azb 14.01.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Jak najbardziej. Rozpiętość kosztów wykonania instalacji w oparciu o GZ i PCi jest ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 08.04.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 jednotaryfowo 140 mkw bez cwu , t wew 22-23 st C Sezon 2008/2009 około 2900 PLN pierwszy sezonSezon 2009/2010 1/12/2009 - 15/03/2010 zużycie w stosunku do analogicznego okresu 2008/2008 większe o ok 3 % drugi sezon grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 10.04.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Witam, U nas podczas tegorocznej, pierwszej zimy w nowym domku, w styczniu, lutym koszt ogrzewania PC wraz z podgrzaniem wody, to po 500 zł/m-c. Temp. w domu nie mniej niż 22 stopnie, powierzchnia calkowta domu z garażem to 220 mkw, ale garaż ogrzewalismy okresowo. Cięgle jedziemy na taryfie budowlanej - 0,67 zł za kw. Dom jest jeszcze bardzo wilgotny. Wydaje mi się, że to niezły wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.04.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Wpisujcie się może do arkusza, bo takie dane w wątkach łatwo się gubią i trudno je porównywać:http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&hl=en Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.04.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Czy mogli by się ujawnić użytkownicy powietrznych pomp ciepła i podzielić się swoimi kosztami ogrzewania i cwu?Bo sam zastanawiam się nad instalacją pompy powietrze-woda.Jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 20.04.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Znalazłem fajny kalkulator porównujący koszty eksploatacyjne ogrzewania pompą ciepła z innymi rodzajami ogrzewania http://vikersonn.pl/kalkulator Wyniki wydają się oddawać rzeczywiste rachunki, co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 27.04.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Ale, że co niby jest nie tak?Bawię się tym kalkulatorem i jak dla mnie działa ok.Dom 150m2 budowany standardowo to będzie ok 15000kWh/rok razy cena prądu czy gazu i wychodzą takie wartości.Te zyski wbrew pozorom po głębszej analizie też się zgadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frycuch 14.05.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Na początek dla tych wszystkich, którzy postawili na nowe technologie (PC) - gratuluję odwagi.Niestety moim zdaniem to ewidentny false start. Analizujecie tu koszty eksploatacji, a zapomnieliście o kosztach samej instalacji. Przy PC jest to powiedzmy 50 tys. PLN, co przy podzieleniu miesięcznie na 15 lat daje ok. 270 PLN na miesiąc (zakładając, że nic w tym czasie się nie popsuje). Dla mnie to jest czysta strata zamrażanie takich pieniędzy. Krótko mówiąc - PC jest inwestycją kompletnie nieopłacalną dla domów jednorodzinnych i pewnie jeszcze nie będzie przez długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.05.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Na początek dla tych wszystkich, którzy postawili na nowe technologie (PC) - gratuluję odwagi. Niestety moim zdaniem to ewidentny false start. Analizujecie tu koszty eksploatacji, a zapomnieliście o kosztach samej instalacji. Przy PC jest to powiedzmy 50 tys. PLN, co przy podzieleniu miesięcznie na 15 lat daje ok. 270 PLN na miesiąc (zakładając, że nic w tym czasie się nie popsuje). Dla mnie to jest czysta strata zamrażanie takich pieniędzy. Krótko mówiąc - PC jest inwestycją kompletnie nieopłacalną dla domów jednorodzinnych i pewnie jeszcze nie będzie przez długie lata. Większej bzdury dawno nie czytałem. A jak masz inną metodę ogrzewania to masz ją za darmo, że nie dzielisz na te twoje 15 lat. Powiedz mi ile musiała by kosztować instalacja pompy ciepła żebyś w nią zainwestował? Odpowiedź mi proszę na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frycuch 14.05.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 (edytowane) Większej bzdury dawno nie czytałem. A jak masz inną metodę ogrzewania to masz ją za darmo, że nie dzielisz na te twoje 15 lat. Powiedz mi ile musiała by kosztować instalacja pompy ciepła żebyś w nią zainwestował? Odpowiedź mi proszę na to pytanie. Prosta odpowiedź. Tyle, żeby REALNA kwota miesięcznych wydatków na ogrzewanie była niższa od tej przy ogrzewaniu np. gazem. Poza tym zakładając, że różnica w samej instalacji między PC a gazem wynosi np. 30 tys. PLN, to po tych przykładowych 15 latach, gdyby tę różnicę wpłacić do banku na 4% otrzymujesz powyżej 54000 PLN czyli ok. 24000 PLN na czysto, co też warto uwzględnić w kalkulacjach. Można też, jeśli bierzesz kredyt w banku uwzględnić koszt kredytu kwoty nadwyżki pomiędzy instalacją PC, a gazem. Zaręczam - sam się zdziwisz jakie będą efekty używania prostych obliczeń matematycznych. Chyba więc moje wnioski nie są aż taką bzdurą, o jakiej piszesz. Edytowane 14 Maja 2010 przez Frycuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 14.05.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 A jak nie ma gazu przy działce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.05.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 (edytowane) To teraz słuchaj. Za pompę zapłaciłem 10k, tyle co za dobrej klasy piec na gaz. Za odwiert zapłaciłem 10k (Kolektor płaski wyszedł by jakieś 6) ale nie robiłem przyłącza a najtańsze przyłącze to 3,5k.(u mnie kosztowało by jakieś 10k). Więc różnica wychodzi nie 30 a 6,5k. Jakieś pytania??? I jeszcze jedno, jakie masz opłaty stałe przy gazie? Edytowane 14 Maja 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 14.05.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Tani prąd w II taryfie z pompą jest zawsze jeszcze 3-4 razy tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 14.05.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Taaa, wymyśliłeś sobie jakieś 70tyś i udowadniasz wszystkim jaki to jesteś sprytny bo nie zainstalowałeś sobie PCi. Ciekawe skąd mniejszy COP "fachowcu" od siedmiu boleści w II-ej taryfie ? Doucz się trochę jak chcesz ludziom kit wciskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 14.05.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 No jakbym grzał samym prądem i musiał zapłacić 8tyś za kończący się właśnie sezon to powaliłoby na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 14.05.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Dokładnie tym samym sposobem, którym ty wyliczyłeś że pompa kosztuje 70tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 14.05.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 " pełny montaż, podłogówka 140 metrów, woda i kanalizacja / deperełki typu zewnętrzny zawór niezamarzający do podlewania, dwa piony kanalizacyjne , istalacja grzejnikowa na górze. Wszystkie instalacje w systemie UPONOR, styropian systemowy z folią aluminową, plastyfikator do betonu. " To może dodaj do tego jeszcze przyłącze wody i prądu, no i obowiązkowo armatura + biały montaż bo przecież ta ciepła woda z PCi musi gdzieś wypływać. Nie stać cię na pompę to nie kupuj, niema takiego obowiązku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 14.05.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Jakbym słyszał kierowcę Daewoo że kupowanie Mercedesa się nigdy nie zwróci, a na dodatek jak tylko wyjedzie z salonu to już jest 30% w plecy. Odpowiedź jest prosta, stać kogoś na Merca to kupuje. Tylko po co te ciągłe próby udowadniania innym że popełnili największy błąd w życiu i NIGDY IM SIĘ NIE ZWRÓCI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 15.05.2010 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Wyliczenie jest proste. Zakładając ze dziennie należy 15 godzin ogrzewać dom. Cena 1 kwh dla uproszczenia to 0,50 złJeśli dom potrzebuje 12 kW do ogrzania to:bezpośrednio z gniazdka wychodzi:12kW x 15 h x 30 dni x 0.5 zł/kWh = 2700 zł z PC przy COP 3 = 900 złzakładając że jest 5 miesięcy ogrzewania oszczędzamy w sezonie 9000 zł P.Spompy ciepła już nie tylko są po 70 tysi, są też duuużo tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.05.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 max.10tys.zł z instalacją. co to,chcińszczyzna ? Nie to nie chińszczyzna, a nawet gdyby to co? Zobacz na metki przy swoich butach, chyba że nie nosisz butów bo to się nie opłaca. Zgadzam się jedynie z tobą co do cen tzw. renomowanych producentów. Walą nas po kieszeni aż miło. (opisywałem to gdzieś na przykładzie Viessmana) Ta zima kosztowała mnie łącznie z ciepłą wodą 2000zł. Jestem spłukany po budowie. Jak miałbym zapłacić nawet przy beznadziejnym COP 6000 to chyba bym się powiesił. I nie truj mi o jakichś procentach w banku bo i tak różnica poszła by w budowę. A jacy głupi ci skandydawowie którzy w 90% nowo budowanych domów zakładają pompy chociaż prąd mają tani. Jaka głupia ta Europa zachodnia co od kilkunastu lat mocno w to inwestuje. A jeżeli chcesz pompę za 10tyś. to masz pompy powietrze-woda. Uwierz mi, można je znaleźć jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts