Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na płycie - czy warto?

Gość Gość forum

Recommended Posts

Gość Gość forum
Ze wzgledu na 'nieciekawe' podloze konstruktor zaproponowal, abysmy postawili dom na plycie. Czy ktos moze ma w tym doswiadczenie - jakie koszty - zarowno robocizny jak i materialu. Dodam, ze powierzchnia zabudowy mojego domu to ok. 140m^2. A tak wogole to czy gra warta swieczki?

Poszukaj w wątkach dotyczących płyty grzewczej Legalett (za pomocą funkcji "szukaj"). Ona co prawda dodatkowo grzeje (to nie wada) :wink: . Zapewne można zrobić taką płytę bez ogrzewania. Moim zdaniem to dobry pomysł, zwłaszcza przy nieciekawym podłożu. My mamy taką płytę, ma ją Filo, Pik 33, Automik i parę osób. Nie wiem kto ma nieogrzewaną...

Co to znaczy "nieciekawe" podłoże?

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do gruntu, na którym będzie posadowiony dom, najlepiej zaprosić geologa. Jego ekspertyza powinna rozwiać wszystkie wątpliwości i w przypadku rzeczywiście "nieciekawego" gruntu, wskaże najlepsze rozwiązanie; czy wymiana gruntu, czy też inny sposób wzmocnienia podłoża.

Pozdrawiam - Grzegorz

Żeby zrobić taką płytę, trzeba po kolei:

- zdjąć humus i wymienić na pospółkę

- zrobić drenaż opaskowy

- zagęścić pospółkę

- położyć elementy styropianowe, w nich zbrojenia i rury grzewcze

- wszystko zalać z gruszki betonem.

Koszty: zdjęcie humusu i pospółka - zależy od tego, co masz na działce

System Legalett - to jest akurat drogie, rzędu 20000/100m2, no ale masz w zamian niezawodną podłogówkę (nośnikiem jest powietrze), na dodatek sprzężoną z kominkiem (zwykłym, bez płaszcza wodnego). Za te pieniądze dostajesz styropian (kilkanaście m3), większą ilość siatek zbrojeniowych, i elementy systemu grzewczego.

beton - 20 m3 na 100m2

no i robocizna.

Jeśli by nie robić płyty grzanej, zamiast patentowanego Legalettu możesz kupić to samo - styropian i siatki zbrojeniowe - luzem - ułożyć i zalać. Koszt tych elementów wyniósłby pewnie 5-6 tysięcy złotych. Tyle że podobno płyty nie grzejące potrafią łapać wilgoć i trzeba pomyśleć o jakiejś dodatkowej izolacji przeciwwilgociowej.

Co prawda u mnie pod garażem rur grzewczych nie ma.

Witam.

Powyższe odpowiedzi, mówią o plycie Legalett. Otórz mam bardzo dobre rozeznanie w tej materii i znacznie "świeższe" od producentów systemu Legalett. Jeżeli interesuje cię skąd ta wiedza, kontaktuj się ze mną. Bynajmniej nie jestem jednym z wielu inwestarów, którzy na swoim przykładzie budują nieomylne teorie.

Bardzo ogólnie fundament Legalett jest to rozwiązanie, które polecam, aczkolwiek są w nim wady, nawet dosyć istotne, których nie dostrzegają (lub nie chcą dostrzec) producenci. Jeżeli interesuje cię coś więcej na ten temat, prosze o kontakt.

Absolutnie nie zgadam się z twierdzeniem, że można płytę Legalett zrobic bez jej funkcji grzewczej. Brak tej funkcji całkowicie zmienia warunki pracy plyty i jest to nie tylko głupie, ale niezgodne z prawem... Poza tym jeżeli konstruktor (zakładam, ze inżynier)mowi o "nieciekawych" warunkach gruntowych to nigdy tego nie powinno się bagatelizować.

Pozdrawiam.

Mariusz!!!

Napisz ,proszę więcej o wadach Legalettu !!

Myślę że wiele osób zastanawia się nad tym systemem i chętnie przeczyta

Twojej opinii...

Wojtek

Zagadnienie wad systemu legalett jest zbyt obszerne, aby przedstawiać je pisemnie. Nie znając pewnych mechanizmów (nie twierdzą, że ty ich nie znasz) moj opis niewiele wnosi.

Mariusz!!!

Napisz ,proszę więcej o wadach Legalettu !!

Myślę że wiele osób zastanawia się nad tym systemem i chętnie przeczyta

Twojej opinii...

Wojtek

Głównie wady dotyczą zagadnień związanych z fizyką budowli. Sprawa izolacji przeciwwilgociowej jaet bardziej skomplikowana niż wynika to z opinni producentów systemu Legalett. Trudno mi cokolwiek więcej powiedziec na forum. Dużo do pisania. Jeżeli jesteś bardzo zainteresowany to polecam się poprzez maila.

Pozdrawiam.

Do Mariusza79

"Mądrusiów" na Forum było wielu... A u mnie badanie geotechniczne wykonał GEOLOG nie geotechnik, sporządzając "Dokumentację geotechniczną z badań podłoża gruntowego", w której określone zostały najbardziej korzystne pod względem technicznym i ekonomicznym rozwiązania do posadowienia mojego domu na "nieciekawym" gruncie.

