Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła - koszty eksploatacyjne

jack_2000

Recommended Posts

Dlatego przyjmuję,że "czysta" instalacja PC to nie 70tys.zł a 40tys.zł.To i tak dużo i nie wciskajcie ludziom,że PC jest opłacalna !!! bo nie jest.

Jeśli twierdzisz inaczej to podaj realne wyliczenia a nie kwotę z głowy na grzanie podłogówki prądem.

Jeśli się wstydzisz to ja to wyliczę ;)

Żeby było łatwiej to prąd w II taryfie to koszt od 0,27-0,3zł za kWh :D

Z moją pompą ciepła (koszty instalacji można znaleźć w moim dzienniku budowy) jestem po pierwszym sezonie grzewczym.

Nie mam osobnego licznika na pompę ciepła, ale szacuję, że koszt ogrzewania w sezonie grzewczym wyniósł u mnie 1100-1200zł.

Koszt przygotowania ciepłej wody nie przekracza 0,6zł/dobę, co daje roczny koszt ok. 220zł

W przypadku ogrzewania tylko za pomocą energii elektrycznej w II taryfie zapłaciłbym ok. 3000zł.

Za przygotowanie ciepłej wody płaciłbym min. 600zł.

Zmniejszenie kosztów w skali roku to 2200-2300zł.

Na instalację ogrzewania i przygotowania ciepłej wody korzystającą tylko z II taryfy musiałbym wydać min. 10tys. zł.

Roczne raty od kredytu w kwocie 22,5 tys.zł (różnica w kosztach mojej instalacji i instalacji elektrycznej) to ok. 2200zł.

Kredyt jest na 19lat i raty będą stopniowo malały.

No i jeszcze jedno, im większe podwyżki cen energii elektrycznej, tym szybciej będzie się zwracała moja inwestycja.

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

HenoK:

Coś w twoich wyliczeniach jest nie tak.

Skoro za II taryfę zapłaciłbyś grzejąc prądem 3000 zł tzn, że twój dom zużył co najmniej 3000/0,3= 10000 kwh

Ponieważ masz około 150 m^2 to by znaczyło, że zużywasz 66 kwh/m^2 rocznie co jest raczej fatalnym rezultatem i przy takim ociepleniu o jakim pisałeś w dzienniku powinno być niemożliwe!

Edytowane przez orko

HenoK:

Coś w twoich wyliczeniach jest nie tak.

Skoro za II taryfę zapłaciłbyś grzejąc prądem 3000 zł tzn, że twój dom zużył co najmniej 3000/0,3= 10000 kwh

Ponieważ masz około 150 m^2 to by znaczyło, że zużywasz 66 kwh/m^2 rocznie co jest raczej fatalnym rezultatem i przy takim ociepleniu o jakim pisałeś w dzienniku powinno być niemożliwe!

Weź poprawkę na zimę, która była nieco chłodniejsza od typowej. No może jeszcze to, że zamiast standardowej temperatury 20st. C mam w pomieszczeniach 21-22 st. C. Natomiast wynik 66kWh/m2 rocznie wcale nie jest takim złym wynikiem. Izolację ścian i stropu mam niezła. Gorzej jest z izolacją pod posadzką (10cm styropianu) oraz z drzwiami zewnętrznymi.

Jakim cudem aż tak dużo ? Możesz opisać ?

Sam niedawno podawałeś linki do pieca i bojlera ale nie było tam tak wielkiej kwoty ;)

Dlaczego tylko do kotła i bojlera? A w jaki sposób chcesz z tego kotła dostarczyć ciepło do pomieszczeń?

Owszem można wykonać instalację z ogrzewaniem elektrycznym za 2500zł, ale nie będzie to ogrzewanie akumulacyjne, a tylko takie sprawdza się, jeżeli chcemy ogrzewać tylko w II taryfie. Jeżeli policzysz ogrzewanie podłogowe z kablami lub wodne (bez wylewki) + kocioł elektryczny + bojler elektryczny + oczywiście montaż tego wszystkiego, to wyjdzie właśnie ok. 10tys. zł. Z podobnym wydatkiem musisz się liczyć przy piecach akumulacyjnych.

Nie ja to obliczałem a MIGacZ :)

W II taryfie nie można brać COP-u na poziomie 3 przy PC ;)

Ale ty wyliczasz róznicę.

Po pierwsze II taryfa jest tylko przez 10h w ciągu doby, więc Twoje wyliczenie jest do bani.

Jeżeli straty domu wynoszą 144kWh energii, to musiałbyś mieć moc 14,4kW, aby ogrzewać tylko w II taryfie.

Zakładając, że jest to szczytowe zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania dla takiego domu odpowiednia byłaby pompa ciepła o mocy grzewczej 6kW, która pracowałaby przez 24h w ciągu doby. Pomijając już fakt, że takie ekstremalne warunki występują zaledwie przez kilka-kilkanaście dni w ciągu roku, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pompa ciepła pracowała także w II taryfie (przez 10h w ciągu doby). COP 3,0 nie jest dla pompy ciepła żadnym wyczynem.

Podam może na podstawie moich cen energii : I taryfa : 0,58792zł/kWh i II taryfa 0,30793zł/kWh.

Dla w/w warunków otrzymamy (0,58792*14*6+0,30793*10*6)/3= 22,62 zł na dobę.

Dla energii elektrycznej w II taryfie 0,30793*144= 44,34 zł. Czyli w ciągu doby oszczędzamy 21,72 zł. (49%).

Oczywiście im mniej korzystamy przy PCi z I taryfy, tym wygląda to korzystniej. Przy 10h pracy PCI w II taryfie (60kWh dostarczonego ciepła) dochodzimy do kosztu na dobę 6,16zł dla PCi i 18,48zł na dobę dla energii elektrycznej.

Realne jest zużywanie przez PCi w sezonie grzewczym 80% energii w II taryfie (u mnie wychodzi nawet 85%) i 20% w I taryfie.

Dla takich warunków przy zużyciu energii na ogrzewanie 10tys. kWh zapłacimy w przypadku PCi 1213,09 zł a w przypadku ogrzewania elektrycznego wyłącznie w II taryfie 3079,28 zł Roczna oszczędność wyniesie więc 1866,19 w skali roku.

To jednak trochę więcej niż 396zł.

Jeżeli do tego dodamy ciepłą wodę praktycznie w 100% przygotowywaną w II taryfie (PCi na potrzeby cwu działa 1-1,5h na dobę).to oszczędności przekroczą 2000zł w ciągu roku.

Arturo72, odpowiedz mi na jedno "proste" pytanie. Ile będzie kosztował prąd z 5-10 lat? A jeśli czekasz aż pompy stanieją do kwoty 10k. z instalacją to wszystkiego dobrego. Zapewne za 10 lat wymyślą coś innego tak samo jak twierdzisz drogiego i znowu ci się nie będzie opłacać. Przykład? Telewizory-crt-lcd-plazma-led-3D i zapewne to nie koniec. To jaki telewizor kupisz? Crt bo tani? Przecież już części nawet do nich nie produkują ale przecież oglądać też można.

HenoK.

Skoro z OZC wychodziło ci 30kwh/m^2 czyli 3-litrowy a uzyskałeś 66 kwh/m^2 rocznie, to jest fatalnie.

Jakoś nie przypominam sobie, abym pisał, że wychodziło mi z OZC 30kWh/m2 rocznie. Możesz napisać skąd masz takie informacje?

Jakoś nie przypominam sobie, abym pisał, że wychodziło mi z OZC 30kWh/m2 rocznie. Możesz napisać skąd masz takie informacje?

Chociażby w tym miejscu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82068-Dziennik-budowy-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=1882431&viewfull=1#post1882431

Uff nie doczytałem.

Szacowałeś 30 kwh/m^2 rocznie za ogrzewanie razem z CWU przy wykorzystaniu PC.

Zatem zwracam honor.

Choć 10000 kwh na ogrzewanie przy 150 m^2 i 20-25 cm styropianu na ścianie jest co najmniej dziwne.

Edytowane przez orko

Posiadacze PC zapominacie,ze istnieje coś takiego jak II taryfa,PC nie sprawdza się tam za dobrze......... warto wpakować 50 czy 70 tys.zł ?

Ech, praktyku, chyba jeszcze nie widziałeś na oczy instalcji pc, ale jesteś za to ekspertem od wyliczeń. Śmieszą mnie Twoje wypowiedzi, zarówno te, gdzie twierdzisz, że na pc trzeba wydać 70kzł, jak i te że 2-ga taryfa się nie sprawdza. Wyobraź sobie, że u mnie 2-ga taryfa działa i w 2-giej taryfie grzałem około 95% czasu TEJ zimy, a koszty mojej instalacji pc możesz sobie policzyć klikając w stopkę i zapewniam cię, że są duuużo niższe niż wspominane 40, czy 70kzł. Co do 70kzł, to owszem, można tyle wydać, tylko po co ?

Arturo72, widzę że na ciebie alfo-omego nie ma mocnych. Czytasz uważnie moje posty? Ile wydałem na pompę? 10k. + 10k na odwierty. A mogłem zrobić poziomy za 6. To ile mnie kosztowała instalacja??? W ile lat mi się zwróci w porównaniu do prądu??? Też twierdzę że większość firm przegina z cenami za PC ale można taniej, ja jestem tego przykładem a po tej mroźnej zimie gorącym przykładem. Mam pompę polskiej firmy z wszystkimi bebechami firm tzw. renomowanych ale tańszą o jakieś 15k. Mówisz że może się popsuć; tak jak wszystko, ale wymienia się tylko część a nie całość. 6k. za rachunek byłby dla mnie koszmarem i to co roku, a tak jestem szczęśliwym człekiem co na zawał (mam nadzieję) nie zejdzie.

To były jak mi się wydaje różnice miesięczne ;)

Czyli za sezon grzewczy równy 5 miesięcy różnica będzie ok.2tys.zł.Wyliczenia jak najbardziej prawidłowe :)

Jak wspomniałem wcześniej czy opłacalną rzeczą jest PC,jeśli koszt instalacji ma się nam zwrócić za 20lat ?? Skoro już za parę lat PC będą zdecydoowanie tańsze :D

Z kaprysem nie dyskutuje ale ekonomia jest jedna dla wszystkich.

Może w Twoich założeniach były one miesięczne, jednak pokaż mi budynek, który zużywa 144kWh energii do ogrzewania na dobę przez 5 miesięcy.

Daje to 21600kWh energii. Przy cenie energii 0,3zł/kWh zapłacisz za to 6480zł.

Przy pompie ciepła, zakładając 80% zużycia w II taryfie i cenę I taryfy 0,55zł/kWh oraz COP=3,0 zapłacisz przy takim zużyciu energii 2520zł, czyli różnica wyniesie 3960zł, a więc dwukrotnie więcej niż ty wyliczyłeś.

Z moich poprzednich wyliczeń wziąłeś różnicę 2tys. zł., ale już różnicę w kosztach pomiędzy moją instalacją z pompą ciepła a instalacją ogrzewania elektrycznego wstawiasz wg własnego uznania (40-50tys.zł). Taką metodą chcesz udowodnić swoje racje?

czy też standardem jest budowanie domów 6 i więcej litrowych jak u HenoKa czy rwxw?

Niestety dosyć trudno jest wybudować dom 3-litrowy, zwłaszcza gdy zaczynając, nic się nie słyszało o domach pasywnych. Myślę, że dziś osiągi miałbym lepsze, a tak, to nakłada się na siebie wiele błędów wykonawczych i wyszło to co wyszło - ale i tak koło 1100 zł za ten sezon to nie jest źle ;-). Z najłatwiejszych do popełnienia błędów zaliczyłbym nieszczelności przegród - zwłaszcza nieszczęsnych gips-kartonów na poddaszu, mostki przy krokwiach, nieszczelności montażu okien, drzwi, klapy na poddasze, stolarka nie pasywna. Jeśli się tego specjalnie samemu nie dopilnuje, to na żadne ekipy nie ma co liczyć. Wybierając jakikolwiek system ogrzewania warto o to zadbać.

ponieważ od 22-6 COP przy PC nie koniecznie będzie 3,0 ;)

Coś mylisz pojęcia. Dlaczego w tych godzinach pompa z kolektorem gruntowym nie będzie mieć COP>3, a w zasadzie 3.5-4 ? Przecież taki cop ma przez całą dobę. Dodatkowo taryfa tania, to np. u mnie 21-7 + 13-15, więc też jakby "trochę" dłużej.

20tys.zł z pełną instalacją to wg mnie to progowa cena za którą warto interesować się PC

I jak widzisz są żywe przykłady, że za tyle się da kupując nawet nowe urządzenie. Sam mając gaz, gdybym miał wydać 50-70kzł na pc, to nigdy bym się na to nie zdecydował. Co innego gdybym miał dać za przyłącze np. 30kzł. Poza Twoimi prostymi obliczeniami weź też pod uwagę kilka dodatkowych spraw, które biorą pod uwagę inni. Bezobsługowość - bezcenne. Strategia teraz mam więc wydaję, a za 10 lat mogę nie mieć, więc wtedy będą ważne niskie koszty eksploatacji. Jak pójdziesz na emeryturę, to rachunek 6kzł będzie nie do przejścia, a 1.5kzł się przełknie. Kolejna rzecz, zysk-ryzyko inwestycji. W pc zysk na rachunkach jest duży, ryzyko małe, a w dodatku mamy pewność wzrostu cen energii, a więc zwiększenia bonusu inwestycyjnego w przyszłości. W ramach ryzyka w razie awarii wymieniasz np. kompresor, a cała instalacja zostaje do końca. Ryzyko trzymania kasy na koncie też jest spore - masz wahania kursów, inflacje, kryzysy itd. Nic z tych rzeczy nie bierzesz pod uwagę, a nie są to wszystkie czynniki dodatkowe. Nie mam żadnego interesu w namawianiu Cię na zakup czegokolwiek i nie chcę Cię namawiać na rozwiązanie które Cię nie interesuje, ale poszerz nieco horyzonty swoich obliczeń/przemyśleń zanim zaczniesz negować czyjeś decyzje.

• 1 year później...