czandra 20.01.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 No i moja dyskusja "pod stołem" i po dostaniu w "ryj"przynisła korzyści. Przekonałem żonę do słuszności ,że BK może być lepszy i zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie. Chyba weźmiemy Solbet o wymiarach 80x240x590 Zastanawialiśmy sie nad 12 szrokość ale z tego co wiem chyba futryny musielibyśmy kupować regulaowane ,atak wchodzą standardowe. Jeszcze do drzwi nie doszedłem ale czy rzeczywiście tak jest ? Adam, przedyskutuj z żoną to jeszcze raz, jeżeli oczywiście nie jest za późno. Też mamy solbet BK. Ścianek działowych nie rób cieńszych niż 12 cm. 8 cm to nie jest dobre rozwiązanie i potem będziecie żałować. Na parterze ponadto łazienkę oddzieliliśmy od pokuju silką gr. 12 cm, ze względu na lepsze właściwości tłumienia dzwięków i podobnie na poddaszu. Moim zdaniem to optylmalne rozwiązanie. W BK bardzo dobrze prowadzi sie instalacje. Z silką wygląda już gorzej, ale w jej wnętrzu są pionowe otwory i jeżeli będziesz miał równo wymurowane bloczki, to można przwody puścić wenątrz tych kalnałów. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.01.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 to ja sie wyłamie i proponuje sciany z bloczkow promonto gipsowych. ja takie zamierzam dac na poddaszu. bloczki kosztuja okolo 15zl i 3szt na metr wchodzi wiec dosc tanio.nie trzeba ich tynkowac bo wystarczy gładzia pociagnac zeby byluy pod malowanie.bloczki maja grubosc 8cm i maja dosc przyzwoite parametry dzwiekochłonne. Sciana z takich bloczkow wychodzi okolo 50zł/m2 a scina z innego materiału po otynkowaniu wychodzi znacznie wiecej bo za sam tynk zapłaci sie okolo 40-50zł/m2 (bo 2 strony trzeba otynkowac) ciekawe... ale dzwiękochłonnośc to 38 dba - a to raczej mało jak na ściany dziłowe. Musze poszperać głębiej - pomysł fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 20.01.2008 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 No i moja dyskusja "pod stołem" i po dostaniu w "ryj"przynisła korzyści. Przekonałem żonę do słuszności ,że BK może być lepszy i zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie. Chyba weźmiemy Solbet o wymiarach 80x240x590 Zastanawialiśmy sie nad 12 szrokość ale z tego co wiem chyba futryny musielibyśmy kupować regulaowane ,atak wchodzą standardowe. Jeszcze do drzwi nie doszedłem ale czy rzeczywiście tak jest ? Adam, przedyskutuj z żoną to jeszcze raz, jeżeli oczywiście nie jest za późno. Też mamy solbet BK. Ścianek działowych nie rób cieńszych niż 12 cm. 8 cm to nie jest dobre rozwiązanie i potem będziecie żałować. Na parterze ponadto łazienkę oddzieliliśmy od pokuju silką gr. 12 cm, ze względu na lepsze właściwości tłumienia dzwięków i podobnie na poddaszu. Moim zdaniem to optylmalne rozwiązanie. W BK bardzo dobrze prowadzi sie instalacje. Z silką wygląda już gorzej, ale w jej wnętrzu są pionowe otwory i jeżeli będziesz miał równo wymurowane bloczki, to można przwody puścić wenątrz tych kalnałów. Pzdr. Dlatego własnie pytam jak to jest z tymi ościeżnicami. W grę wchodzą dwie grubości ,a w zasadzie 3 : 8 i 12 . Opcja nie jest jeszcze w 100% pewna bo zawsze możemy wybrać porotherm 11,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 20.01.2008 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 No i moja dyskusja "pod stołem" i po dostaniu w "ryj"przynisła korzyści. Przekonałem żonę do słuszności ,że BK może być lepszy i zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie. Chyba weźmiemy Solbet o wymiarach 80x240x590 Zastanawialiśmy sie nad 12 szrokość ale z tego co wiem chyba futryny musielibyśmy kupować regulaowane ,atak wchodzą standardowe. Jeszcze do drzwi nie doszedłem ale czy rzeczywiście tak jest ? no to wybrałes chyba najgorzej ja można - ściana 8cm z BK będzie miała taką akustykę że równie dobrze można ustawić parawany szpitalne. Taniej a efekt ten sam. Moim zdaniem (a się nie narzucam) ścianki wew z silikatów. Przynajmniej tak będzie u mnie. Ale to Twój dom, Twoja Żona, Twój stół. Popatrzymy , poszperamy. Dzieki za cel, teraz musimy go namierzyć... Mówisz o takim rozwiązaniu ? http://www.silikaty.com.pl/stronawww/Oferta,silikat,8.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.01.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Zastanawialiśmy sie nad 12 szrokość ale z tego co wiem chyba futryny musielibyśmy kupować regulaowane ,atak wchodzą standardowe. Jeszcze do drzwi nie doszedłem ale czy rzeczywiście tak jest ? a zona nie ma wiedzy w temacie drzwi ? moze sasiadki pomogą .... przepraszam - po przeczytaniu wszystkiego nie moglem sie powstrzymac .