Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak ocieplenie pod oknem dachowym - nie mogę nic znaleźć

Recommended Posts

Powiem szczerze, że na 100% nie wiem, ale chyba ręcznie mi te wylewki górale zrobią :roll: ...jest tam kilku znających się na rzeczy a reszta to chalangry co z materiałem latają :wink: :D

Co do okna dachowego.... za sugestią Dominiki wklejam zdjęcie -jak obrobili chłopaki moje okna ...prosze o radę bo Domminika cos pisze, że to nie ma być tak :roll: ...jeśli możesz RON-KON, albo ktoś kto zna się na rzeczy to prosze o poradę

http://images31.fotosik.pl/112/a4eb27542bd03afbmed.jpg

http://images28.fotosik.pl/143/42ec4c18b9839308med.jpg

http://images26.fotosik.pl/143/d17da18f0446ba9dmed.jpg

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Góra dobrze, dół źle! Dół musi być pionowo (prostopadle do podłogi). Profile przy oknie nie są potrzebne (profile i wkręty to potencjalne mostki). Płyta ciasno wchodzi w wyfrezowany w futrynie rowek. Pozdrawiam.

...dół totalnie źle! góra trochę lepiej.... boki tak sobie...

Jak znajdę trochę sił to napiszę więcej.... ale dopiero zjechałem z roboty...

A co do szerszych okien to trzeba było pomyśleć już na etapie więźby... można było wyciąć jedną krokwie i dać wymiany... a wtedy szersze okno...

Krzysztofik rozwiązanie nie na naszą strefę klimatyczną! Krokwie cienkie i do tego nie docieplone... grzybek już po pierwszej zimie... u nas jeszcze czasem w zimie poniżej zera temperatura spada... :wink: zresztą zdjęcie trochę komputerem mi leci... zbyt wyidealizowane... :lol:

Krzysztofik rozwiązanie nie na naszą strefę klimatyczną! Krokwie cienkie i do tego nie docieplone... grzybek już po pierwszej zimie... u nas jeszcze czasem w zimie poniżej zera temperatura spada... :wink: zresztą zdjęcie trochę komputerem mi leci... zbyt wyidealizowane... :lol:

Leci komputerem, bo chodzi o rozwiązanie.

Grzybek mi nie grozi, bo lubie świeze powietrze :wink:

...... można było wyciąć jedną krokwie i dać wymiany... a wtedy szersze okno...

A tutaj nie wiem o co chodzi.

A tutaj nie wiem o co chodzi.

...możesz wstawić okno szersze niż przestrzeń między dwiema krokwiami... środkową krokwię wycinasz ...dajesz powyżej i poniżej okna tzw. wymiany - belki łączące tę uciętą krokwię z sąsiednimi i przenoszącą obciązenia... i montujesz jedno okno o podwójnej szerokości...

...a w obróbce okien dachowych z parapetami to lubują się Niemcy... podobno bo sam nie widziałem... sam tak jeszcze nie robiłem ale nie jest to trudne... wystarczy troszkę pomyśleć...

Smoczyco... jutro eee dzisiaj coś sensownego jescze napiszę ale teraz to jestem zajechany jak Qń po łesternie... ogólnie to okno do poprawki... :(

Zasiadłam wczoraj do kompa coby pooglądac dzienniki budowy specjalnie pod kątem okien dachowych-znaczy ich zabudowy.

I wyobraźcie sobie 3/4 ludzisków ma okna zrobione tak jak ja mam :roll: ...oczywiście przychylam się do tego, że na pewno lepiej zabudować je pionowo w dół....tylko że diabelnie nie podoba mi się takie rozwiązanie :wink: . Oczywiście nie jestem babą , która tupnie nogą i powie "nie podoba mi sie i dlatego nie będe tak miała" .

Nie będe miała pionowo ponieważ najzwyczajniej w świecie nie chce się mojemu przebudowywać 6-ciu okien :( - no i wczoraj pokryli już skosy wełną :roll: ... i po ptokach :lol:

Może gdyby ktoś zabłysnął jakimś zdjatkiem dołu okna z profilami na wierzchu to ktoś inny zrobiłby własnie w ten sposób uniknąwszy moich błędów :roll: .

