Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kze nawet nie myślałam ,że będę miała więźbę heblowaną?

A doszło do tego na skutek nieporozumienia.

Dekarz polecił tradycyjną ( bo miała być tańsza , i nie trzeba robić podbitki) a cieśla zrobił tradycyjną góralską .

Inwestorzy nie mieli zdania ale są zadowoleni - szkoda tylko ,że tania nie była.

Muszę pilnować tynkarzy ,żeby mnie w łowickie wzory nie wpuścili :p

Witajcie Jola i Jarku ( wpadłam do was przy okazji wizyty u Bertolo).

Tymek to taki krewniak Słoneczka. Ciekawe co było pierwsze :p

Widzę ,że przy okazji własnej budowy dzielnie wspieracie budujących Tymka.

To ja też poproszę o uwagi.

A fuszerka niestety do poprawy.Ponieważ przeczuwałam ,że im te drzwi nie wyjdą ( a raczej wyjdą poza dach) to jakoś mnie mniej to wkurzyło. Tylko wstyd we wsi, najpierw budują potem burzą :wink:

• Odpowiedzi 342
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Amtla wzięłam pod uwagę twoją sugestię . To bardzo dobry pomysł .Zrobimy rolety na ścianie zachodniej, północnej i wschodniej. W sumie : na piętrze oraz w sypialni i pokoju dziennym na parterze. W ten sposób jedna cała elewacja będzie bez rolet. Zaoszczędzimy na pięciu oknach - a skoro rolety i tak nie stanowią zabezpieczenia przed włamywaczem to będą służyć jedynie w strefach sypialnych i gościnnych.

Ale się cieszę, że się mogłam przydać :D :D

No cóż, budowa tojeden wielki kompromis....jak to już zauważono na tym forum :roll:

pozdr

Masz rację Kze.

Los jednak nade mną czuwa. Im bliżej końca tym bardziej mi się moja ekipa podoba i strasznie żałuję ,że nie mają terminów na wykończeniówkę :cry:

Aktualnie nanoszą poprawki i nie narzekają. Pracują jak złoto i systematycznie sprzątają - nie trzeba ich do tego nakłaniać :o

Amtla mam nadzieję ,że będę się mogła kiedyś odwdzięczyć.

Już niedługo będzie można zaobserwować efekt na żywo bo w pierwszym tygodniu maja przyjadą okna :p

Super, że u Was tak dużo się dzieje. Wraz z nastaniem wiosny wszystko, aż furczy na budowie :D

Też słyszałam że rekuperator to dobra sprawa,więc chyba warto jeszcze poszperać w informacjach i przemyśleć sprawę.

Co do rolet to też świetny pomysł, aby je tak rozmieścić. Po ostatnich wichurach nie wiem , czy nie wmontujemy rolet właśnie od tej strony gdzie najbardziej wieje i zacina deszcz.

Serdecznie pozdrawiam.

Doro_ta poziomica to na moich oczach przez nieuwagę wpadła. A co jeszcze tego się chyba nigdy nie dowiem :roll: To tylko murarze wiedzą i może dobrze , spokojniejszy sen mam. Całe szczęście kominy palne są czyste, co widać przez wyczystki.

Jeżeli chodzi o dachówkę to też jestem zadowolona z wyboru ( chociaż dylematy były) nie mogę się doczekać kiedy zobaczę jak będzie wyglądać na naszym dachu. A okna mam zamówione w kolorze złoty dąb, słupki do tego na razie mają kolor teak ( chciałam pini ale impregnat drewnochronu nie ma takiego koloru). Zastanawiam się czy przy ostatnim malowaniu nie dać lakierobejcy ( ma większą gamę kolorów). Zobaczę jak to będzie grało z dachówką.

Sylvia , daszek mam obniżony tylko dzięki naszemu adaptatorowi i zarazem kierownikowi budowy. Nie przypisuję sobie zasług w tym temacie :oops: .Z wyobraźnią u mnie raczej kiepsko.

A przy okazji tematu tarasów :wink: co myślisz, pasowałoby takie wykończenie

http://img54.imageshack.us/img54/7171/008xfg8.jpg

/zamieszczony przez MonikaB w temacie

http://forum.muratordom.pl/tarasy-nasze-zdjecia,t95668.htm/

oczywiście w innych kolorkach

Agusia , kiedyś śmiałam się z rodzinki Karwowoskich a przecież to samo życie :lol:

A przed dodatkowymi kilogramami nie ucieknę :roll: - rodzina nie pozwoli :p

Hi hi hi ja też raz mi przybywa na wadze a raz ubywa takie wahadełko hi hi u mnie - przybywa przy dzieciach a ubywa przy lataniu hi hihi ale nie tu o tym mowa bo przecież tu budowaaaaaaaaaaaaaa się liczy hi hi hi hi hi

Pięknieje ten wasz domek Ciaszka z dnia na dzień coraz ładniejszy - czekam na dalsze fotki :)))))))

Będziesz sadzić jakieś roślinki kiedyś i mini warzywniak ???

