Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wysoko nad ziemią wisi linia 15kV?

Recommended Posts

No tak ale nie wiem w jakich normach szukać, ani w jakiej ustawie. Jak się jest elektrykiem to się wie :lol: Każdy ma swoją specjalność :lol:

Ba jak wpisałam w googlach "linia średniego napięcia wysokość" to mi powywalało przede wszystkim strony o pracach na wysokościach, ale bez tego ile metrów :lol:

Stąd pytanie. A wystarczy mi czy to jest 5 - 10m?

No tak ale nie wiem w jakich normach szukać, ani w jakiej ustawie. Jak się jest elektrykiem to się wie :lol: Każdy ma swoją specjalność :lol:

Ba jak wpisałam w googlach "linia średniego napięcia wysokość" to mi powywalało przede wszystkim strony o pracach na wysokościach, ale bez tego ile metrów :lol:

Stąd pytanie. A wystarczy mi czy to jest 5 - 10m?

to zależy, kiedy ostatnio remontowano drogę :D

znam przypadek, kiedy dzięki podwyższeniu drogi kierowcom TIR-ów z CD-radiem groziło dotknięcie anteną linii 110 kV.

witam:)

Aleś Ty nerwowy. Jeżeli fachowcy tak Ci odpowiadają to powinno dotrzeć do Ciebie, że udzielenie odpowiedzi nie jet proste bez podania szczegółów. Czyli przede wszystkom co rozumiesz pod pojęciem "ziemia".

Może to być rola. może to buć polna droga, może to być teren przy obiektach, mogą być w pobliżu deszczownie, rurociąci gazów i wiele wiele innych okoliczności które decydują o odległości.

Najłagodniejszy przypadek występuje przy zwisie katastrofalnym i wynosi 4.1m

Hej nerwowa jestem, bo mi dziatwa w pokoju obok od rana daje popalić :-? i mam dość :lol:

A linia jest między polem, a działką pustą obecnie.

A myślałam właśnie że jest jakaś norma która mówi tyle a tyle. :-? A szukam tej h... wysokości od godziny, bo nie chciałam głupiego pytania na forum zadawać. I w końcu jak się zdecydowałam zapytać to dostaję budującą odpowiedź

pomiedzy 5 a 10 m

Powinna wisieć zgodnie z normą

Taka mądra to i ja jestem. Więc jak ktoś nie chce lub nie zna odpowiedzi to po co takie... pisze :-?

Nie, nie wiedziałam :D

jakby tak ktoś od razu powiedział to bym znała gabaryt pytania :D :D :D

Ale nie wiedziałam .Zadałam pytanie które wydawało mi się łatwe.

A w necie doszukałam się jakichś norm pn..... ale nic mi nie mówiły.

Barbarossa

a to coś nowego :lol:

jaaa, w kwestiiii forrrmalneeeej:

latem, czy zimą

To wydaje Ci się że jak śnieg spadnie to ziemia jest wyżej, czy kable niżej?

Hej -ja jestem "szczęśliwą" posiadaczką linii 15kw na działce :-? ... Nie wpadłam jeszcze na pomysł aby ją zmierzyc, ale dostawcy w trakcie budowy stanowczo odmawiali wjazdu i wyładunku pod tą linią (a akurat od tej strony był "wygodniejszy" wjazd na budowę i materiały też "pasowało" składowac od strony tej linii. Ale nic z tego -ostatecznie musiałam rozebrac ogrodzenie od drugiej strony budynku -i z tamtej -przeciwnej do linii- strony rozładowano HDSem -pustaki maxy, drewno na więźbę oraz pompowano beton z pompy. Widocznie dla tych pojazdów linia wisiała "za nisko" :roll: ...