Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak ocieplenie pod oknem dachowym - nie mogę nic znaleźć

Recommended Posts

I jeszcze jedno....tak siedzimy z małżem i dyskutujemy na ten temat i nasunęło mi się jeszcze jedno spostrzeżenie:

jeśli okno jest wykończone glifem prostopadłym do podłogi i jest pod nim grzejnik to ciepłe powietrze idzie do góry tego okna i powstaje jeszcze większa różnica temperatur i jest teoretycznie większe ryzyko skraplania się wody.... też mnie poprawcie bo nie wiem czy dobrze kombinuję :roll:

Tak jak piszesz wspominają poradniki - czyli grzejnik usytułowany pod oknem. Niby różnica temperatur się zwiększa, ale myślę, że jednocześnie przepływ powietrza jest większy i ta cała para wodna idzie po pomieszczeniu a nie osiada na oknie. Ciepłe powietrze z grzejnika unosząc się ogrzewa okno ale i zabiera ze sobą parę wodną przenosząć gdzie indziej ;)

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze jedno....tak siedzimy z małżem i dyskutujemy na ten temat i nasunęło mi się jeszcze jedno spostrzeżenie:

jeśli okno jest wykończone glifem prostopadłym do podłogi i jest pod nim grzejnik to ciepłe powietrze idzie do góry tego okna i powstaje jeszcze większa różnica temperatur i jest teoretycznie większe ryzyko skraplania się wody.... też mnie poprawcie bo nie wiem czy dobrze kombinuję :roll:

...przekombinowałaś! :D Właśnie jeśli nie chcesz mieć problemów z oknami to powinnaś dać grzejniki pod oknami! Wymuszają one cyrkulację powietrza!

Ogólnie okna dachowe to poroniony pomysł! Jeden wielki mostek termiczny w połaci dobrze ocieplonego dachu! Latem za to wielki grzejnik na energię słoneczną! Problemy z prawidłową izolacją wokół okien! Praktycznie izolacji brak! Przez to problemy z wilgocią!

...a w obróbce okien dachowych z parapetami to lubują się Niemcy... podobno bo sam nie widziałem... sam tak jeszcze nie robiłem ale nie jest to trudne... wystarczy troszkę pomyśleć...

Takie rozwiązanie jest konieczne przy wysokiej ściance kolankowej i oknie montowanym nad murłatą a przy dużej wysokości krowi nawet za murłatą (czyli za budynkiem). Pozdrawiam.

Zgadzam się że taką obróbkę wymusza nisko usytuowane okno ale już parę latek szwendam się po różnych domkach ale takie rozwiązanie znam tylko z literatury. U nas panuje moda na skakanie pod oknem by wyjrzeć na zewnątrz! Ostatnio dolną krawędź okna miałem na wysokości czoła! By cokolwiek zobaczyć musiałem stanąć na palcach! ...mam 173cm wzrostu... Taki świetlik a nie okno! Ścianka kolankowa 90cm.

...może i u nas zapanuje moda na okna a nie świetliki? :wink:

Kuźwa....żebym dobrze się rozeznała zanim zaczęłam budowę to bym zrezygnowała z tych okien dachowych :evil: .... w każdym pokoju na poddaszu mam okna ścienne więc to tylko taki gadżecik w moim przypadku ...jedynie w łazience bym zostawiła bo tam okien ściennych niet :roll: ....ale mądry człowiek po szkodzie :wink:

teraz trza z tego jakos sensownie wybrnąć... u mnie zostaje jedynie dobra wentylacja niestety.... grzejniki mam pod oknami sciennymi i musi tak zostać bo już mam wszystkie instalacje rozprowadzone i otynkowane.

Sie pocieszam ...jakoś to będzie :roll: .

Kurcze, ja dałam tylko tam, gdzie naprawdę konieczne: 1 sypialnia, bo jest od północy okno szczytowe, wiec trochę ciemno i ponuro, a połaciowe mam od zachodu, i w zimie zwłaszcza chyba się przyda, łazienka - bo tam innego okna nie ma jak, nad schodami, bo jak tu nie mieć doświetlonych schodów, i w pokoju nad garażem (długi jest, i okno szczytowe nie wystarcza). W pozostałych 2 sypialniach (okna od południa) dachowych nie ma. Ale i tak się martwię, że mostki termiczne, że można spieprzyć, itd. No cóż, następny dom będzie idealny :wink:

• 1 month później...
Czy dobrze widzę, że połączenie płyt ze ścianą tynkowaną masz za pomocą pianki montażowej?

Ciekawy ten pomysł na wykończenie okna. Taki jakby to powiedzieć - inny ;)

...to jest tylko dodatkowe docieplenie murłaty... na to przyjdzie tynk gipsowy-siatka-gładź... optymalnie byłoby przykleić "po całości" płytę do ścianki ale ta koncepcja nie przeszła...

...a wykończenie okna mogło być jeszcze z parapetem bo okno jest zamontowane nisko "za ścianką kolankową" ale ten parapecik wychodził na parę centymetrów... wydaje mi się że to rozwiązanie jest "optycznie" i termicznie najlepsze... góra okna jest już standardowa...