Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy pod domek drewniany konieczne jest zbrojenie ław ???

Recommended Posts

i musiałeś rozebrać :-?

betonu i zbrojenia pewnie nie stało :(

Betonu, zbrojenia.. :D o czym piszesz..

Musiałem rozebrać, bo bale liche, cienkie, stolarka do wymiany, szalówka obłaziła, spuszczel krokwie zeżarł- remont nieopłacalny raczej.

Ale nigdzie nic nie usiadło ani się zapadło.

Aha, fundamenty (porządne) pod kominami były.

A miałeś tam gładź na ścianach albo g-k? Poddasze użytkowe z normalnymi schodami? :-?

Miałem tynki wapienne na trzcinie. Nigdzie nie pękały. Miałem schody, bo na gorze były cztery pomieszczenia duże, bez skosów. No i cztery strychy. Tyle, że od gory jako ocieplenie robiło 10 cm gliny z sieczką.. A bale 10 cm aby, no i byle jak upchane mchem. Nie za ciepło było :D . Kiedyś widać węgiel tańszy był.. Aha, kominy były też na zaprawę wapienną bez grama cementu. Nie popękały nawet nad dachem. Jakaś inna cegła? Z przedwojennej gliny zapewne.

stokrotka 2

Zacytuję mojego kierownika, bo się z nim zgadzam – zbroić fundamenty na piaszczystym gruncie – po cholerę – no chyba, że się robi dla siebie a nie na sprzedaż, – więc poświęciłem te 1200zł kupiłem stal i 4 dni plotłem to to to ...... – dla własnego spokoju

Amen

Jak głęboko kopać – do jednorodnego gruntu i poniżej strefy przemarzania – czyli tak jak zwykle

lub zrobić fundament oszczędnościowy na słupach

dziękuję bardzo za rady :)

trochę rozjaśniliście mi w głowie :wink:

chyba jednak będę zbroić właśnie tą żebrówką 12-tką...

no i wykop na ok.1m...

i jeszcze pytanie- czy myślicie, że jak wyjdę w górę (nie znam fachowych terminów)z bloczkami betonowymi, to na nich muszę robić wieniec?

żeby było równo?

da się w ogóle bloczkami wyjść idealnie prosto czy trzeba zalewać(równać) wieńcem?

wiecie w ogóle o co mi chodzi? :oops: :D

bo nie wiem za bardzo jak to wytłumaczyć :oops:

a co mówi projekt????

U nas ławy były zbrojone, potem po bloczkach zrobili wylewkę taką wyrównującą i tam też dali-...ale w efekcie się okazało że nie było takiej potrzeby- to wyrównujące dali tylko ze swojej wygody-bo wyszło kilka cm. rożnicy przy murowania bloczkami...

nasze fundamenty zaprojektowane zostaly w zasadzie jak pod murowany...-

wg. murarzy- ....wielkie i z deka przedobrzone,

wg. miejscowych którzy nas odwiedzali...-takich fundamentow to tutaj Panie nikt nie ma......, co to będzie??

jesli bloczki zostaną równo zrobione-( muszą pilnować poziomów od pierwszej warstwy, ALBO TY ICH PILNUJ DOBRZE!!! ) to nie musisz robić tego wieńca żelbetowego,

zobacz w tym linku bale, u Szopa- ma wielgachne bale, i u niego nie była robiona ława,

ale generalnie patrz co mówi Twoj projekt??

u nas były niezgodności w projekcie: na rysunku nie było ławy, a w opisie była, ponieważ my zieloni byliśmy w tym temacie i nie mogłam sie nigdzie tego dopytać- to zroblisśmy- murarze też tego nie wiedzieli, -ale zasugerowali się opisem a nie rysunkiem przekrojowym, i zrobili....

teraz już bym tej ławy nie robila- bo wyszło wyżej, pozatym bloczki są same w sobie równe -z gładką powierzchnią a ławy nie mamy takiej równiej- nie przyłożyli się na koniec i nie wyrównywali jej/////= a szkoda, teraz będziemy musieli coś pomyśleć o tym wyrównaniu,...kwestia 0,5 do 1cm..ale jak wiesz na drewno to duża róźnica w nierownościach...

pod dom drewniany powinno się zbroić ławę fundamentową min 4 * fi 12

potem można zalać sciany fundamentowe lub wymurować z bloczka aczkolwiek murowanie bym wykluczał bardziej bl;oczki szalunkowe potem wypełnienie wewnątrz najlepiej piachem bo suchy. Następnie układa się instalację kanalizacyjną i doprowadzenie wody po czy po zagęszczeniu wylewamy wylewkę zerową do poziomu fundamentów. Na wylewce zerowej robimy izolację przeciwwilgociową i zalewamy wylewkę idealnie do poziomu ocieplanie fundamentów można odpuścić o ile w podłodze będzie wełna a przeważmnie przy drewniakach jest jej 15 cm.

domek jak na zdjęciu, ok.120m. pow. użytk.

grunt piaszczysty :roll:

no i mamy dylemat....zbroić ławy fundamentowe czy nie?

i na jaką głębokość kopać?

Posłuchaj Mirka i daj sobie spokójz tym zbrojeniemJeśli masz podłoże piaszczyste daj szerszą ławę i na to bloczki betonowe.Na bloczki i tak idzie podwalina{coś jakby murłata} która przenosi obciążenie na fundament.Jeśli nawet w niektórych miejscach bloczki będa wyżej czy niżej to nie problem.Najważniejsze żeby domek z fundamentów nie zjechał :wink:

żeby ostatecznie rozwiać wątpliwości, czy należy zbroić fundamenty, robić ściany fundamentowe, robić fundamenty zagłębione na min 1m, robić wieniec na ścianie fundamentowej itd, napiszę tak:

to zależy...

j.w. :D

konkretnie co do zbrojenia to raczej jest obowiązkowe ponieważ dom drewniany przez swoją małą masę oraz brak wzmocnienia konstrukcji elementami żelbetonowymi typu wieńce płyty jest narażony na o wiele większe ruchy niż budynek ciężki i sztywny. Dlatego bym zalecał ławę zbrojoną 4*fi12. Głębokość fundamentu nie ma żadnego uzależnienia od tego co będzie na nim leżeć Nawet zwykła brama aby stała stabilnie musi stać na fundamencie głębokim na ok 100-120cm. Grunt o jakim mowa czyli piaski jest jednym z najbardziej stabilnych jako podstawa dla fundamentów aczkolwiek mało wygodny dla wykonawcy.

konkretnie co do zbrojenia to raczej jest obowiązkowe ponieważ dom drewniany przez swoją małą masę oraz brak wzmocnienia konstrukcji elementami żelbetonowymi typu wieńce płyty jest narażony na o wiele większe ruchy niż budynek ciężki i sztywny. Dlatego bym zalecał ławę zbrojoną 4*fi12. Głębokość fundamentu nie ma żadnego uzależnienia od tego co będzie na nim leżeć Nawet zwykła brama aby stała stabilnie musi stać na fundamencie głębokim na ok 100-120cm. Grunt o jakim mowa czyli piaski jest jednym z najbardziej stabilnych jako podstawa dla fundamentów aczkolwiek mało wygodny dla wykonawcy.

Bzdura ewidentna. Tego typu konstrukcje o wiele lepiej przejmują różnice osiadań niż budynki typu ciężkiego, masywnego.

Koszt zbrojenia niewielki, zastosować można , głównie jeśli w domu będą okładziny narazone na pękanie, natomiast w właśnie przypadku domku drewnianego, lżejszego i lepiej dostosowującego się do warunków pracy nie jest to jakiś przymus.

W murowanych też nie choć sprawa wygląda podobnie jeśli chodzi o okładziny.

• 3 weeks później...

Bzdura ewidentna. Tego typu konstrukcje o wiele lepiej przejmują różnice osiadań niż budynki typu ciężkiego, masywnego.

Koszt zbrojenia niewielki, zastosować można , głównie jeśli w domu będą okładziny narazone na pękanie, natomiast w właśnie przypadku domku drewnianego, lżejszego i lepiej dostosowującego się do warunków pracy nie jest to jakiś przymus.

W murowanych też nie choć sprawa wygląda podobnie jeśli chodzi o okładziny.

przejmowanie osiadań przez konstrukcje wcale nie pomaga w miejscach takich jak łazienki czy kuchnie nie wykończone drewnem tylko np ceramika

lepiej zazbroić fundamenty niż sprawdzać czy płytki będą pękać dla mnie jest to proste tym bardziej że mówimy o kwocie ok 0,5 % inwestycji