sSiwy12 28.01.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 skasowany Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/94574-20-cm-styropianu-na-%C5%9Bciany-za-du%C5%BCo/page/8/#findComment-2255083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 28.01.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Roznice w ociepleniu i ich wplyw na zapotrzebowanie cieplne budynku. Oczywiscie jest to teoria, ale od czegos trzeba zaczac . Zreszta majac juz wybudowany dom tez musimy obliczeniowo okreslac zapotrzebowanie na cieplo - chyba inaczej sie nie da okreslic, w rzeczywistosci sa tak rozne warunki co roku, ze okreslenie sredniego zapotrzebowania dalo by sie pewnie po 10 latach podac Dalem 10cm styropianu na sciany, 15cm styropianu w podlodze na gruncie, 28cm welny w dachu Miejscowość...: Warszawa Strefa klim. : 66 Temp. zewnętrzna [°C]: 0 Pow.ogrz. [m2]: 207 Kubatura ogrz.[m3]...: 489 Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną....... Qo[W]: 2012 Zapotrzebowanie na moc cieplną dla wentylacji.. Qwent[W]: 0 Dodatkowe zyski ciepła w pomieszczeniach......... Qzc[W]: 0 Zapotrzebowanie na m2 powierzchni ogrzewanej.. Qf,[W/m2]: 9.7 Zapotrzebowanie na m3 kubatury ogrzewanej..... Qv,[W/m3]: 4.1 Roczne zapotrzeb. na ciepło do ogrzewania...Qh, [GJ/rok]: 24.44 Qh,[kWh/rok]: 6790 Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EA, [MJ/m2*rok]: 118.1 EA,[kWh/m2*rok]: 32.8 Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EV, [MJ/m3*rok]: 50.0 EV,[kWh/m3*rok]: 13.9 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dalem 20cm styropianu na sciany, 30cm styropianu w podlodze na gruncie, 38cm welny w dachu Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną....... Qo[W]: 1443 Zapotrzebowanie na moc cieplną dla wentylacji.. Qwent[W]: 0 Dodatkowe zyski ciepła w pomieszczeniach......... Qzc[W]: 0 Zapotrzebowanie na m2 powierzchni ogrzewanej.. Qf,[W/m2]: 7.0 Zapotrzebowanie na m3 kubatury ogrzewanej..... Qv,[W/m3]: 3.0 Roczne zapotrzeb. na ciepło do ogrzewania...Qh, [GJ/rok]: 17.21 Qh,[kWh/rok]: 4781 Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EA, [MJ/m2*rok]: 83.2 EA,[kWh/m2*rok]: 23.1 Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EV, [MJ/m3*rok]: 35.2 EV,[kWh/m3*rok]: 9.8 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dalem 20cm styropianu na sciany, 30cm styropianu w podlodze na gruncie, 38cm welny w dachu Miejscowość...: Warszawa Strefa klim. : 3 Temp. zewnętrzna [°C]: -20 Pow.ogrz. [m2]: 207 Kubatura ogrz.[m3]...: 489 Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną....... Qo[W]: 3156 Zapotrzebowanie na moc cieplną dla wentylacji.. Qwent[W]: 0 Dodatkowe zyski ciepła w pomieszczeniach......... Qzc[W]: 0 Zapotrzebowanie na m2 powierzchni ogrzewanej.. Qf,[W/m2]: 15.2 Zapotrzebowanie na m3 kubatury ogrzewanej..... Qv,[W/m3]: 6.5 Roczne zapotrzeb. na ciepło do ogrzewania...Qh, [GJ/rok]: 21.46 Qh,[kWh/rok]: 5962 Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EA, [MJ/m2*rok]: 103.7 EA,[kWh/m2*rok]: 28.8 Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EV, [MJ/m3*rok]: 43.9 EV,[kWh/m3*rok]: 12.2 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dalem 10cm styropianu na sciany, 15cm styropianu w podlodze na gruncie, 28cm welny w dachu Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną....... Qo[W]: 3802 Zapotrzebowanie na moc cieplną dla wentylacji.. Qwent[W]: 0 Dodatkowe zyski ciepła w pomieszczeniach......... Qzc[W]: 0 Zapotrzebowanie na m2 powierzchni ogrzewanej.. Qf,[W/m2]: 18.4 Zapotrzebowanie na m3 kubatury ogrzewanej..... Qv,[W/m3]: 7.8 Roczne zapotrzeb. na ciepło do ogrzewania...Qh, [GJ/rok]: 27.09 Qh,[kWh/rok]: 7524 Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EA, [MJ/m2*rok]: 130.9 EA,[kWh/m2*rok]: 36.3 Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EV, [MJ/m3*rok]: 55.4 EV,[kWh/m3*rok]: 15.4 Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/94574-20-cm-styropianu-na-%C5%9Bciany-za-du%C5%BCo/page/8/#findComment-2255166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chagata 28.01.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Ponieważ kilka osób odniosło się do mojego postu więc z mojej strony też kilka słów komentarza.Te 3% oszczędności przy zmianie grubości ocieplenia rzeczywiście wygląda podejrzanie ale sprawdzałem wyliczenia dwukrotnie choć to nie oznacza, że nie ma gdzieś błędu. Ale nawet jeśli byłoby to nie 3% a 10% oszczędności to tak naprawdę chodziło mi o pokazanie, że przy ograniczonych finansach niekoniecznie w celu osiągnięcia przyszłych oszczędności trzeba wydać pieniądze na dodatkowe x cm styropianu. Ja wolałem wydać te pieniądze zamiast na grubszy styropian to na lepszy kocioł ponieważ zamieszczone tu na forum wyliczenia i wykresy dotyczące sprawności kotłów oraz średnich temperatur w zimie przekonały mnie, że kocioł kondensacyjny da mi od ok 20 do 30% oszczędność na zużyciu gazu czyli znacznie więcej niż dodatkowe parę centymetrów styropianu.Jeśli kogoś stać to niech da 20cm styropianu i zamontuje dobry kocioł a wszyscy na tym zyskamy.On na przyszłych rachunkach a my na mniejszym zanieczyszczeniu środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/94574-20-cm-styropianu-na-%C5%9Bciany-za-du%C5%BCo/page/8/#findComment-2256068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts