dominikams 18.01.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Cholerna forumowa szukaczka, jak zwykle nie działa. Nie potrafi nawet wyszukać najprostrzego hasła. Kiedyś nie było problemu, zeby coś znaleźć, a teraz jakiś koszmar. Ale do rzeczy. Jak ma iść zabudowa pod oknem połaciowym, jeśli okno nie jest bezpośrednio nad ścianką kolankową, tylko pod nim jeszcze jest kawałek skosu? Wiem, że to kwestia kompromisu między ociepleniem, a cyrkulacją powietrza. Jak dam całkiem pionowo (lepsza cyrkulacja), to co z ociepleniem? Jeśli ktoś z was ma cierpliwość tłumaczyć to po raz kolejny, to proszę.... Albo może jakieś linki do wątków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 18.01.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 od dołu na pionowo, od góry w poziomie. Ocieplenie oczywiście się trochę przewęży ale i tak można tam zmieścić w najgorszym miejscu tyle ile ma okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.01.2008 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 A u góry to nie pod kątem rozwartym (tak trochę do góry, a nie poziomo)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.01.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 albo tak albo tak, ze wskazaniem na lekko rozwarty kąt; dołem najlepiej pion, chociaż ja ( ) mam zrobione tak jak nie powinno się robić, czyli prostopadle do połaci zaznaczam: ja mam tak zrobione, nie: ja tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2008 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 albo tak albo tak, ze wskazaniem na lekko rozwarty kąt; dołem najlepiej pion, chociaż ja ( ) mam zrobione tak jak nie powinno się robić, czyli prostopadle do połaci zaznaczam: ja mam tak zrobione, nie: ja tak zrobiłem Obróbka okna w "trumnę"? Raz tylko musiałem ze względów konstrukcyjnych tak obrobić okno... nie wygląda to dobrze... Jest jeszcze możliwość obróbki okna tak by zachować przy oknie trochę więcej izolacji (wełny)... od okna daje się 5cm płyty jak przy obróbce w "trumnę" (prostopadle) i dopiero przełamanie na pion lub u góry na poziom... jeszcze nie wygląda to tak tragicznie ale już zwiększa ilość izolacji o 5cm przy krawędzi okna. A w tym miejscu +5cm wełny to dużo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 20.01.2008 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Dzięki, właśnie wczoraj znalazłam takie rozwiązanie na jakiejś stronie internetowej, tylko tam mówili o 6-8 cm. A jak to zrobić konstrukcyjnie? Tzn. czy w miejscu załamania daje się dodatkowy profil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Taką konstrukcję trzeba dobrze oprofilować. Płyta musi się na czymś trzymać. Jak to zrobić? Ja wiem bo robiłem ale jak to przelać na papier-forum? - do boku okna - za szparą na płytę przykręca się profil UD na wkręty do drewna do tego UD wsuwa się CD ścięty po skosie i dołem nituje się do UD zamykającego profile skosu zachowując pion . Oczywiście CD wycina się szlifierką kątową tak by wszystko pasowało. Profile CD daje się 2 lub nawet 3 dosunięte do siebie by było to szersze. Do tych profili CD przykręca się (nituje) docięte profile UD czyli 6-8cm prostopadle do okna i resztę UD pionowo w dół. I tak po obu stronach. W UD wsuwa się docięte na szerokość okna CD. Profile CD można dogiąć tak by krawędzie zeszły się na przełamaniu. CD nituje się po bokach do UD by całość konstrukcji ustabilizować... Uf-o!!! Czy jest to ktoś wstanie zrozumieć? Obawiam się że raczej nie... nie mam daru do przekładania mojej wiedzy na słowo pisane... sorry... ... i mała dygresja... dlaczego w materiałach instruktażowych nie ma szczegółów konstrukcji przy oknach... koszach... lukarnach? wszędzie są pokazane jak robi się to na prostych zabudowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Rom-kon.... na płyce instruktażowej z muratora jest pokazane jak obrobić okna dachowe ....problem w tym, że nie ma nigdzie tej płytki do obejrzenia w necie....mają ją tylko Ci którzy mieli w zestawie z gazetką muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 W którym numerze muratora była ta płyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 20.01.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 W którym numerze muratora była ta płyta? No właśnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 znalazłam ...to numer 5 z 2007 roku ...mam tą płytę i naprawdę jest super dokładnie zrobiony filmik instruktażowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 20.01.2008 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ale tam jest też ta część dotycząca dołu okna? Bo jakoś nie kojarzę - pamiętam, że każą robić pionowo, i tyle. Muszę objrzeć jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 20.01.2008 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Taką konstrukcję trzeba dobrze oprofilować. Płyta musi się na czymś trzymać. Jak to zrobić? Ja wiem bo robiłem ale jak to przelać na papier-forum? - do boku okna - za szparą na płytę przykręca się profil UD na wkręty do drewna do tego UD wsuwa się CD ścięty po skosie i dołem nituje się do UD zamykającego profile skosu zachowując pion . Oczywiście CD wycina się szlifierką kątową tak by wszystko pasowało. Profile CD daje się 2 lub nawet 3 dosunięte do siebie by było to szersze. Do tych profili CD przykręca się (nituje) docięte profile UD czyli 6-8cm prostopadle do okna i resztę UD pionowo w dół. I tak po obu stronach. W UD wsuwa się docięte na szerokość okna CD. Profile CD można dogiąć tak by krawędzie zeszły się na przełamaniu. CD nituje się po bokach do UD by całość konstrukcji ustabilizować... Uf-o!!! Czy jest to ktoś wstanie zrozumieć? Obawiam się że raczej nie... nie mam daru do przekładania mojej wiedzy na słowo pisane... sorry... ... i mała dygresja... dlaczego w materiałach instruktażowych nie ma szczegółów konstrukcji przy oknach... koszach... lukarnach? wszędzie są pokazane jak robi się to na prostych zabudowach Dzięki!!! Przeczytam kilka razy, może mi się rozjaśni Kurcze, szkoda że ty nie z moich okolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Kurcze, szkoda że ty nie z moich okolic Wawa to też zasięg mojej działalności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 znalazłam ...to numer 5 z 2007 roku ...mam tą płytę i naprawdę jest super dokładnie zrobiony filmik instruktażowy ...zrób obraz płyty i wystaw ją na muła... zaiągniemy ...ciekawe co na to Redakcja ...łamanie praw autorskich i myśli intelektualnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 z mułem się zrobi ...ino nie obiecuję że dziś...może dopiero jutro znajdę chwilę skoro już Cię tu złapałm to podpinając się pod wątek dominiczki zapytam jeszcze o coś otóż gdzieś za tydzień skończymy z wełną, sytuacja jest następująca: mamy od 2 miesięcy tynki cw - w zasadze przeschnęte , i zatanawiam się nad położeniem płyt kg jeszcze przed wylewkami...wylewki planujemy na marzec/kwiecień ... czytałam oczywiście, że odradzają ...ale to będzie ten czas kiedy cały dzień mogą być okna pootwierane...będzie można dużo wietrzyć ...reasumując... jak duże jest ryzyko, że te płyty już położone ucierpią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.01.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 bez wykończenia - da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 czyli położyć ale nie szpachlować na razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 20.01.2008 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Kurcze, szkoda że ty nie z moich okolic Wawa to też zasięg mojej działalności... To co, przyjedziesz w sobotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 20.01.2008 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 z mułem się zrobi ...ino nie obiecuję że dziś...może dopiero jutro znajdę chwilę skoro już Cię tu złapałm to podpinając się pod wątek dominiczki zapytam jeszcze o coś otóż gdzieś za tydzień skończymy z wełną, sytuacja jest następująca: mamy od 2 miesięcy tynki cw - w zasadze przeschnęte , i zatanawiam się nad położeniem płyt kg jeszcze przed wylewkami...wylewki planujemy na marzec/kwiecień ... czytałam oczywiście, że odradzają ...ale to będzie ten czas kiedy cały dzień mogą być okna pootwierane...będzie można dużo wietrzyć ...reasumując... jak duże jest ryzyko, że te płyty już położone ucierpią? Daggusiu, a te wylewki to miksokretowe robisz? Bo one nie mają aż tyle wody w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts