Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Słoneczka - Ciaszkowe zmagania na budowie

ciaszka

Recommended Posts

Tabaluga Ciachu jutro pracuje chyba do 17 :lol: :lol: :lol: , na ogół nie jest niebezpieczny ale wiesz....., wolę uprzedzić tak na wszelki wypadek :p

W kwestii telewizorni to nawet kierownik go wspiera a komina nie pozwolił przenosić - męska solidarność.

Nad garażem też podnosić ściankę kolankową? Tam jest przewidziana namiastka pralni.

• Odpowiedzi 342
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tabaluga Ciachu jutro pracuje chyba do 17 :lol: :lol: :lol: , na ogół nie jest niebezpieczny ale wiesz....., wolę uprzedzić tak na wszelki wypadek :p

W kwestii telewizorni to nawet kierownik go wspiera a komina nie pozwolił przenosić - męska solidarność.

Nad garażem też podnosić ściankę kolankową? Tam jest przewidziana namiastka pralni.

pralnia i telewizornia wg mojego pomysłu sie spokojnie zmieści :p ciaszka nie daj się ciaszkowi :wink: :roll:

Basia namiary na cieślę poślę ci na priv. Nie wiem czy jest tani czy drogi bo nie porównywałam go z innymi. Wiem ,że jest solidny, widziałam kilka jego prac.

A co do błędów to zaczynają się mnożyć i zwalają mnie z nóg.

Tabaluga i Kze jeżeli podwyższę ściankę kolankową to czy nie zmienią się wymiary więźby na budynku i daszkach. Czy to wpłynie jakoś na wymiary drewnianych postumentów podtrzymujących daszek nad wejściem i tarasem?

Mam już pociętą więźbę :roll:

Ja mam jedyne 173cm, mąż 176cm a syn 186 cm i jeszcze rośnie :cry:

To w kogo on się wrodził??? :o :o

To rozumiem, że Twój wnuk to ze 2m będzie miał... :lol:

Możesz podwyższyć ściankę kolankową i nie ruszać konstruklcji więźby. Wtedy budynek będzie wyższy.. Myślę, że to nie bedzie duży problem przy odbiorze... :oops:

Jeśli chodzi o postumenty - to jeśli one są od ziemi (tarasu) do dachu, to po podwyższeniu ścianki kolankowej niestety też musisz je "wydłużyć". Podnoszenie ścianki kolankowej jest typowe u inwestorów, ale niestety potrafi zniekształcić proporcje budynku... :roll:

Kze to już reguła ,że dzieciaki przerastają rodziców :oops: .

Mój brat ma 196cm i mam nadzieję ,że syn go nie przerośnie bo futryny trzeba będzie zmieniać a do wanny to chyba wślizgiem :lol:

Podobno trzeba obserwować stopy - dopóki rosną dzieciaki idą w górę :lol:

No to mam dylemat ze ścianką ale też i trochę czasu do podjęcia decyzji bo na budowie dwa tygodnie przerwy.

Sylvia, nasz adaptator w osobie obecnie kierownika i inspektora pierwsze co zrobił to obniżył daszek. Taras też wymyślił z czego akurat jesteśmy zadowoleni.

Męczy tylko to ,że właściwie przy każdej okazji zaznacza ,że trzeba było sobie zrobić projekt indywidualny. Nie byłoby pomyłek, kombinowania i zmian :oops:

Nie bardzo ugina się na zmiany ( np. pralnia - ale chyba na to nie musi się zgadzać)

Zaleta to to ,że uczestniczy w budowie, przynajmniej w tych istotnych chwilach.

Pralnie możesz zrobić gdzie chcesz bez zgody projektanta.

To co w środku to tego nie obejmuje pozwolenie na budowę i możesz dowolnie zmieniać ściany i funkcjonalność pomieszczeń. 8)

no tak ale wypadałoby uwzględnić ciężar ścianki działowej w stropie nad garażem i dać wzmocnienie...

Jesli ścianka będzie stan na belce lub w poprzek garów to powinno być OK. Chyba, że będzie monolit. :roll:

To co w środku to tego nie obejmuje pozwolenie na budowę i możesz dowolnie zmieniać ściany i funkcjonalność pomieszczeń. 8)

no tak ale wypadałoby uwzględnić ciężar ścianki działowej w stropie nad garażem i dać wzmocnienie...

Jesli ścianka będzie stan na belce lub w poprzek garów to powinno być OK. Chyba, że będzie monolit. :roll:

tak ale jak trafi że będzie wzdłuż belek to wtedy konieczne wzmocnienie ?

tak ale jak trafi że będzie wzdłuż belek to wtedy konieczne wzmocnienie ?

a jak na garach to nie bardzo możesz. Wg mnie to jest tak, że przy stropach terriva nie mozna stawiać scianki w dowolnym miejscu...

No tak to wszystko zmienia

Na parterze jeszcze ekipa pytała,gdzie ścianki działowe.

Strop nad budynkiem też po uwadze kierownika został poprawiony i dołożono wzmocnienia pod ścianki. Chociaż tutaj zapomniałam ,że chcę mieć wydzieloną garderobę między pokojami.

Przy stopie nad garażem to już w ogóle bez przemyślenia.

Mam tylko nadzieję ,że to jeszcze da się naprawić. Co myślicie o ściance działowej z karton -gipsu do pralni ?

Czy przy garderobie z takich ścianek będzie możliwe zawieszenia dwóch drążków na ubrania?

Ścianki z g-k możesz stawiać gdzie chcesz. W pralni dałbym ściankę z zielonej płyty. A tak to możesz mieć drążek. Tylko najlepiej zamocowała go na profilu (tak jak wiesza się żyrandol w suficie z g-k), wtedy powinien utrzymać mokre ubrania.

Dzięki kze a przy okazji rozumiem ,że zielona płyta dlatego ,że ma właściwości przeciwwilgociowe :oops:

Możesz doradzić czy kłaść pomiędzy płyty wełnę?

Wełnę daje się albo w celu ocieplenia (np. pomiędzy dachem, a zabudową g-k na poddaszu) i/lub w celu wyciszenia (wełna jest "ciężka", więc słabo przenosi drgania, dlatego np. lepiej tłumi hałas od styropianu). Decyzja należy do Ciebie... :wink:

Zieloną płytę daje sie w pomieszczeniach "wilgotnych" np. łazienka. Dlatego sugerowałbym w suszarni też dać. W końcu tam będą schnąć mokre ubrania. A ponadto dałbym tam dobrą wentylacje. A jaką będziecie mieli?

Witaj Amtla :p u nas ściany mają 30 cm . Do tego potem dodamy ocieplenie.

Jak patrzę na domek z okna nie mogę uwierzyć ,że to mój własny.

Kilka razy dziennie sprawdzam czy nie śnię :roll:

Kze u nas wentylacja grawitacyjna - w łazience na górze również.

To jak myślisz jest jakieś rozwiązanie? Samo otwieranie okna dachowego chyba nie wystarczy :oops:

A może z wentylacji łazienki coś pociągnąć?

Ciaszko widzę że oprócz ciężkiej pracy jest i czas na zabawę klockami :lol: A tak poważnie to projektowanie pomieszczeń to nie lada wyzwanie. Ja cały czas przekopuję internet w poszukiwaniu ciekawych i bliskich memu sercu rozwiązań. Na szczęście mamy z mężem podobne gusty i w większości spraw udaje nam sie dogadać. A wiesz już gdzie będziecie kuchnie zamawiać?

Witaj Amtla :p u nas ściany mają 30 cm . Do tego potem dodamy ocieplenie.

Jak patrzę na domek z okna nie mogę uwierzyć ,że to mój własny.

Kilka razy dziennie sprawdzam czy nie śnię :roll:

Kze u nas wentylacja grawitacyjna - w łazience na górze również.

To jak myślisz jest jakieś rozwiązanie? Samo otwieranie okna dachowego chyba nie wystarczy :oops:

A może z wentylacji łazienki coś pociągnąć?

Ja bym polepszył wentylację (tzn. samo otwieranie okna może nie wystarczyć). Pewnie nie masz żadnego kanału wentulacyjnego przylegającego do tej pralni? Sądzę, że minimum uprzejmości to jest zamontowanie jakiegos wentylatorka, który wyciągałby wilgoć z tego pomieszczenia. Wentylacja grawitacyjna nie jest bardzo efektywna, ale jeśli by ją wesprzeć wentylatorkiem (tak jak np. łazienki w blokach) to moze nie będzie źle... 8)

Brawo Brawo postęp na budowie jak sie patrzy

U mnie gorzej. sasiedzi odwołali się od decyzji i narazie blokada na miesiąc.

Ale wracajac do twoich zmagań. Jak widze nie dosc ze projekt nas łaczy to mamy podobny gust jesli chodzi o meble no chyba ze IKEA była blisko.

Jesli chodzi natomiasta o wentylacje pomysl naprawde o rekuperatorze tak jak ma to Sylvia z grupy słoneczko i wielu innych. Nie dosc ze bedziesz miała wentylacje to na dodatek zaoszczedzisz na ogrzewaniu.