Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozbierałem dom drewniany (z 1918r.) Dziadek stawiał. Ale wiadomo, współwłasność była, to do zadbania nikogo. Chałupa duża. Fundamenty były, nie powiem. Jakieś 40 cm w grunt, 20 ponad. Kamienie, sporawe niektóre, polepione wapnem. Ładnie się odpukało młotkiem i kawał ogrodu zrobiłem. I stało. 80 lat...
i musiałeś rozebrać :-?

betonu i zbrojenia pewnie nie stało :(

Betonu, zbrojenia.. :D o czym piszesz..

Musiałem rozebrać, bo bale liche, cienkie, stolarka do wymiany, szalówka obłaziła, spuszczel krokwie zeżarł- remont nieopłacalny raczej.

Ale nigdzie nic nie usiadło ani się zapadło.

Aha, fundamenty (porządne) pod kominami były.

Co tu dziś, cholera, z tymi kretami.. :D

Przecież ja to rozbierałem, a nie stawiałem. Stało samo, 80 lat. I drugie tyle by postało, aż by się zawaliło. Ale nie z powodu fundamentów przecież.

jak ja rozbieram to samo staje

dziwnyś siakiś taki jesteś

co do 80 lat , to powiem za 45, być może wtedy rozbierając nawet sam nie postawię :(

:D :D :D

no to co w końcu ? :D

zbroić czy nie? :-?

bo z jednej strony mówicie że domek na byle czym może stać :D

a z drugiej, że warto... :roll:

...wiem, że domki drewniane i na paru "nóżkach" z bloczków mogą stać :roll:

więc na normalnych fundamentach też nie powinno być źle...

ale czy nie będę potem żałować.... :roll:

kurde :x

no bo jeśli to nie jest konieczne, to wolałabym jednak ten jakiś zaoszczędzony promil kosztów spożytkować na coś niezbędnego :wink:

doradzajcie jeszcze!! :lol:

każda opinia mile widziana :lol:

i musiałeś rozebrać :-?

betonu i zbrojenia pewnie nie stało :(

Betonu, zbrojenia.. :D o czym piszesz..

Musiałem rozebrać, bo bale liche, cienkie, stolarka do wymiany, szalówka obłaziła, spuszczel krokwie zeżarł- remont nieopłacalny raczej.

Ale nigdzie nic nie usiadło ani się zapadło.

Aha, fundamenty (porządne) pod kominami były.

A miałeś tam gładź na ścianach albo g-k? Poddasze użytkowe z normalnymi schodami? :-?

jak nie chcesz zbroić to nie rób fundamentu wogóle. Postaw wtedy na płycie którą notabene musisz zazbroić :D Najlepsze wyjście to ława zazbrojona choć nie koniecznie wilekimi belkami