...a w obróbce okien dachowych z parapetami to lubują się Niemcy... podobno bo sam nie widziałem... sam tak jeszcze nie robiłem ale nie jest to trudne... wystarczy troszkę pomyśleć...

Takie rozwiązanie jest konieczne przy wysokiej ściance kolankowej i oknie montowanym nad murłatą a przy dużej wysokości krowi nawet za murłatą (czyli za budynkiem). Pozdrawiam.

Nie będe miała pionowo ponieważ najzwyczajniej w świecie nie chce się mojemu przebudowywać 6-ciu okien :( - no i wczoraj pokryli już skosy wełną :roll: ... i po ptokach :lol:

Hmmm ... wlasciwie najwieksza wtopa na naszej budowie byl wlasnie taki blad jak w Twoich oknach ...

Gdy to zobaczylam (a calosc prac byla skonczona) kazalam natychmiast rozbierac (7 okien), kosztami ponownej robocizny, materialow i wywiezienia gory smieci obciazylam wykonawce, a robote zlecilam innej firmie. Teraz mam jak trzeba 8)

no to co wy na to, że mam obróbki w trumnę jak zauważył Rom-Kon ?

najważniejsze w sprawie wszelkich form obróek jest zapewnienie właściwych warunków,a nie wyrokowanie, że grzybek itp po pierwszym roku, tylko dlatego, że inaczej wykonane

a, że optymalnie i poprawnie jest tak jak większość pisze?

nie neguję, wręcz popieram

Barbossa...znaczy masz tak jak ja będę mieć? :roll: ...to jest "w trumnę"? ...niezbyt przyjaźnie brzmi :wink:

pytanko: użytkujesz już? dzieje się coś złego? co zrobić przy takiej obróbce żeby było stosunkowo jak najepiej wykończone pod względem ewentualnych komplikacji w przyszłym użytkowaniu?

mam klasyczną trumnę i cepelię, czyli boazerię

jedyny minus do tej pory: ślady zacieków, bo czasami, jak deszcz zacina, a okna uchylone (veluxy)to widać kilka zacieków do chałupy (z powodu górnej obróbki, na dole i tak popłynie),

nie twierdzę, ze tak jest dobrze, ale w pewnych warunkach, nic się nie dzieje

mogę tu pisać, że izolacje pozostawiają wiele do życzenia, że nie grzeję intensywnie, ale i wentylację mam (grawiacyjną) aż nazbyt sprawną

Tutaj jest wątek, który wcześniej próbowałam znaleźć ale wyszukiwarka mi nawalała:

http://forum.muratordom.pl/juz-mieszkam-duzy-klopot-z-oknami-dachowymi-help,t120145.htm

Dodam tylko, ze tak samo działo się w naszym mieszkaniu (z kiepską wentylacją grawitacyjną). Okna Veluxy, rozszczelnianie okien nic nie dawało, strasznie się rosiły i niestety (ostatniej zimy) dopadł je już grzyb (ramy okienne). Dolny glif był właśnie prostopadle do okna.

Być może, przy dobrej wentylacji grawitacyjnej nie byłoby problemu, tak jak u Barbossa.

Dominika... z tego wątku wynika, że to już pal licho z tymi glifami (choć oczywiście lepiej jak są prostopadle do podłogi)....że tak naprawdę to chodzi o dobrą wentylację :roll: ...czyli nie "domek termosik ocieplony na max z super szczelnymi oknami " tylko domek z dobrą wentylacją w postaci wywietrzników w oknach.

Doczytałam się też o tym, że woda skrapla się z powodu różnicy temperatur okna na zewnątrz a okna wewnątrz :roll: .

Czyli jest więcej czynników wpływających na taką złą sytuację okien dachowych z których najbardziej kuriozalną jest brak dobrej wentylacji i nieużywanie wywietrzników :roll: ...chyba że coś źle zrozumiałam :roll: .

I jeszcze jedno....tak siedzimy z małżem i dyskutujemy na ten temat i nasunęło mi się jeszcze jedno spostrzeżenie:

jeśli okno jest wykończone glifem prostopadłym do podłogi i jest pod nim grzejnik to ciepłe powietrze idzie do góry tego okna i powstaje jeszcze większa różnica temperatur i jest teoretycznie większe ryzyko skraplania się wody.... też mnie poprawcie bo nie wiem czy dobrze kombinuję :roll: