Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WNIOSEK DO MINISTRA

ewaoli

Recommended Posts

Witam!

Ja mam bardzo wąską działkę szerokość 12,67m długość 33m chcę na niej postawic dom o wymiarach szer.6,05 a dł 14.13.W starostwie powiedzieli że jest to możliwe ale musiałabym napisac wniosek do ministra o zblizenie sie do sąsiada na 2m a nie 3m jak w przepisach a najlepiej na 1,5 jakby się udało.Od strony sąsiada nie ma okien.

MOJE PYTANIE CZY KTOś PISAł TAKI WNIOSEK?

JAK TAK TO JEżELI TO MOżLIWE NIECH PRZEśLE NA MAILA [email protected] CHCIAłABYM SIę NA CZYMś WZOROWAć.

TO DLA MNIE WAżNE Z GóRY DZIęKUJę

Coś to starostwo kreci, bo to jest w ich kompetencjach, a nie ministerstwa (w tym przypadku), bo:

3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo

2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.

Obowiazujace Rozporzadzenie nie "ustanawia zgody ministra" nie ma takej możliwości, bo o tym decyduje organ wydajacy pozwolenie na budowę.

Pozdrawiam

Tak to prawda że są takie przepisy bo sama im przedstawiałam ale mimo mojego zachodu przez 3 tygodnie kazali mi zrobić na mapce obrys bryły planowanego domu i jego opis.Na dodatek musze dowiedziec się czy sasiad który ma działke obok mojej po tej stronie gdzie nie ma okien jest w trakcie projektowania czegos na tej działce i czy on nie ma nic przeciwko temu by ten dom stał bliżej niż te 3m.

Niby ta zgoda od sasiada nie jest konieczna ale dla zabezpieczenia lepiej mieć żeby póżniej nie wnosił sprawy do sądu.Gdy to zrobię mam isc do starostwa i oni wyślą wtedy wniosek ponieważ ja nie składam narazie wniosku o pozwolenie na budowę tylko tak jakby zapytanie czy poprostu tam mogę umieścic tan dom ta cała papierologia do ministra należy do mnie oni tylko wyślą.

Nie wiem czy zrozumiale tą głupią sytuacje opisałam troche skomplikowane to jest

DZIEKUJę ZA JAKIEKOLWIEK ODPOWIEDZI NA TEN TEMAT!!! :)

No nie jeszcze jeden minus właśnie dzwoniłam do przyszłego sasiada i nie zgodził sie na zblizenie do granicy na 2m poniewaz póżniej będzie miał problemy ze sprzedażą działki lub budowa jak sie wogóle zdecyduje.

Co za człowiek czy rzeczyeiscie 1m mniej to dla niego róznica jak on ma działkę o wymiarach ok 30m i i długosci 60m.

No cóż jak będzie trzeba to pójdziemy na drogę sądową nie mam innego wyjścia. :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

LUDZIE CZY NIKT W POLSCE NIE MIAł TAKIEGO PROBLEMU JAK JA :cry:

kURCZE NAPISZCIE MOZE KTOS TEZ MA WASKA DZIAłKE I OBSZEDł TO INACZEJ

sORKI ZA BłęDY!! :)

Ja miałem podobny problem. Myślałem nad zwężeniem domu do potrzebnych wymiarów. Jednak zrobiłem to inaczej. Poprostu, z jednej strony, zamiast okien, wstawiłem przezroczyste luksfery. Wtedy taka ściana jest traktowana jako ściana bez otworów. I można ją zbliżyć na odległość 3 m. od granicy działki.

Dziękuję za radę ale nie ma możliwości kupienia tej dzialki obok bo ten gościu jeszcze nie zdecydował czy ją sprzeda czy sie na niej wybuduje. Wogóle to straszny służbista nie idzie sie dogadać. :(

PS.Gratuluję pięknego domu, mam nadzieję że mi tez się uda.

Mimo wszystko bym próbował rozmawiać. Weź przyszłego sasiada na litość :wink: . Lub np. zaproponuj kupno części działki. I mów konkretnie (to znaczy o pieniądzach i terminach kiedy te pieniądze znajdą się na stole). To bardzo przemawia do wyobraźni. Może przemyśli i przyjmie ofertę.

PS. Dziękuję za miłe słowa i życzę Ci pięknego domu na ładnej działce.

Dziękuję za wsparcie.Bardzo fajne fotki.Wiesz tak naprawdę nie da się opisać tej sytuacji w dwóch zdaniach.Chodzi o to że jak bym kupiła od niego połowę tej działki to do drugiej połowy nie miał by dojazdu.A na kupno całej działki nie mogę sobie pozwolić u nas ceny działki np. 10a kosztują od 100-150 tyś także za jego całą to bym musiała zapłacić ponad 200tyś.Za tyle to bym miała chociaz stan surowy na mojej działce.Dlatego w tym tygodniu zanoszę wniosek do starostwa o odstąpienie od przepisów do ministra może sie uda i sąsiad nic nie będzie miał do gadania.Nie wiem zobaczymy pewnie dopiero gdzieś za 60 dni będzie decyzja.

Pozdrawiam i trzymaj kciuki!

może odkup od niego pasek 2m?

jemu zostanie 28m szerokości tylko zaproponuj mu uczciwą cenę - tzn jeżeli tobie bardzo zależy to skoro będzie to pasek 2x60m = 120m x np 300zł = 36tys zł

dla niego to już będzie kawałek grosza, a dla Ciebie te 2 m to też duży zysk bo po 1 możesz się budować a po 2 możesz w tej scianie wstawić nawet okna

teraz dopiero widzę że Twoja działka jet krótsza... tak czy inaczej zgoda sąsiada jest tylko kwestią ceny