grappa01 19.01.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Witam,czy budując fundament trzeba go robić z betonu przywozonych betoniarkami czy po prostu mogę kupić betoniarkę i sami recznie go mozemy zalewać swoim betonem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 19.01.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 fundament musi miec odpowiednią wytrzymałość - teoretycznie w betoniarce cięzko ukręcić beton lepszy niż B15. Natomiast fundament powinien mieć B20 a nawet - w zależności od gruntu i projektu nawet czasami B25. Poza tym powinien być wylano szybko,w 1 etapie - cięzko to zrobić korzystając z betoniarki - w końcu jest to nawet 20-30m3 betonu do zrobienia w naprawdę krótkim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 19.01.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Witam, czy budując fundament trzeba go robić z betonu przywozonych betoniarkami czy po prostu mogę kupić betoniarkę i sami recznie go mozemy zalewać swoim betonem ?? Musisz policzyć czy to się opłaca.10m3 betonu z gruch to ok.3000,- Kupno betoniarki 600,-żwir 300,- cement ok.3,5T 1400,- + woda i prąd 100,- =2400,- no i jak zatrudnisz jednego pomocnika to ok 300,- a jakość nie taka sama i natyrasz się jak przysłowiowy dziki osioł Pozostaje ci betoniarka którą możesz sprzedać za pół ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.01.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 grappa01 napisał: Witam, czy budując fundament trzeba go robić z betonu przywozonych betoniarkami czy po prostu mogę kupić betoniarkę i sami recznie go mozemy zalewać swoim betonem ?? Musisz policzyć czy to się opłaca.10m3 betonu z gruch to ok.3000,- Kupno betoniarki 600,-żwir 300,- cement ok.3,5T 1400,- + woda i prąd 100,- =2400,- no i jak zatrudnisz jednego pomocnika to ok 300,- a jakość nie taka sama i natyrasz się jak przysłowiowy dziki osioł Pozostaje ci betoniarka którą możesz sprzedać za pół ceny Dokładnie to samo miałen napisać, oszczędność minimalna, jakość gorsza a natyrać się trzeba. Ja u siebie kupowałem beton towarowy przy większości prac wymagających betonowania (ławy, stropy, wieńce, tarasy i chudziak też poszedł z gruchy). Tą samą oszczędność potem uzyskasz kupując np. krany z trochę "niższej półki". Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grappa01 19.01.2008 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Dziękuje bardzo za wszelkie uwagi, pytanie dodatkowego ile mniej więcej kosztuje taka jedna grucha i jaką ma pojemność ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 19.01.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Dziękuje bardzo za wszelkie uwagi, pytanie dodatkowego ile mniej więcej kosztuje taka jedna grucha i jaką ma pojemność ?? Pisałem powyżej.W zależności od regionu 250-270,-za m3.Pojemność duża 9m3 mniejsza 6m3. no i pompa jakieś 170,-/h.Pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grappa01 19.01.2008 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Kolejne pytanie ktore mi jeszcze naszło na myśl a mianowicie jaka droga jest lepsza jeśli chodzi o budowanie domu nie mając jeszcze wystarczających środków na dzień dzisiejszych ale żeby już cos zacząć a mianowicie mam dylemat:1. kupić pustaki i cegły na cały i dom je zabezpieczyć na pół rok2. czy po prostu kupić plan i zrobić fundamenty domu i je zabezpieczyć na pół roku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 19.01.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Kolejne pytanie ktore mi jeszcze naszło na myśl a mianowicie jaka droga jest lepsza jeśli chodzi o budowanie domu nie mając jeszcze wystarczających środków na dzień dzisiejszych ale żeby już cos zacząć a mianowicie mam dylemat: 1. kupić pustaki i cegły na cały i dom je zabezpieczyć na pół rok 2. czy po prostu kupić plan i zrobić fundamenty domu i je zabezpieczyć na pół roku ?? Widzę,że jesteś na początku tej drogi.Materiały możesz kupić jeśli masz wybrany konkretny projekt i możesz okreslić w przybliżeniu ilości.Samo załatwienie pozwolenia na budowę,załatwianie w Z E. i wodociągach to nawet 6 miechów.U mnie sąsiad wniósł odwołanie i miałem przestuj ponad rok. Wariant drugi jest lepszy tylko od ostatniego wpisu w Dziennik masz dwa lata. Kierbud może wpisać wstecznie ale nie musi i wiąże sie to zapewne z jakąś kasą ponad umowę.Pozatym jak zaczniesz to człowiek dostaje takiego kopa,że staje na głowie aby dokończyć przynajmniej do stanu surowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 fundament musi miec odpowiednią wytrzymałość - teoretycznie w betoniarce cięzko ukręcić beton lepszy niż B15. Natomiast fundament powinien mieć B20 a nawet - w zależności od gruntu i projektu nawet czasami B25. Poza tym powinien być wylano szybko,w 1 etapie - cięzko to zrobić korzystając z betoniarki - w końcu jest to nawet 20-30m3 betonu do zrobienia w naprawdę krótkim czasie B15 na fundament pod domek w zupełności wystarczy. Z tym czasem też troche przesadzasz. Da sie to betoniarka zrobić, pytanie czy się opłaci komuś, czasem warto się pomęczyć, czasem poprostu nie jest to ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 19.01.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 ja bym tam z B15 nie ryzykował, chyba że domek parterowy budowany z lekkich materiałów na ładnym zdrowym piaseczkuPoza tym fundament to podstawa - ile się oszczędzi na samodzielnym robieniu betonu kosztem czasu, nerwów i urobienia się po pachy......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CINEKG10 19.01.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Jak mam zrobic fundament czy wykopać w ziemi na 120cm zrobić zbrojenie i zalać to betonem i reszte nad ziemią wybudowac z bloczków betonowych , czy zrobić ławe na odpowiedniej głąbokości a reszte wybudować z bloczków betonowych. Podłoże mam z gliny. Jak z izolacją i ociepleniem fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.01.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Jak mam zrobic fundament czy wykopać w ziemi na 120cm zrobić zbrojenie i zalać to betonem i reszte nad ziemią wybudowac z bloczków betonowych , czy zrobić ławe na odpowiedniej głąbokości a reszte wybudować z bloczków betonowych. Podłoże mam z gliny. Jak z izolacją i ociepleniem fundamentów? a jak masz w projekcie?? po to masz projekt chyba by z niego korzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 21.01.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Popieram, w projekcie powinna być adaptacja - szerokość ław fundamentowych w zależności od warunków gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts