Edybre 16.12.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Mam Arysto, który ma bezpośrednie doprowadzenie powietrza do wkładu - w kominku jest wajcha do zamykania bądź otwierania dopływu powietrza, druga do szybra. Wlot powietrza mam na elewacji zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 17.12.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Hej! Jakie sa zasady doprowadzania powietrza do kominka- strona swiata, wiatry itp? Dom ma stac na polanie oslonietej przez las ale na dzialce ok.0,5 ha. Mówią, że od zachodu - bo z tej strony ponoć najczęściej wieje, a więc najłatwiej będzie rozpalać (bo na dzieńdobry będziesz miał cug). Ale nie jest to konieczne - po prostu jak masz możliwośc, to daj od zachodu, jak nie, to od dowolnej innej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 17.12.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 To ja pozwole sobie zadac pytanie jakiej srednicy macie rury doprowadzajace powietrze do kominka. Wiem ze pytanie sie juz nie raz pojawialo i wiem ze przepisy mowia o srednicy minimum fi=160, tylko ze gdy po przeczytaniu tego watku przyjrzalem sie tym przepustnicom to nie znalazlem zadnej o srednicy wiekszej niz 150 a do wyboru za to jest kilka mniejszych srednic. Czy to znaczy ze wpraktyce nie uzywa sie rur o srednicy wiekszej niz 150 (wbrew przepisom) czy tez redukcja srednicy na przepustnicy ma jakis sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 19.12.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 To ja pozwole sobie zadac pytanie jakiej srednicy macie rury doprowadzajace powietrze do kominka. Wiem ze pytanie sie juz nie raz pojawialo i wiem ze przepisy mowia o srednicy minimum fi=160, tylko ze gdy po przeczytaniu tego watku przyjrzalem sie tym przepustnicom to nie znalazlem zadnej o srednicy wiekszej niz 150 a do wyboru za to jest kilka mniejszych srednic. Czy to znaczy ze wpraktyce nie uzywa sie rur o srednicy wiekszej niz 150 (wbrew przepisom) czy tez redukcja srednicy na przepustnicy ma jakis sens? też chciałbym się dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 19.12.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Ja mam w projekcie fi 110, więc chyba przepisy nie mówią że ma być min. 150? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziabar 19.12.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Niestety są z tym problemy. A bynajmniej kominiarz ma! http://forum.muratordom.pl/odbior-kominiarski-czy-kominiarz-ma-prawo-sie-czepiac,t141214.htm Ja nie wiem dlaczego i wolę zmienić kominiarza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 21.12.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 pytałem ostatnio w innym wątku o średnicę rury doprowadzającej, powietrze : http://forum.muratordom.pl/rura-doprowadzajaca-powietrze-do-kominka,t112574-60.htm ja mam w projekcie fi100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.12.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 pytałem ostatnio w innym wątku o średnicę rury doprowadzającej, powietrze : http://forum.muratordom.pl/rura-doprowadzajaca-powietrze-do-kominka,t112574-60.htm ja mam w projekcie fi100 i Masz projekt do d... a jaki komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 21.12.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 właśnie próbuje to ustalić, tzn jestem na takim etapie (stan 0), że jeszcze nie robiąc ruiny z domu mogę tą rurę zmienić. O ile kilka dni temu jak to (średnicę fi100) odkryłem, to strasznie się wkurzyłem i byłem zdecydowany rurę wymieniać, jednak po odpowiedziach na moje wątpliwości http://forum.muratordom.pl/rura-doprowadzajaca-powietrze-do-kominka,t112574-60.htm i poczytaniu jeszcze trochę, to tak naprawdę nie wiem co należy zrobić. No bo po co rura o większa od fi100 skoro np ten kominek o mocy 22KW : http://www.lechma.com.pl/pl/exclusive.php Wkład ten posiada całkowicie zamkniętą komorę spalania, tzn. powietrze do komory spalania dostarczone jest tylko z zewnętrznej czerpni powietrza za pomocą podłączonego dolotu o średnicy 100 mm. Istnieje możliwość podłączenia automatycznej przepustnicy dopływu powietrza wraz ze sterowaniem (sterownik RT-08 Kominek Lux). ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.12.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 właśnie próbuje to ustalić, tzn jestem na takim etapie (stan 0), że jeszcze nie robiąc ruiny z domu mogę tą rurę zmienić. O ile kilka dni temu jak to (średnicę fi100) odkryłem, to strasznie się wkurzyłem i byłem zdecydowany rurę wymieniać, jednak po odpowiedziach na moje wątpliwości http://forum.muratordom.pl/rura-doprowadzajaca-powietrze-do-kominka,t112574-60.htm i poczytaniu jeszcze trochę, to tak naprawdę nie wiem co należy zrobić. No bo po co rura o większa od fi100 skoro np ten kominek o mocy 22KW : http://www.lechma.com.pl/pl/exclusive.php Wkład ten posiada całkowicie zamkniętą komorę spalania, tzn. powietrze do komory spalania dostarczone jest tylko z zewnętrznej czerpni powietrza za pomocą podłączonego dolotu o średnicy 100 mm. Istnieje możliwość podłączenia automatycznej przepustnicy dopływu powietrza wraz ze sterowaniem (sterownik RT-08 Kominek Lux). ??? jest coś takiego jak straty przesyłowe opory, kolana, długość rur. na końcu można zredukować na odpowiednie wejście. a lechma .... ja bym dał 160mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziabar 22.12.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 160? 150? a może 130? Przepisy jedno, producenci drugie... Wczoraj pierwszy pełny dzień paliłem w kominku. Podłączenie jak już wcześniej pisałem fi100 gdyż moja Lechma ma właśnie taki wlot do paleniska. Temperatura zadana na kominku 45oC. W domu cieplutko, że aż miodzio. Przepustnica działała bez zarzutu. Za całą dniówkę spaliłem dwa średnie bukowe klocki (4 letnie drewno) oraz 8kg brykietu z trocin. Komin mam ceramiczny (20cm*20cm) wysoki na jakieś 6m. Ostatni raz dołożyłem o 22:30 a 6:00 na kominku było jeszcze 36oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 30.12.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Dałem przepustnicę pod kominkiem.Wajcha jest przy podłodze. Przepustnice zrobiłem z pręta Alu i krążka blachy Alu.Godzina roboty,koszt 0zł. Ale ja jakiś taki leniwy jestem (zresztą lenistwo matką wynalazków) . Ładuję kominek do pełna, odpalam i nie interesuje mnie że trzeba co jakiś czas wajchą pomachać żeby nie zgasło albo żeby się nadmiernie nie rozpaliło. A jak już się wszystko wypali to wypadałoby pójść i wajchą (znowu) zamknąć przepustnicę. Na starość budzi się we mnie zwierzę - tylko dlaczego leniwiec? OK wszystko ładnie, ale nic nie jest idealne. Widzędwie wady takiego rozwiązania: 1. Jak już drewno jest przepalone w końcowej facie sterownik otworzy przepustnicę - nastąpi pełny dopływ powietrza i szybkie wygaszenie paleniska. To strata ciepła i konieczność ponownego rozpalania. Ja palęw Jotulu mam ręczną przepustnicę na linkę - jeden wsad drewna pali się ok. 6-8 h, a po 14 godz. jeszcze jest żar - zimą praktycznie nie muszę rozpalać 2. W początkowej fazie spalania trzeba palić z nieco większym dopływem powietrza - przy zamkniętej przepustnicy następuje brudzenie się szyby. Jak ta twoja automatyka działa nie obserwujesz takiego efektu? Mycie szyby to poważna sprawa - znajomi przez to rezygnują z palenia w kominku (mają niestety kiepskie wkłady). Mnie ten problem nie dotyczy - czyszczę szybę raz w roku, na wiosnę na zakończenie sezonu (jest tylko lekko jakby przykurzona - ci co mająJotula to wiedzą o czym mówię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.12.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 OK wszystko ładnie, ale nic nie jest idealne. Widzędwie wady takiego rozwiązania: 1. Jak już drewno jest przepalone w końcowej facie sterownik otworzy przepustnicę - nastąpi pełny dopływ powietrza i szybkie wygaszenie paleniska. To strata ciepła i konieczność ponownego rozpalania. Ja palęw Jotulu mam ręczną przepustnicę na linkę - jeden wsad drewna pali się ok. 6-8 h, a po 14 godz. jeszcze jest żar - zimą praktycznie nie muszę rozpalać 2. W początkowej fazie spalania trzeba palić z nieco większym dopływem powietrza - przy zamkniętej przepustnicy następuje brudzenie się szyby. Jak ta twoja automatyka działa nie obserwujesz takiego efektu? Mycie szyby to poważna sprawa - znajomi przez to rezygnują z palenia w kominku (mają niestety kiepskie wkłady). Mnie ten problem nie dotyczy - czyszczę szybę raz w roku, na wiosnę na zakończenie sezonu (jest tylko lekko jakby przykurzona - ci co mająJotula to wiedzą o czym mówię). Proszę bardzo: Ad.1 Przy spadku temp. poniżej ustawionej drewno jest już przepalone (jest żar) to sterownik robi beep. Jak po pół godzinie temp. nie wzrośnie to znaczy że nie dołożyłem nowego paliwa i sterownik zamyka przepustnicę. Ad.2 Uruchomienie sterownika (rozpoczęcie palenia) to automatyczne otwarcie przepustnicy na full. Przepustnica jest przymykana po rozpaleniu i osiągnięciu temp. ustawionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 31.12.2008 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Ad1 - sprytne - mądre rozwiązanie... zachęca do zastanowienia sięAd2 - jak bardzo przy osiągnięciu temp. zadanej szyber jest zamykany? albo inaczej... czy musisz czyścić szybę w swoim kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.wojkowice 29.03.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Proszę o konkretną odpowiedz w sprawie przepustnicy z sterownikiem:1. czy lepiej ją zamontować tuż przed kominkiem (ok. 0,5 m) czy może tuż przy ścianie wlotu powietrza (oddalonego ok 4m od kominka).2. Z jakiej rury to zrobić chodzi mi o materiał czy stalowa czy PCV Z góry dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 29.03.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Proszę o konkretną odpowiedz w sprawie przepustnicy z sterownikiem: 1. czy lepiej ją zamontować tuż przed kominkiem (ok. 0,5 m) czy może tuż przy ścianie wlotu powietrza (oddalonego ok 4m od kominka). 2. Z jakiej rury to zrobić chodzi mi o materiał czy stalowa czy PCV ad.1 lepiej przy ścianie, bo zimne nie będzie siedziało pod podłogą. ad.2 Przyłączam się do pytania, bo bodaj wszystkie przepustnice nie pasują do PCV I tu chyba najlepiej zrobić tak, jak Tedii, tyle, że w ścianie Dałem przepustnicę pod kominkiem.Wajcha jest przy podłodze. Przepustnice zrobiłem z pręta Alu i krążka blachy Alu.Godzina roboty,koszt 0zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 16.12.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 (edytowane) CZy moze ktoś pokazać na fotografi dolot do kominka z kratki.pl..? chodzi mi o to ile i jakie otwory ma kominek nawiercone w tylnej ściance na dolocie do popielnika, rozważam dorobienie dolotu bezpośrednio do kominka i potrzebuje tych informacji. Chodzi mi o wielkość i rozmieszcenie otworu dolotu w kominkach z kratki.pl czyli np zuzia, Tu schemat z Lechmy...http://www.lechma.com.pl/images/aktualnosci/dolot_d.gif A tu zdjecie z kominka takiego jak moj, ale nie wiem co jest w środku i jakie to ma wymiary.http://www.szalonymax.pl/data/gfx/pictures/large/6/7/376_2.jpgpozdrawiamM Edytowane 16 Grudnia 2010 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts