Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z tym można zrobić ?

krispl

Recommended Posts

Mamy dom po rodzicach. W księdze wieczystej pisze że działka pod domem powinna mieć 344 m kw. powierzchni gruntu.

Ma natomiast w rzeczywistości tylko 314 m kw. Brakuje więc 30 m kw. gruntu. Granice działki wyznaczają z dwóch stron sąsiedzi, z trzeciej pawilon spożywczy a z czwartej natomiast chodnik i ulica.

Czy można wystąpić do gminy o wyznaczenie nowych granic np przesunięcie granicy na chodnik i ulicę ? (przesunięcie granic w pozostałych kierunkach nie jest możliwe.

Na czyj koszt to powinno być zrobione ?

Mamy dom po rodzicach. W księdze wieczystej pisze że działka pod domem powinna mieć 344 m kw. powierzchni gruntu.

Ma natomiast w rzeczywistości tylko 314 m kw. Brakuje więc 30 m kw. gruntu. Granice działki wyznaczają z dwóch stron sąsiedzi, z trzeciej pawilon spożywczy a z czwartej natomiast chodnik i ulica.

Czy można wystąpić do gminy o wyznaczenie nowych granic np przesunięcie granicy na chodnik i ulicę ? (przesunięcie granic w pozostałych kierunkach nie jest możliwe.

Na czyj koszt to powinno być zrobione ?

To, że z jednej i drugiej strony są sasiedzi nie oznacza, że granica działki jest dobrze wyznaczona. Ja bym wzięła geodetę, który by wyznaczył granice działki. Wtedy można się zastanowić co dalej robić, bo będzie widać z której strony Ci zabrano :lol: . Może byc tak, że płoty są błędnie postawione.

za geodetę niestety raczej Ty zapłacisz.

m.

Koszty raczyj Ty poniesiesz, bo

Układ domów jest taki że są to dwa podwójne bliżniaki ustawione w kwadracie podzielonym na cztery mniejsze kwadraty. Dlatego dwie granice wewnętrzne są nie do ruszenia i są punktem odniesienia. Natomiast zewnętrzne granice wyznacza płot postawiony przez ówczesnych budowniczych. Prawdopodobnie źle postawiony jak zauważyłaś. 12 lat po wybudowaniu naszych czterech domków postawiono w trzeciej granicy pawilon spożywczy i jego działka w tej chwili przylega do naszej działki.

A czwartą granicą jest właśnie płot od strony ulicy.

Mnie interesuje czy mogę przesunąć granicę i wejść np. na chodnik i ulicę

jak geodeta poszerzy działkę o 2 m. To cały chodnik i nawet kawałek ulicy (???) Nigdzie nie znalazłem dokładnych wymiarów działki jako kwadratu x na y. Z własnych obliczeń wynika że powinien to być kwadrat

21,5 x 16 m = 344 m kw.

Co na to gmina ?