Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stan surowy

MILUŚ

Recommended Posts

Czesc,

planuje budowe domu z poddaszem uzytkowym, sciany z belixu strop z terrivy, powierzchnia uzytkowa 133m. Murarz krzyknal 25-30tys za wymurowanie z wykopaniem fundamentów. Prosze o podpowiedz czy to duzo, malo, czy normalmie???

Pozdrawiam.

nie zgadzam się - jeżeli byłoby to 25k pln to jeszcze znośnie, ale 30k pln to już bez rewelacji do tego trzeba doliczyć i tak więżbę i pokrycie dachu

Wiem, że przepłaciłam, ale żeby aż tyle? 30 tys to dobra cena. Ja dałam 55 z więźbą. :oops:

PS Nie chcę do tego wracać. To największa trauma tej budowy. :(

To aż sie wierzyć nie chce...Same tynki wewnętrzne to min 10 tys, ocieplenie zewn. z tynkiem min. 15 tys, dach robocizna min 5 tys. Na mury (i to z piwnicą) oraz więźbę zostaje 30 tys....To jak pół darmo! jeśli ekipa sprawdzona to bierz i się nie zastanawiaj! Oszczędzisz pieniądze i czas tracony na poszukiwanie kolejnych ekip.

To aż sie wierzyć nie chce...Same tynki wewnętrzne to min 10 tys, ocieplenie zewn. z tynkiem min. 15 tys, dach robocizna min 5 tys. Na mury (i to z piwnicą) oraz więźbę zostaje 30 tys....To jak pół darmo! jeśli ekipa sprawdzona to bierz i się nie zastanawiaj! Oszczędzisz pieniądze i czas tracony na poszukiwanie kolejnych ekip.

Dzięki :-) Mnie się na pierwszy rzut oka wydawało drogo, bo nie sądziłam, że tynki aż takie drogie. Ekipa jest sprawdzona, budowała u kuzyna i jest bardzo zadowolony.

• 2 weeks później...

Niestety, ale u mnie w Otwocku pod Warszawą, na moim osiedlu domków jednorodzinnych działki są sprzedawane po 300 zł za metr. W centrum miasta działek już nie ma, wykupili je głównie deweloperzy, a ceny dochodzą do 1000,00 zł za metr. W samej Warszawie jest niestety jeszcze drożej, a zainteresowanie działkami utrzymuje się na wysokim poziomie. Ceny mieszkań w Otwocku to około 6000 - 8000 (nowe) zł za metr i o dziwo nadal mieszkania cieszą się zainteresowaniem. Z tego co wyżej napisałem wynika także to że ekipy budowlane i koszty budowu domu są również bardzo wysokie. Sam zbudowałem domek około 120 m p.u. i w stanie surowym otwartym kosztował mnie około 200.000 zł. (projekt prosty bez garażu) w tej cenie nie ma kosztów działki. Gdybym działki nie kupił wcześniej to przy obecnym poziomie cen nie byłbym w stanie nawet rozpocząć budowy. Przerażają mnie także przy dzisiejszych cenach koszty wykończenia tego budynku. Szacuje je jescze przynajmniej na 150 tys. zł w średnim co najwyżej standardzie. A nie buduje najdrożej tylko staram się wybierać średnie oferty cenowe od rzetelnych, sprawdzonych wcześcniej wykonawców. Tak więc słusznie powyżej zauważono, że koszt wybudowania domu jest różny w zależności od lokalizacji. Mimo wszystko przy obecnych cenach warto budować dom... ponieważ u mnie za 350 000 zł to można sobie co najwyżej kupić małe dwupokojowe mieszkanie...

Pozdrawiam,

• 3 weeks później...

Witajcie, dostałąm pierwszą wycenę budowy stanu surowego otwartego. Zakres prac:

1.Fundamenty

Podkład pod ławy do 10 cm

Ławy żelbetowe

Izolacja pionowa (Abizolem )

Izolacja pozioma

Murowanie fundamentów z bloczków

Izolacja Pionowa

Pozioma

Ocieplenie fundamentów styropianem

Zageszczanie podłoża pod posadzke

Wylanie podkładu pod posadzki

2. Parter

Murowanie ścian nośnych

Murowanie ścian wewnetrznych

Podkład pod stropy do 10 cm

Belki i podciągi w deskowaniu tradycyjnym

Stropy żelbetowe

W cenie kominy i schody

3. Poddasze użytkowe

Murowanie ścian poddasza

Murowanie scian działowych poddasza

Belki i Podciągi pod dach

cenna netto 37000 zł czy to dużo? Budowa w Żyrardowie.

25 tysięcy za fundamenty, mury parteru i piętra, strop teriva, działówki murowane na obu kondygnacjach, taras, schodki wejściowe, dwa kominy. Koparka na mój koszt. Cena netto. Domu 160m plus 40 garażu, bryła bardzo prosta, żadnych komplikacji i udziwnień, kolankowa jednopustakowa plus boczki, bo dach dwuspadowy.

17 tysięcy taniej niż konkurencyjna wycena .:o

Przyzwoicie chyba?

Bardzo przyzwoicie :D

My za stan surowy (fundamenty, ściany konstrukcyjne, 2 kominy = 140m3+20 m2 garazu, stropy ze skomplikowanym zbrojeniem zalewane, ściany wzmacniane zbrojeniem i betonem - szkody górnicze) zapłacilismy 42 tyś.

Wylewka schodów 1200 zł

Sciany działowe sa w trakcie uzgodnień, nie wiem ile zapłacimy, ale majster obiecał , że nie bedzie liczył wg ceny rynkowej.

Bardzo przyzwoicie :D

My za stan surowy (fundamenty, ściany konstrukcyjne, 2 kominy = 140m3+20 m2 garazu, stropy ze skomplikowanym zbrojeniem zalewane, ściany wzmacniane zbrojeniem i betonem - szkody górnicze) zapłacilismy 42 tyś.

Wylewka schodów 1200 zł

Sciany działowe sa w trakcie uzgodnień, nie wiem ile zapłacimy, ale majster obiecał , że nie bedzie liczył wg ceny rynkowej.

Fredziolina :o :D