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.01.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 zeby dodac cos konstruktywnego: zamow drzwi u stolarza, duzo drozej nie bedzie, beda takie jak chcesz i nie musisz sie martwic o szer. oscieznic. u mnie scianki dzialowe sa z 12cm suporeksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 drogi Jacku....rada : "zamów drzwi u stolarza" to nie rada konstruktywna.... każdy wie, że stolarz potrafi zrobić drzwi i ościeżnice na wymiar....tylko za jaką kasę w zasadzie znowu wszystko rozbija się o to co chcemy mieć u siebie: np. mi nie przeszkadza, że ościeżnice będę miała 10-tki czy 8-ki ...będą po prostu zamontowane "inaczej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.01.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 daggulka, kasa rzecz wazna .... ale:dobre drzwi to wydatek okolo 400-500 zlotych za skrzydlo i tyle samo za oscieznice. tyle mniej wiecej placilem kilka lat temu za drzwi ze Stolbudu Wolomin. do tego extra kasa za szybę, osadzenie, dociecie itp. teraz zamowilem drzwi u stolarza, mam skrzydla od 90 do 100 cm szerokosci, sciany z BK 12 i 24cm. cena skrzydla ze szkleniem i osadzeniem to srednio 1100zl. a mozna taniej, mialem oferty za 800-900zl. oczywiscie mozna kupic drzwi w marketach za mniejsze pieniadze,ale czy ktos tutaj nie pisal ze dom jest na cale zycie ???? (dla mnie to frazes/bzdet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 20.01.2008 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Zastanawialiśmy sie nad 12 szrokość ale z tego co wiem chyba futryny musielibyśmy kupować regulaowane ,atak wchodzą standardowe. Jeszcze do drzwi nie doszedłem ale czy rzeczywiście tak jest ? a zona nie ma wiedzy w temacie drzwi ? moze sasiadki pomogą .... przepraszam - po przeczytaniu wszystkiego nie moglem sie powstrzymac .... Żona nie ma pojęcia , przecież nie jest inżynierem budownictwa. Dla kobiet nie z branży głównie walory estetyczne są ważne i zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 20.01.2008 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 daggulka, kasa rzecz wazna .... ale: dobre drzwi to wydatek okolo 400-500 zlotych za skrzydlo i tyle samo za oscieznice. tyle mniej wiecej placilem kilka lat temu za drzwi ze Stolbudu Wolomin. do tego extra kasa za szybę, osadzenie, dociecie itp. teraz zamowilem drzwi u stolarza, mam skrzydla od 90 do 100 cm szerokosci, sciany z BK 12 i 24cm. cena skrzydla ze szkleniem i osadzeniem to srednio 1100zl. a mozna taniej, mialem oferty za 800-900zl. oczywiscie mozna kupic drzwi w marketach za mniejsze pieniadze, ale czy ktos tutaj nie pisal ze dom jest na cale zycie ???? (dla mnie to frazes/bzdet). No wiesz przy drzwiach 1000 pln per sztuka to bym musial wydac kolo 12 000 pln za same drzwiwewnętrzne. Nie widzi mi sięto za bardzo. Wole marketowe , później moge se zmienić. Dla mnie drzwi wewnątrz nie są priorytetem ale oczywiście nie chce mieć prześcieradła na sznurku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 20.01.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ps. Czy na tym forum jest jakiś Mod. ? Takich Typów to powinnini z ustawy likwidować. a co zrobić z typami nakręcającymi pyskówkę ? ponieważ autor wątku wywnioskował: No i moja dyskusja "pod stołem" i po dostaniu w "ryj"przynisła korzyści. Przekonałem żonę do słuszności ,że BK może być lepszy i zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie. a i znaczna część dyskusji krąży wokół tematu podejmowania decyzji w związkach wymoderowałem jedynie bluzg najgorszy nie cierpię usuwania merytorycznie ciekawych wątków, więc całość dyskusji pozostaje taka jaka była i liczę na to, że do czegoś Wam się przysłuży wszystkim życzę opanowania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 jacekp71: Drzwi wewnętrzne... w Castoramie 1szt pełne kolor calwados z ościeżnicą koszt 200-300zeta.... i takie będę miała. Rozumiem...drzwi zewnętrzne muszą być solidne-wiadomo-warunki atmosteryczne...natomiast drzwi wewnętrzne....hm... wybacz, Jacek- nie dam za jedne drzwi 1100 zeta i chyba wielu z budujących wypowiadających się na forum nie da.... w zasadzie to jest tak jak już wcześniej napisałam: zależy od tego kto co chce i na co kogo stać, bądź jakie kto ma priorytety.... dla jednych ważne są drzwi markowe za 1100 zeta, dla innych wystarczą z marketu za 300zeta a co do domu na całe życie....nie buduję z taką myślą... nie dam sobie ręki uciąć czy nie wyjadę za granicę za 5 lat czy szlag mnie nie trafi.... dlatego nie będę się żyłować a tym bardziej nie robię wszystkiego na pokaz...i nie zrobię se drzwi wewnętrznych po 1100 zeta bo nie jest to dla mnie najważniejsze i nie zależy mi na opadniętej do ziemi szczęce sąsiada na ich widok ma być czysto, schludnie i z kredytem który mogę udźwignąć na swoich barkach a nie przekraczającym moje możliwości tylko dlatego, że muszę mieć kafelki Paradyż, drzwi za 1100zeta czy kuchnię za 10000 howkh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 20.01.2008 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 jacekp71: Drzwi wewnętrzne... w Castoramie 1szt pełne kolor calwados z ościeżnicą koszt 200-300zeta.... i takie będę miała. Rozumiem...drzwi zewnętrzne muszą być solidne-wiadomo-warunki atmosteryczne...natomiast drzwi wewnętrzne....hm... wybacz, Jacek- nie dam za jedne drzwi 1100 zeta i chyba wielu z budujących wypowiadających się na forum nie da.... w zasadzie to jest tak jak już wcześniej napisałam: zależy od tego kto co chce i na co kogo stać, bądź jakie kto ma priorytety.... dla jednych ważne są drzwi markowe za 1100 zeta, dla innych wystarczą z marketu za 300zeta a co do domu na całe życie....nie buduję z taką myślą... nie dam sobie ręki uciąć czy nie wyjadę za granicę za 5 lat czy szlag mnie nie trafi.... dlatego nie będę się żyłować a tym bardziej nie robię wszystkiego na pokaz...i nie zrobię se drzwi wewnętrznych po 1100 zeta bo nie jest to dla mnie najważniejsze i nie zależy mi na opadniętej do ziemi szczęce sąsiada na ich widok ma być czysto, schludnie i z kredytem który mogę udźwignąć na swoich barkach a nie przekraczającym moje możliwości tylko dlatego, że muszę mieć kafelki Paradyż, drzwi za 1100zeta czy kuchnię za 10000 howkh Masz rację daggulka. Ja też nie muszę mieć takich drzwi. Wole więcej środków przeznaczyć na inny cel.Aletozależy od finansów każdego inwestora oraz to jakie ma podejście do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.01.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ps. Czy na tym forum jest jakiś Mod. ? Takich Typów to powinnini z ustawy likwidować. a co zrobić z typami nakręcającymi pyskówkę ? A co robić z typami notorycznie rozpoczynającymi pyskówkę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.01.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 ogladalem drzwi w markecie 400zeta plus oscieznica 300 plus okucia 200 wychodzi za drzwi 900 no rewelacja chyba ze gdzies sa tansze i cale drzwi z okuciami czyli klamka i zamek z oscieznica za jakies maksymalnie 600zeta i tylko jeden wymug drewniane bym chcial .jak nie mialem kasy i domu w planach to takie drzwi drewniane mozna bylo w nomi dostac ,a teraz nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.01.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 ogladalem drzwi w markecie 400zeta plus oscieznica 300 plus okucia 200 wychodzi za drzwi 900 no rewelacja chyba ze gdzies sa tansze i cale drzwi z okuciami czyli klamka i zamek z oscieznica za jakies maksymalnie 600zeta i tylko jeden wymug drewniane bym chcial .jak nie mialem kasy i domu w planach to takie drzwi drewniane mozna bylo w nomi dostac ,a teraz nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 20.01.2008 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ja myślałem o takim typie : http://www.allegro.pl/item296978157_drzwi_wewnetrzne_manhatan_wielkop_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 20.01.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ps. Czy na tym forum jest jakiś Mod. ? Takich Typów to powinnini z ustawy likwidować. a co zrobić z typami nakręcającymi pyskówkę ? A co robić z typami notorycznie rozpoczynającymi pyskówkę???? - albo ignorować - albo uspokajać - albo zgłaszać moderatorowi do usunięcia wpisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 20.01.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 też polecam z doświadczenia dziurawkę 12cm. Mocna, stabilna, wyciszona, nie do zaj.........nia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.01.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 wybacz, Jacek- nie dam za jedne drzwi 1100 zeta i chyba wielu z budujących wypowiadających się na forum nie da.... a ja wlasnie mysle, ze dadza .... jak czytam watki / sondaze o np. ceramice lazienkowej czy dachowkach, to sie dziwie, bo wlasnie glownie kupowane sa rzeczy drogie. wiec jak potem widze ze dobre drzwi to juz wypas to mnie skreca .... jak ktos woli kibelek za 1200 niz za 180 to jego sprawa, byle by sie potem nie oburzal ze drzwi za 1200 to jakis super luksus. a co do domu na całe życie....nie buduję z taką myślą... ja rowniez 100% jednomyslnosci .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts