Sasha 26.03.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Nie no oczywiście że możliwe - może jesteś właśnie ewenementem i tyle. Moi znajomi likwidują butle ze względu na koszty. Poza tym przedstawiciele sami mówią że na mój dom ogrzewanie będzie kosztować ok 7 tys. a jak oni mówią 7 to będzie 10. PSAcha... i nie mówimy o lecie w zimie tylko o zimie jaka była 2 lata temu. Koszty ogrzewania kiedy na dworze średnio miesięcznie w zimie jest +7 oC mnie nie interesują bo można się obsłużyć samym kominkiem a gaz zużywasz głównie do podgrzewania wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.03.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Nie no oczywiście że możliwe - może jesteś właśnie ewenementem i tyle. Moi znajomi likwidują butle ze względu na koszty. Poza tym przedstawiciele sami mówią że na mój dom ogrzewanie będzie kosztować ok 7 tys. a jak oni mówią 7 to będzie 10. PS Acha... i nie mówimy o lecie w zimie tylko o zimie jaka była 2 lata temu. Koszty ogrzewania kiedy na dworze średnio miesięcznie w zimie jest +7 oC mnie nie interesują bo można się obsłużyć samym kominkiem a gaz zużywasz głównie do podgrzewania wody użytkowej. Panowie - spokojnie - przecież wiadomo jaki system ogrzewania jest najlepszy i najekonomiczniejszy - TAKI JAK MA KAŻDY Z NAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.03.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 A może coś w temacie ?Oto strona jednego z forumowiczów.http://77.252.103.155/rodzinka/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=35 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 26.03.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 srednio licząc od początku sezonu grzewczego (październik?) poszło na ogrzewanie 4500kWh x 0,5 zł/kWh (budowlana)=2250zł.dom: 200m2 pow. ogrzewanej + garaż, kotłownia. Kubatura ok. 800m3 duże przeszklenia.Średni rach. m-czny za energie ok. 700zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.03.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 I tu się z Tobą zgodzę, że na butlę można się decydować raczej przy małych domkach, gdzie np. pompa ciepła lub długie przyłącze GZ byłaby zbyt dużym obciążeniem inwestycyjnym. Przy większych powierzchniach ten koszt rozkłada się już na większą inwestycję i jest akceptowalny. Zresztą ja nie miałem specjalnej alternatywy. Jak się budowałem pompy raczkowały, na GZ nie było szans, groszek - za mała kotłownia. Był do wyboru prąd lub butla. Ale na PB też jak widzisz da się żyć. Napisałem wyraźnie, kominek tylko w weekend wieczorkiem. Wracamy do domku po pracy w okolicy 18 i rozpalanie go w dni robocze raczej nie miałoby sensu. I nie twierdzę, że mój system ogrzewania jest najlepszy, teraz na 100% robiłbym pompę. Na 200%. Bo pomijając sam koszt gazu i drewna dochodzi kominiarz, przeglądy pieca i w przyszłości naprawy pieca a to na pewno będzie słono kosztować. No i piec na gaz prąd też zurzywa, pompki, automatyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 26.03.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 gdzieś był wątek o kosztach eksploatacyjnych pompy ciepła - ale trochę zminił temat z biegiem czasu dlatego zakładam nowy. Proszę podawajcie ile kosztuje eksploatacja pc i jaką macie staryegię, aby ogrzewanie wychodziło najekonomiczniej. Pompa o mocy grzewczej 10KW. Ja mam ustawione podbicie temp.podłogi +2 stopnie między 13-15 i 24-6 rano, jest to w okresie taniej taryfy. Pompa chodzi ok. 5 godzin na dobę przy zużyciu 2,8KW na godzinę: czyli 2,8KW x 5 godzin = 14KW na dobę 14KW x 0,21 gr (taryfa nocna) = ok. 3 zł na dobę czyli na miesiąc 30x30 zł = 90zl miesięcznie. Testuję pompę od tygodnia - na razie jest ciepło - temp. zew. 5-10 stopni, zobaczymy jak będzie chłodniej co się stanie z kosztami. Dom nie ocieplony -temp. wew. ok. 17-18 przy ustawieniach podłogówki 19-20 stopni. Proszę o opinie innych. jeszcze jedna rzecz o której nikt w wątku nie napisał - w raz z upływem czasu sprawność będzie spadać wskutek wyziębienia gruntu - mniej przy pionowych a więcej przy poziomych kolektorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 26.03.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 jeszcze jedna rzecz o której nikt w wątku nie napisał - w raz z upływem czasu sprawność będzie spadać wskutek wyziębienia gruntu - mniej przy pionowych a więcej przy poziomych kolektorach a możesz napisać o ile będzie spadać? Ktoś robił jakieś sensowne badania na ten temat, czy tylko sobie gdybasz i opierasz się na tabulkach z internetu? Co to za wiedza? A co z odbudową DZ? Da się? Nie da się? Pionowego wg tego co napisałeś to już chyba się już nie da, a poziomy? Co się stanie przy pasywnym chłodzeniu? Obieg jest odwrócony i PC wtedy chłodzi więc czy nie oddaje ciepła do gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.03.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 jeszcze jedna rzecz o której nikt w wątku nie napisał - w raz z upływem czasu sprawność będzie spadać wskutek wyziębienia gruntu - mniej przy pionowych a więcej przy poziomych kolektorach Przy dobrze dobranym dolnym źródle ciepła raczej będzie się zmieniała cyklicznie w ciągu roku. Chociaż w początkowym okresie eksploatacji może być nieco wyższa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 26.03.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 jeszcze jedna rzecz o której nikt w wątku nie napisał - w raz z upływem czasu sprawność będzie spadać wskutek wyziębienia gruntu - mniej przy pionowych a więcej przy poziomych kolektorach a możesz napisać o ile będzie spadać? Ktoś robił jakieś sensowne badania na ten temat, czy tylko sobie gdybasz i opierasz się na tabulkach z internetu? Co to za wiedza? A co z odbudową DZ? Da się? Nie da się? Pionowego wg tego co napisałeś to już chyba się już nie da, a poziomy? Co się stanie przy pasywnym chłodzeniu? Obieg jest odwrócony i PC wtedy chłodzi więc czy nie oddaje ciepła do gruntu? pisałem oczywiście o cyklu sezonowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 11.11.2008 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 koszty jakie poniosłem w związku z ogrzewaniem pompą ciepła (temp. wewnatrz 18-19 stopni, dom nie ocieplony, niezamieszkany). okres 16.01-15.02 - 85 kWh wysoka taryfa, 450 kWh niska taryfa czyli koszty ok. 135 zł. okres 16.02-15.03 - 75 kWh wysoka taryfa, 490 kWh niska taryfa czyli też 135 zł. Bez nocnej taryfy nie byłoby tak pięknie - za 2 miesiace zamiast 270 zł wyszłoby 500 zł. Po pierwsze - temperatura 18-19 stopni w domu - to jest zimno - taką temp mam ustawioną w nocy - w dzień 21 -22 - wówczas jest ciepło i przyjemnie .Oczywiście piszę o domu zamieszkałym - powierzchnia użytkowa 180m2 / 700m3 kubatury / . Nie szacuj kosztów ogrzewania w domu niezamieszkałym - poczekaj jak zamieszkasz . No niestety Pabito - jak to mówią Twoje słowa się w g... obróciły właśnie sprawdziłem jak spada temp. wody w zbiorniku przy załączonej cyrkulacji i bez - nie ma porównania. Od razu zmniejszyłem liczbę godzin gdzie chodzi cyrkulacja. Pn-Pt 6-7 i 20-22 a w weekendy 8-9 i 20-22. Póki temperatura nie spadnie ponizej zera to pc do c.o. oraz cwu będzie załączać tylko w niskiej taryfie czyli 13-14 (1h), 22-23 (1h), 1:30-2:00 (0,5h), 4:30-5:00 (0,5h) czyli łacznie 3h na dobę x 2,8KWh = 8,4KWh pomnożone przez 30 dni = ok. 250KWh x 0,26 = 65,- zł na miesiąc Na oświetlenie domu mimo zamontowania świateł typu LED, zmywarkę, lodówkę, rekuperator, pralka, 2xTV wydam ok. 100-115 zł. Czyli rachunek za listopad nie powinien przekroczyć 175,- zł. Pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 11.11.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 U nas PC chodzi na dobre od września, po przeprowadzce. Zużycie prądu za 2 miesiące wyniosło 1054 Kwh. Jest w tym oczywiście poza PC również gotowanie na indukcji, ciepła woda, oświetlenie, TV itd. Kilka dni temu podłączyli nam taryfę G12w. W domu utrzymujemy temperaturę 20-22 st. Powierzchnia 190 m2. Ciepła woda ma 42 st. W całym domu jest podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 12.11.2008 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 U nas PC chodzi na dobre od września, po przeprowadzce. Zużycie prądu za 2 miesiące wyniosło 1054 Kwh. Jest w tym oczywiście poza PC również gotowanie na indukcji, ciepła woda, oświetlenie, TV itd. Kilka dni temu podłączyli nam taryfę G12w. W domu utrzymujemy temperaturę 20-22 st. Powierzchnia 190 m2. Ciepła woda ma 42 st. W całym domu jest podłogówka. Moim zdaniem to bardzo dobry wynik. Teraz warto by zadbać aby pompa załączała się tylko w II taryfie, wtedy jesteś w stanie zminimalizować całkowite zużycie w I taryfie do 30%-35% (tu już nie ma rady po ciemku siedzieć nie będziecie czekając na godz. 22 I taryfa = 30% x 1054KWh = 316KWh x 0,51zł = ok. 161 zł II taryfa = 70% x 1054KWh = 738KWh x 0,24zł = ok. 174 zł Razem 335,- zł czyli niecałe 170 zł miesięcznie. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 12.11.2008 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 U nas PC chodzi na dobre od września, po przeprowadzce. Zużycie prądu za 2 miesiące wyniosło 1054 Kwh. Jest w tym oczywiście poza PC również gotowanie na indukcji, ciepła woda, oświetlenie, TV itd. Kilka dni temu podłączyli nam taryfę G12w. W domu utrzymujemy temperaturę 20-22 st. Powierzchnia 190 m2. Ciepła woda ma 42 st. W całym domu jest podłogówka. Napisz coś o ustawieniach cwu. 42 stopnie z jaką histerezą? Podbijasz temp w jakiś godzinach? Co z cyrkulacją cwu - w jakich godz. jest włączona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 12.11.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Moim zdaniem to bardzo dobry wynik. Teraz warto by zadbać aby pompa załączała się tylko w II taryfie, wtedy jesteś w stanie zminimalizować całkowite zużycie w I taryfie do 30%-35% (tu już nie ma rady po ciemku siedzieć nie będziecie czekając na godz. 22 I taryfa = 30% x 1054KWh = 316KWh x 0,51zł = ok. 161 zł II taryfa = 70% x 1054KWh = 738KWh x 0,24zł = ok. 174 zł Razem 335,- zł czyli niecałe 170 zł miesięcznie. Brawo W taryfie G12w tańszy prąd jest od 21, a nie od 22, jak w G12. To był jeden z argumentów za tym rozwiązaniem. Do tego tańsze są w całości weekendy i dni ustawowo wolne od pracy, jak wczoraj. U nas ceny wynoszą - za I taryfę 0,5149 zł, a za II - 0,2019 zł. Różnica w cenie kolosalna. Piec mam tak ustawiony, że grzanie CWU i CO jest w całości w II taryfie. Teraz nie ma problemu, ale przy niższych temperaturach może już być. Sterowanie pogodowe. W CWU i CO histereza jest ustawiona na 5 st. Od 6 do 21 tempearatura CO jest obniżona o 2 st. (krzywa grzewcza 0,8-0,9), a CWU o 4 st. Przy krzywej 1,0, CO musi być obniżone o 3-4 st., aby nie było grzania w droższej taryfie. Z moich obecnych obserwacji wynika, iż w II taryfie powinno być zużycie prądu na poziomie 55-60%. Więcej chyba się nie da. Jeżeli uda mi się osiągnąć taki wynik, to moim zdaniem będzie super. Dodam tylko, iż fakt, że grzejemy tylko w II tarfie, nie wpływa na komfort mieszkania. Przez cały dzień temperatura w domu obniża się tylko o 0,5-1 st. Zobaczymy co będzie, gdy temperatury na zewnąrz spadną poniżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.11.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 W taryfie G12w tańszy prąd jest od 21, a nie od 22, jak w G12. To był jeden z argumentów za tym rozwiązaniem. Do tego tańsze są w całości weekendy i dni ustawowo wolne od pracy, jak wczoraj. U nas ceny wynoszą - za I taryfę 0,5149 zł, a za II - 0,2019 zł. Różnica w cenie kolosalna. To zależy u jakiego operatora. Energa ma II taryfę w tych samych okresach co G12 (tj. od 22:00-6:00 i od 13:00-15:00) + w całości weekendy i dni ustawowo wolne od pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 12.11.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 czandra zaskoczyłaś mnie z tą taryfą G12W, czy jesteś pewna że ta taryfa jest we wszystkie dni ustawowo wolne ???? muszę się przyznać że ja mam taką taryfę ale czy aby we wszystkie dni ustawowo wolne była tańsza muszę powiedzieć że nie jestem pewny użytkuję G12W już rok i jakoś nie było okazji sprawdzić Nie wiem jak jest u Ciebie ale u mnie mam od 22 do 7 rano, a G12 jest do 6 godzinki, i jeszcze w dzień mam więcej o godzinkę czyli nie do 15 tylko do 16, ale może to zależy od ZE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 12.11.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 a jeszcze jedno U nas ceny wynoszą - za I taryfę 0,5149 zł, a za II - 0,2019 zł. Różnica w cenie kolosalna. coś mi się wydaje że troszkę za tanio, jakoś mi się nie chce wierzyć w takie stawki, może to jest bez podatku Vat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 12.11.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 a jeszcze jedno U nas ceny wynoszą - za I taryfę 0,5149 zł, a za II - 0,2019 zł. Różnica w cenie kolosalna. coś mi się wydaje że troszkę za tanio, jakoś mi się nie chce wierzyć w takie stawki, może to jest bez podatku Vat ? To są ceny z VAT. Takie stawki są w Enei - http://www.enea.pl. Dla mnie mogłoby być jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 12.11.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 czandra mogą być takie stawki jak piszesz tylko brakuje mi taniej energii w dzień, no coś za cośmasz taniej ale ja mam jeszcze tanio też przez 3 godzinki w dzień a jednak jest to potrzebne. a stawki mam wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 12.11.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 czandra mogą być takie stawki jak piszesz tylko brakuje mi taniej energii w dzień, no coś za coś masz taniej ale ja mam jeszcze tanio też przez 3 godzinki w dzień a jednak jest to potrzebne. a stawki mam wyższe. Pewnie, że brakuje tańszej taryfy w dzień. Enea i im podobne firmy to nie instytucje non profit. Swoje wyciągną. Z tą taryfą weekendową będzie pewnie trochę taniej, ale cudów się nie spodziewam. Po roku zawsze można zmienić taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts