fotohobby 30.12.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 borsak1 to moze FV z kopalni za wegiel dolaczyc, bo tego medium używa, a nie potrafi przyjac do wiadomosci, ze moze byc wygodniej, taniej i bezobslugowo:https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&hl=en#gid=0 borsak - tam nie ma rachunkow, ale nie sadzisz chyba, ze wszyscy tu oszukuja na potegę dla wlasnego dobrego samopoczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 09.01.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 @up a czy ktoś napisał że ktoś oszukuje panowie kłucą się pomiędzy sobą ile wydali dołączcie rachunki wyjaśnijcie sprawę i już. Tobie kolego powiuedziałem już rachunki nie excel według mojego excela ja zarazbiam na ogrzewaniu uwierzysz jestem jakieś 50 000 po każdym miesiacu do przodu na prawdę tak wychodzi z mojego excela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 23.01.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 @up a czy ktoś napisał że ktoś oszukuje panowie kłucą się pomiędzy sobą ile wydali dołączcie rachunki wyjaśnijcie sprawę i już. Tobie kolego powiuedziałem już rachunki nie excel według mojego excela ja zarazbiam na ogrzewaniu uwierzysz jestem jakieś 50 000 po każdym miesiacu do przodu na prawdę tak wychodzi z mojego excela. Fajny ten arkusz. Ale do rzeczy: Ponizej wrzucam teoretyczne koszty ogrzewania i przygotowania cieplej wody dla pompy ciepla i "czysssstego" pradu, moje zalozenia: tzw obiektywne: dom 4 litrowy- tzn łyka 40kWh na m powierzchni uzytkowej (taki dobry sredniak) powierzchnia uzytkowa - 133 mkw tzw. subiektywne - dzienne zuzycie cieplej wody - 400 l o temp 40 stopni (dla jednych bedzie koszmarnie duzo, dla innych malo) wariant a- tylko tania taryfa cena 1kWh - nocna taryfa, Szczecin, 29 groszy, 0,29 zl zakladam srednie podwyzki ceny pradu na 5,8 % (czemu tyle? a chocby dlatego, ze w tym roku o tyle wzrosla cena za 1kWh) koszty po 10/15/20/25 latach za CO i CWU przy pompie ciepla i "czystym" pradzie to odpowiednio: 15 000 / 34 500 26 400 / 61 000 38 300 / 88 400 58 000 / 133 000 Ceny w zlotych polskich. warianty b (taryfa mieszana) i c (jedna taryfa)- roznice jeszcze wieksze, na niekorzysc pradu/ korzysc pci Nie podaje tu zadnych innych subiektywnych kosztow, typu: koszty instalacji, koszty pompy ciepla, koszty przegladow, koszty napraw, koszty pieca elektrycznego, koszty odwiertu, koszty kabli grzewczych, koszty sterowania, etc, Kazdy sam moze ocenic co mu sie bardziej "kalkuluje". Aha, przyjalem sprawnosc dla pompy ciepla 2,3 w przypadku ogrzewania oraz 2 dla CWU w sezonie grzewczym, i 3 w pozostalej czesci roku. (sprawnosci przyjalem hmmm, troche zanizone? ) szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.01.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Czyli zwrot nakładów już w drugim roku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 To nie ja to policzyłem. Musisz baczniej zwracać uwagę na to co czytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.01.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Upss Muszę zmienić alkohol:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.01.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Tyle, że dla domu 4-litrowego PC można mieć już za 20tyś (samemu robiąc DZ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 24.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 witam,jako, ze temat jest o kosztach eksploatacyjnych, moze ktos podac dzienne zużycie pradu przez pompy p-w?ktos tam zarzucil jakims excelem, ale tam w zkladce p-w jest echo.poza tym interesuje mnie jak zachowuje sie pompa w obecnych warunkach, fajnie jakby przy tych informacjach byla podana moc pompy oraz info o domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 25.01.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 witam, jako, ze temat jest o kosztach eksploatacyjnych, moze ktos podac dzienne zużycie pradu przez pompy p-w? ktos tam zarzucil jakims excelem, ale tam w zkladce p-w jest echo. poza tym interesuje mnie jak zachowuje sie pompa w obecnych warunkach, fajnie jakby przy tych informacjach byla podana moc pompy oraz info o domu. Tu masz komplet informacji: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page26 , szkoda powielać w nowym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts