Bo mnie cena metra sześciennego drewna też zabija... Dodaj robocizne (no nie ma bata, żeby 5x dłużej nie trwało zbijanie drewnianych), wyżywienie tej bandy i ryzyko, że te ich szalunki się rozpierniczą jak zaczną do niego lać beton... No i takie ściany z systemowych sa gładziutkie jak pupka niemowlaka - izolacja łatwiej się zrobi...

Kurcze - całkiem spodobały mi się te pustaki zasypowe. Jeszcze kwestia ceny... Jezier - Ty robisz ze zbrojeniem czy bez? Zbrojenie troche wywala całą impreze - dodatkowy czas i koszty...

Jakby mnie kosztowały systemowe 1000 zł to biorę :lol: