Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego ściany działowe ?

Recommended Posts

A jak do tego wszystkiego mają się drzwi, przecież zajmują zawsze jakąś powierzchnię ściany i przez nie też jakieś dźwięki się przedostają, prawda?

Nawet jeśli będzie super cicha ścianka działowa, a drzwi badziewne (np. takie marketowe) pod względem akustyki, to i tak będzie głośno.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I mam jeszcze pytanie dotyczące ścian działowych. Jakie nadproża stosuje się przy tych ściankach? Jeśli jakieś w ogóle?

Teściu zarzeka się, że powinny być najpierw ościeżnice drzwi zamontowane i na tym budowane ścianki powyżej.

Ja to uważam za nonsens. (przy jakiejkolwiek chęci/potrzebie zmiany drzwi/ościeżnic będzie kłopot) A poza tym, to drewno o cienkim przekroju ma wspierać ścianę murowaną?

• 8 months później...

W projekcie mam ytonga 10 cm. Wykonawca zaproponował zamianę na ceramikę 8,8 cm.

Czy taka zamiana jest dopuszczalna? jaki wpływ ma na akustykę, koszty (łączne) przygotowania ścianki na gotowo?

Czy nie lepiej zrobić ścianki działowe z bloczków - później będzie przecież mniej pracy z wykończeniem?

max (z którego wykonana jest ściana zewnętzna) ma 22 cm wysokości, więc z bloczkami się nieco rozmija. Scianki z ceramiki miałyby spoiny na tej samej wysokości.

• 9 months później...
  • 4 years później...
W projekcie mam ytonga 10 cm. Wykonawca zaproponował zamianę na ceramikę 8,8 cm.

Czy taka zamiana jest dopuszczalna? jaki wpływ ma na akustykę, koszty (łączne) przygotowania ścianki na gotowo?

O tym oczywiście nikt nie myśli na etapie stawiania ścian działowych - ale w bloczku 8 cm nie da się porządnie zrobić podkuć pod rury, kanalizację, odkurzacz centralny czy cokolwiek innego. Tak samo przewiercenie czegokolwiek będzie kłopotliwe. Mam ściany działowe 11,5 i w nich schowanie rury kanalizacyjnej fi 50 albo rury od odkurzacza centralnego wymaga uwagi przy kuciu, żeby np. tynk po drugiej stronie nie odpadł...

• 2 weeks później...
Witam. A dlaczego nikt nie pisze o scianach z GK? Najlepsza akustyka i najtanszy w wykonaniu. BK: obluzowują się zeń kołki rozporowe. Promonta: żałosna akustyka. Całą resztę trzeba tynkować co podwyższa koszty budowy.

Dzięki Hepek.

Panie Zygmuncie... dla mnie to się wydaje najgorsze roziwązanie - zawsze przypominają mi się filmy gdzie źli chłopcy przechodzą z pokoju do pokoju niekoniecznie przez drzwi :-)

pozdrawiam

• 2 months później...

Film na temat...

Zapraszamy do obejrzenia historii pewnej dziewczyny, która nie chciała ściany działowej między kuchnią a salonem. Trzeba było wezwać fachowców, potrzebne były profesjonalne narzędzia...

Zobacz inne filmy poradnikowe murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was!