Amtla, o to właśnie chodzi :p. Budujemy sobie gniazdko i mamy nadzieję ,że w przyszłości będzie w nim tłoczno.

Sylvia zostało nam trochę oheblowanych desek , to może sami coś podobnego zmajstrujemy.

Agusia początkowo nawet myślałam o małym warzywniaku ale mąż stanowczo protestuje. Ja nawet wiem dlaczego :wink: ale drzewka i krzewy jak najbardziej. Z owocowych chciałabym wiśnię, brzoskwinię i jabłoń, myślałam również nad winogronami. Zrobiłam sobie symulację w komputerze ale wszystko poszło po ostatnim formatowaniu :cry:

Bardzo podoba mi się daszek nad tarasem :D Robi wrażenie takiego przytulnego.

A zmieniać to się u Was zmienia, i za moment pewnie cała dachówka będzie na dachu :roll:

Agusia początkowo nawet myślałam o małym warzywniaku ale mąż stanowczo protestuje. Ja nawet wiem dlaczego :wink: ale drzewka i krzewy jak najbardziej. Z owocowych chciałabym wiśnię, brzoskwinię i jabłoń, myślałam również nad winogronami. Zrobiłam sobie symulację w komputerze ale wszystko poszło po ostatnim formatowaniu :cry:

Mój też protestuje hi hi hi też rozumiem hi hi ale mój warzywniak to tylko parę truskawek i resztę to zielenina typu szczypiorek, majeranek, maga, koperek tymianek, mieta itp. i to wszystko mam tylko w tym wąskim pasku pod winogronem .Wiesz takie tam dodatki do kanapki czy zupki :D :D

Brzoskwinię mam - już duże drzewo jest, możesz zerknąć jak chcesz :) i winogron mniam mniam nie chce robić smaka ale polecam hi hi

Witam,

z nieukrywaną radością i przyjemnością obserwuję Twój domek - rośnie w oczach! Chciałabym pochwalić piękną podbitkę i dachówkę, właśnie taki kolor mi odpowiada, proszę podpowiedz jakiej firmy jest dachówka i jaki to kolor. Nie miałam wcześniej wyobrażenia jak taki ciemny odcień będzie wyglądał na słoneczku, na domkach innych ludzi króluje kolor cegalny, ale ten wypadł rewelacyjnie!

My też budujemy słoneczko - w okolicach Wrocławia, właśnie zakonczyliśmy stan zero, ale już pomału rozglądamy się za więźbą i dachówką.

Trzymam kciuki za postęp prac!

Amtla już mogę się pochwalić dachem, naprawdę robi wrażenie. Dopiero teraz widzę ile miejsca mam na poddaszu. Mogę wprowadzać korekty do planów umeblowania :wink:

Witaj Młodszy Ciachu, dzięki za trzymanie kciuków :p

Niedługo Święto Pracy :wink: zapraszam na grilla.

Agusia narobiłaś mi smaka na truskawki , nie wspomnę o winogronach.

Po cichu przyznam ci się do małego eksperymentu warzywnego na górce odłożonego humusu :roll: . Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.

Witaj cherry :p

Super ,że też budujecie Słoneczko :p

Ostatecznie na dachu położyliśmy dachówkę betonową celtycką czarną z Brassa.

Nadbitkę i słupki mamy pomalowane Drewnochronem kolor tik. Nadbitkę malowaliśmy samodzielnie na działce - fajna zabawa dla dzieciaków.

Zachęcam do założenia dziennika :p , będziemy komentować.

Jak już macie stan zero , to domek będzie szybko wzrastał.

Trzymam kciuki za waszą budowę .

Witam Ciaszko

Troszke mnie nie było a tu taaakie zmiany. Piękny masz daszek i nadbitke też. Ja tez planuję dachówkę Braasa tylko nie wiem jeszcze jaki kolor czarny czy brązowy. Przykrywanie dachu planujemy na czerwiec zobaczymy co z tego wyjdzie. Może w końcu uda nam się spotkać :roll: :wink:

Pozdrawiam cieplutko Basia