jmiekinski 21.08.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 WitamJestem na etapie wymiany eternitu na blachodachówkę. Jak wiadomo rozstaw łat przy eternicie (22 cm) jest inny niż przy blachodachówce (35 cm) Myślałem że będziemy przebijać łąty po eternicie na blachodachówkę. Niestety myliłem się gdyż 'Fachowiec kazał mi kupić nowe łaty i kotrłaty na cały dach (dodatkowy koszt ok.2000 zł) i montować je pod rozstaw blachy nie ruszając przy tym tych starych. Nadmieniam że te stare są w bardzo dobrym stanie. Stwierdził on że dzięki temu będzie lepsza cyrkulacja powietrza między blachą a wełną. Myśle że po prostu nie chce mu się przebijac tych łąt i idzie po prostu na łatwiznę moim kosztem. Zgadzacie sie z moją opinią ????Pozdrawiam Jaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kubas1 21.08.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 u mnie "fachowcy" położyli blachę na łaty bez kontrłat, przegoniłem partaczy i wziałem inną ekipę, która zdjeła stare łaty, dołożyła kontrłaty i położyła stare, co prawda jest to wiecej pracy bo trzeba docinać na nowy wymiar ale się nie skarżyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 21.08.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Zgadza się.Nie chce im się przebijać; trzeba poodrywać , gwoździe powyciągać to dodatkowa robota.Pytanie jest jak się z nimi umawiałeś?Jeśli nie było tego w umowie pewnie będą chcieli dodatkową kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 21.08.2003 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Tak prawde mówiac ma mi to robić jeden fachowiec czli on który bierze 15 zł / m2. Pomocnikem będę ja i teściu. Nie zgodzę się na to aby podwyższył cenę choć wiem że 15zł/m2 to niska cenaPozdrawiam Jaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.08.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Witam Jestem na etapie wymiany eternitu na blachodachówkę. powiedz jak udalo ci sie pozbyc eternitu bo ja mam to aktualnie tez naglowie. i tez wymieniam na blachodachowke za dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 22.08.2003 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Z eternitem jak wiadomo jest problem. Postanowiłem go składować w nieczynnej zengrubie. Koszt utylizacji jest podobno duży. Gdyby nasze państwo jakos dotowało koszty utylizacji to pewnie bym tak nie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość at 22.08.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ja przybijałem na łaty po eternicie i nic nie przebijałem, żadnych kontrałat nie stosowałem. Kontrałaty, łaty stosuje się aby stworzyć pustkę wentylacyjną przy poddaszu użytkowanym. Przy nieużytkowanym stosowanie czegoś takiego to tylko dodatkowy koszt! Są blachodachówki z konstrukcją samonośną nie wymagające ani łat, ani kontrałat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 22.08.2003 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Piszesz chyba o dachówkach Regola (samonośnych). One są bardzo dobre tylko mają jedna wadę są drogie. Pewnie je stosowałeś skoro nie przebijałeś łąt po blachę. Co do przestrzenie wentylowanej, to wydaje mi sie ze taką można stworzyć bez stosowanie dodatkowych łat i kontrłat. Minimalna przestrzeń między blachą a folią paroprzepuszczalną to 2 cm. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Pozdrawiam Jaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kubas1 22.08.2003 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 kontrłaty stosuje się nie po to żeby tworzyć jakieś pustki wentylacyjne ale po to żeby łaty nie leżały bezpośrednio na folii, para wodna skrapla się na wewnetrznej powierchni blachy i spływa po folii do rynny (w upalny i parny dzień może tego być nawet kilkadziesiąt litrów na dobę) bez kontrłat woda spływająca po folii zachaczałaby o łaty i powodowała ich gnicie, reasumując, folia pod blachą - muszą być kontrłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 25.08.2003 04:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 dzięki za informoacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts