MILUŚ 20.01.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Czesc,planuje budowe domu z poddaszem uzytkowym, sciany z belixu strop z terrivy, powierzchnia uzytkowa 133m. Murarz krzyknal 25-30tys za wymurowanie z wykopaniem fundamentów. Prosze o podpowiedz czy to duzo, malo, czy normalmie???Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaszka 20.01.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 To rewelacyjnie mało, jak dobrze muruje to się nie zastanawiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.01.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 nie zgadzam się - jeżeli byłoby to 25k pln to jeszcze znośnie, ale 30k pln to już bez rewelacji do tego trzeba doliczyć i tak więżbę i pokrycie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 20.01.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 za 35 tysi mam dogadanego od fundamentu aż po deskowanie dachu. myślę że to całkiem niezła cena. domek ok 150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILUŚ 21.01.2008 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Dzieki za wszystkie odpowiedzi,dzieki temu mam juz jako takie pojecie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawek budowniczy 21.01.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Za taka cene bierz jesli dobrze muruje nie zastanawiaj sie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 22.01.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 nie zgadzam się - jeżeli byłoby to 25k pln to jeszcze znośnie, ale 30k pln to już bez rewelacji do tego trzeba doliczyć i tak więżbę i pokrycie dachu Wiem, że przepłaciłam, ale żeby aż tyle? 30 tys to dobra cena. Ja dałam 55 z więźbą. PS Nie chcę do tego wracać. To największa trauma tej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.01.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 murarz wziął ok 18000, więźba 6 = 24000. Dodatkowo z 1000 na koparkę. Wszystkie ściany działowe murowane. Ale bez schodów i tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 25.01.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 A co myslicie o tym:60 tyś. za robiciznę - dom 150 m2 podpiwniczony, z poddaszem.W cenie oprócz fundamentów i murów więźba, pokrycie blachodachówką, ocieplenie styropianem, tynki zewnętrzne i wewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 25.01.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 To aż sie wierzyć nie chce...Same tynki wewnętrzne to min 10 tys, ocieplenie zewn. z tynkiem min. 15 tys, dach robocizna min 5 tys. Na mury (i to z piwnicą) oraz więźbę zostaje 30 tys....To jak pół darmo! jeśli ekipa sprawdzona to bierz i się nie zastanawiaj! Oszczędzisz pieniądze i czas tracony na poszukiwanie kolejnych ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 26.01.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 To aż sie wierzyć nie chce...Same tynki wewnętrzne to min 10 tys, ocieplenie zewn. z tynkiem min. 15 tys, dach robocizna min 5 tys. Na mury (i to z piwnicą) oraz więźbę zostaje 30 tys....To jak pół darmo! jeśli ekipa sprawdzona to bierz i się nie zastanawiaj! Oszczędzisz pieniądze i czas tracony na poszukiwanie kolejnych ekip. Dzięki Mnie się na pierwszy rzut oka wydawało drogo, bo nie sądziłam, że tynki aż takie drogie. Ekipa jest sprawdzona, budowała u kuzyna i jest bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 26.01.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Porownywanie cen okolic Lublina z okolicami Warszawy jest troche chybione przynajmniej dopóki zarobki w obu tych miastach sie roznia. To tak samo ja pytanie: czy 200 zl/m2 dzialki to drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 07.02.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Niestety, ale u mnie w Otwocku pod Warszawą, na moim osiedlu domków jednorodzinnych działki są sprzedawane po 300 zł za metr. W centrum miasta działek już nie ma, wykupili je głównie deweloperzy, a ceny dochodzą do 1000,00 zł za metr. W samej Warszawie jest niestety jeszcze drożej, a zainteresowanie działkami utrzymuje się na wysokim poziomie. Ceny mieszkań w Otwocku to około 6000 - 8000 (nowe) zł za metr i o dziwo nadal mieszkania cieszą się zainteresowaniem. Z tego co wyżej napisałem wynika także to że ekipy budowlane i koszty budowu domu są również bardzo wysokie. Sam zbudowałem domek około 120 m p.u. i w stanie surowym otwartym kosztował mnie około 200.000 zł. (projekt prosty bez garażu) w tej cenie nie ma kosztów działki. Gdybym działki nie kupił wcześniej to przy obecnym poziomie cen nie byłbym w stanie nawet rozpocząć budowy. Przerażają mnie także przy dzisiejszych cenach koszty wykończenia tego budynku. Szacuje je jescze przynajmniej na 150 tys. zł w średnim co najwyżej standardzie. A nie buduje najdrożej tylko staram się wybierać średnie oferty cenowe od rzetelnych, sprawdzonych wcześcniej wykonawców. Tak więc słusznie powyżej zauważono, że koszt wybudowania domu jest różny w zależności od lokalizacji. Mimo wszystko przy obecnych cenach warto budować dom... ponieważ u mnie za 350 000 zł to można sobie co najwyżej kupić małe dwupokojowe mieszkanie...Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruslanagregorbu 22.02.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witajcie, dostałąm pierwszą wycenę budowy stanu surowego otwartego. Zakres prac:1.FundamentyPodkład pod ławy do 10 cmŁawy żelbetoweIzolacja pionowa (Abizolem )Izolacja poziomaMurowanie fundamentów z bloczkówIzolacja PionowaPoziomaOcieplenie fundamentów styropianemZageszczanie podłoża pod posadzkeWylanie podkładu pod posadzki2. ParterMurowanie ścian nośnychMurowanie ścian wewnetrznychPodkład pod stropy do 10 cmBelki i podciągi w deskowaniu tradycyjnymStropy żelbetoweW cenie kominy i schody3. Poddasze użytkoweMurowanie ścian poddaszaMurowanie scian działowych poddaszaBelki i Podciągi pod dachcenna netto 37000 zł czy to dużo? Budowa w Żyrardowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 28.02.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Normalna. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 28.02.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 25 tysięcy za fundamenty, mury parteru i piętra, strop teriva, działówki murowane na obu kondygnacjach, taras, schodki wejściowe, dwa kominy. Koparka na mój koszt. Cena netto. Domu 160m plus 40 garażu, bryła bardzo prosta, żadnych komplikacji i udziwnień, kolankowa jednopustakowa plus boczki, bo dach dwuspadowy. 17 tysięcy taniej niż konkurencyjna wycena . Przyzwoicie chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fredziolina 01.03.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Bardzo przyzwoicie My za stan surowy (fundamenty, ściany konstrukcyjne, 2 kominy = 140m3+20 m2 garazu, stropy ze skomplikowanym zbrojeniem zalewane, ściany wzmacniane zbrojeniem i betonem - szkody górnicze) zapłacilismy 42 tyś. Wylewka schodów 1200 zł Sciany działowe sa w trakcie uzgodnień, nie wiem ile zapłacimy, ale majster obiecał , że nie bedzie liczył wg ceny rynkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruslanagregorbu 01.03.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 zapłacilismy 42 tyś. Netto czy brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 01.03.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Bardzo przyzwoicie My za stan surowy (fundamenty, ściany konstrukcyjne, 2 kominy = 140m3+20 m2 garazu, stropy ze skomplikowanym zbrojeniem zalewane, ściany wzmacniane zbrojeniem i betonem - szkody górnicze) zapłacilismy 42 tyś. Wylewka schodów 1200 zł Sciany działowe sa w trakcie uzgodnień, nie wiem ile zapłacimy, ale majster obiecał , że nie bedzie liczył wg ceny rynkowej. Fredziolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fredziolina 01.03.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 zapłacilismy 42 tyś. Netto czy brutto? bez rachunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts