Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym doczyścić szklaną kabinę prysznicową?

mantra

Recommended Posts

Mój mąż osad z kamienie czyści octem. Tylko nie wiem jak "namoczyc" w nim drzwi prysznicowe :lol:

Ja polecam taki płyn w sprayu w kolorze pomańczowym kupowany w Lidlu. Nie pamiętam w tej chwili nazwy.

ten płyn to W5 , nazywa sie to to płyn do lazienek , zółta butelka , pomaranczowa jest do kuchni.

Fakt fajny ten płyn , dobrze czysci i nie dusi ,do uzytku raz na tydzien sprawdza sie znakomicie ale do takiego ostro zapuszczonego kamienia bedzie zasłaby , najlepszy jest wtedy kwasek bądz ocet jak juz ktos napisał .

Tylko róznnica miedzy kwaskiem a octem jest w zapachu . Ocet przeczyszcza drogi oddechowe az do płuc :wink: , natomiast kwasek jest bezzapachowy na całe szczęście.

JoShi a czy Tobie to az tak przeszkadza, ze ja wklejam?????????

Moze komus sie spodoba pomysl no i chyba nie wszycy wklejaja swoje lazienki. Inspiracje i pomysly raczej mile widziane................ okazuje sie , ze jednak nie wszystkim to odpowiada..................

Pojęcie "wklejanie" jest na tym Forum (zwłaszcza dla starszych stażem uzytkowników) czymś w rodzaju...alergenu.

A poza tym - ja np. szukając dla siebie jakichś inspiracji lubię sobie sam pobuszować w Internecie. A na Forum wolę sobie poczytać, co też ludziska mają sobie do powiedzenia... inaczej z Forum zrobi się linkownia do wszelkich ładnych obrazków...

Wracając do tematu - skuteczny jest też roztwór Kamixu do odkamieniania czajników. Ocet i kwasek jw. Pozostałe skouteczne (i wymienione powyżej preparaty) - po prostu więcej kosztują i są ładniej opakowane...

Mój mąż osad z kamienie czyści octem. Tylko nie wiem jak "namoczyc" w nim drzwi prysznicowe :lol:

Ja polecam taki płyn w sprayu w kolorze pomańczowym kupowany w Lidlu. Nie pamiętam w tej chwili nazwy.

Ja też od lat stosuje ocet. Jest niezastąpiony w wilu przypadkach. Od sedesu po umywali baterie a skończywszy na elektrycznej szczoteczce do zębów (miejsca odkładania irgatora i sam pojemnik na wodę.

Zawsze po użyciu octu, neutralizuję go jakimś płynem do czyszczenia powierzchni (płynem a nie emulsją) aby unikać matowienia powierzchni.

Do kabiny polecam zastosowania innej technologii, choć opisany wyżej sposób też sie przydaje tak co 2 miesiące, aby unikać zapuszczania kabiny.

Na co dzień po prysznicu wodę ściągam ściągaczką do szyb i poprawiam gąbka o dużej chłonności (taką w kolorze irchy). Zajmuje to 3 min i kabina zawsze wygląda tak jak by była dopiero co zamontowana.

• 7 years później...
  • 3 weeks później...
I ja miałem ten sam problem. Po remoncie łazienki zainwestowałem w kabinę prysznicową z powłoką Reflex z Koła. Gładkość powłoki Reflex sprawia, że trudniej osadzają się na niej wszelkie zanieczyszczenia. Sprawdzone. Polecam.

Coś podobnego ma też Roca, z tym że u nich nazywa się to Maxi Clean i jest stosowane również na ceramice.

Do łatwego mycia kabiny na której osadza się kamień można stosować płyn do płukania tkanin - na całą kabinę wystarczy zaaplikować płyn w postaci piany, zostawić na kilka chwil i spłukać.

Baterie w domu czyszczę wodą z sodą. Ostatnio przypadkiem odkryłam, że mój płyn do demakijażu usuwa kamień :bash: Stosuję go już tylko do czyszczenia sanitariatów...