Pozdrawiam.

Do Mariusza79

"Mądrusiów" na Forum było wielu... A u mnie badanie geotechniczne wykonał GEOLOG nie geotechnik, sporządzając "Dokumentację geotechniczną z badań podłoża gruntowego", w której określone zostały najbardziej korzystne pod względem technicznym i ekonomicznym rozwiązania do posadowienia mojego domu na "nieciekawym" gruncie.

Pozdrawiam.

To, że u Ciebie badania wykonał geolog nie świadczy o tym, że możesz wprowadzać w błąd ludzi, którzy byćmoże na podstawie opinii z forum będa szukać niewłaściwego specjaliste do wykonania badań gruntowych. Oczywiście geolog może (lub mógł) zdobyć uprawnienia do wykonywania gruntowych ekspertyz budowlanych, ale właściwą osoba jest tutaj geotechnik, który także prócz badań gruntu potrafi określić współpracę konstrukcji z gruntem oraz jej wplyw na budowlę właściwa i otaczające... Staram się zazwyczaj (i innym polecam również) słuchac rad właściwego fachowca, gdyż z pozoru błache sprawy moga czasem przybrać duze znaczenie.

Nie denerwuj się.

Pozdrawiam.

Mariusz 79 !

Ja też bardzo poważne zastanawiam się nad Legalett'em, tak jak wielu innych. Jak masz coś do powiedzenia w tym temacie to daj na forum, albo na priva.

Fromel i zainteresowani.

Jeszcze raz powtórze dokładniej; wg mojej wiedzy (teoretycznej i praktycznej) i analizy systemu Legalett twierdze, że zastosowanie tego rozwiązania jest uzasadnione konstrukcyjnie, technologicznie, ekonomicznie i funkcjonalnie. Powiem więcej; polecam je znajomym, choć nie jestem związany z producentem systemu. Znajomośc wad (oczywiście wg mnie wad) płyty Legalett niewiele zmieni. Wynikiem mojeje analizy powinni być raczej zainteresowani ludzie z Gdańska (lecz nie są, nie wiadomo czemu) gdyż każde uwagi, a tym bardziej przeprowadzone metodami inżynierskimi analizy powinny być dla nich cenne w dalszym rozwoju systemu.

Natomiast dla inwestora nic nie zmiania fakt istnienia pewnych niedoskonałości, gdyż mimo wszystko inwestor zostaje wyposażany w standardowy pakiet systemowy obecnie stosowany.

Jesli moge coś doradzić zalecam trzymać się dokładnie projektu sporządzonego przez projektantów z Gdańska i do ich zaleceń.

Formel jeżeli znajde więcej czasu napisze ci na priva coś więcej, na razie szlag mnie trafia bo moj internet zachowuje się jak umierający żółw.

Jeszcze raz powiem Legalett to system godny uwagi - polecam!

Pozdrawiam.

Mariusz

No tak Panowie - ale odeszliśmy od kluczowego pytania.

Bodajeże w muratorze z czewca są przedtawione różne typy posadowień fundamentów. Jest tam też opis płyty fudamentowej nie spełniającej roli płyty grzewczej. Jest ona bardziej skomplikowana ( chociażby dlatego , że przy mrozie każdą płytę może wysadzić zamarzająca pod płytą woda ) - ale nie niemożliwa do wykonania.

Atomik

• 3 weeks później...
Jeszcze raz powtórze dokładniej; wg mojej wiedzy (teoretycznej i praktycznej) i analizy systemu Legalett twierdze, że zastosowanie tego rozwiązania jest uzasadnione konstrukcyjnie, technologicznie, ekonomicznie i funkcjonalnie. Powiem więcej; polecam je znajomym, choć nie jestem związany z producentem systemu. Znajomośc wad (oczywiście wg mnie wad) płyty Legalett niewiele zmieni. Wynikiem mojeje analizy powinni być raczej zainteresowani ludzie z Gdańska (lecz nie są, nie wiadomo czemu) gdyż każde uwagi, a tym bardziej przeprowadzone metodami inżynierskimi analizy powinny być dla nich cenne w dalszym rozwoju systemu.

Natomiast dla inwestora nic nie zmiania fakt istnienia pewnych niedoskonałości, gdyż mimo wszystko inwestor zostaje wyposażany w standardowy pakiet systemowy obecnie stosowany.

Jesli moge coś doradzić zalecam trzymać się dokładnie projektu sporządzonego przez projektantów z Gdańska i do ich zaleceń.

Formel jeżeli znajde więcej czasu napisze ci na priva coś więcej, na razie szlag mnie trafia bo moj internet zachowuje się jak umierający żółw.

Jeszcze raz powiem Legalett to system godny uwagi - polecam!

Pozdrawiam.

Mariusz

Mariusz79. Ponieważ również interesuję się fundamentami płytowymi mam pośbę, żebyś mi przesłał na priva lub e-maila swoje uwagi krytyczne na ich temat.