Fredziolina 01.03.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Bardzo przyzwoicie My za stan surowy (fundamenty, ściany konstrukcyjne, 2 kominy = 140m3+20 m2 garazu, stropy ze skomplikowanym zbrojeniem zalewane, ściany wzmacniane zbrojeniem i betonem - szkody górnicze) zapłacilismy 42 tyś. Wylewka schodów 1200 zł Sciany działowe sa w trakcie uzgodnień, nie wiem ile zapłacimy, ale majster obiecał , że nie bedzie liczył wg ceny rynkowej. Fredziolina Niestety w naszym rejonie ceny robocizny sa zaporowe, bo zaczynaja sie od 40.000 siegają nawet do 80.000 za 160 m z garażem. Nam udało sie zaklepac dobrych fachowców, których nie musielismy pilnowac i poganiać. Budowę zaczelismy 7 listopada 2007 a w tej chwili mamy więźbę dachową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 01.03.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Bardzo przyzwoicie My za stan surowy (fundamenty, ściany konstrukcyjne, 2 kominy = 140m3+20 m2 garazu, stropy ze skomplikowanym zbrojeniem zalewane, ściany wzmacniane zbrojeniem i betonem - szkody górnicze) zapłacilismy 42 tyś. Wylewka schodów 1200 zł Sciany działowe sa w trakcie uzgodnień, nie wiem ile zapłacimy, ale majster obiecał , że nie bedzie liczył wg ceny rynkowej. Fredziolina Niestety w naszym rejonie ceny robocizny sa zaporowe, bo zaczynaja sie od 40.000 siegają nawet do 80.000 za 160 m z garażem. Nam udało sie zaklepac dobrych fachowców, których nie musielismy pilnowac i poganiać. Budowę zaczelismy 7 listopada 2007 a w tej chwili mamy więźbę dachową. ale ja dlatego , że Ty tu, a nie z powodu ceny 42 tys. też usłyszałam (a szkód górniczych nie mamy), a nawet więcej też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fredziolina 01.03.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Bardzo przyzwoicie My za stan surowy (fundamenty, ściany konstrukcyjne, 2 kominy = 140m3+20 m2 garazu, stropy ze skomplikowanym zbrojeniem zalewane, ściany wzmacniane zbrojeniem i betonem - szkody górnicze) zapłacilismy 42 tyś. Wylewka schodów 1200 zł Sciany działowe sa w trakcie uzgodnień, nie wiem ile zapłacimy, ale majster obiecał , że nie bedzie liczył wg ceny rynkowej. Fredziolina Niestety w naszym rejonie ceny robocizny sa zaporowe, bo zaczynaja sie od 40.000 siegają nawet do 80.000 za 160 m z garażem. Nam udało sie zaklepac dobrych fachowców, których nie musielismy pilnowac i poganiać. Budowę zaczelismy 7 listopada 2007 a w tej chwili mamy więźbę dachową. ale ja dlatego , że Ty tu, a nie z powodu ceny 42 tys. też usłyszałam (a szkód górniczych nie mamy), a nawet więcej też pogłebiam wiedzę budowlaną jak miło Cie spotkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sfoti 02.03.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Wczoraj podpisalem umowe na : surowy otwary bez dachu: fundametny, scianki dzialow, wylanie chudego betonu wraz z rozprowadzeniem kanalizacji na dole, strop teriva, schody, kominy , sciany dzialowe murowane - wszytko z ceramiki P+W pow caslosci okolo 140 m2 Umowa opiewa na kwote 35 500 brutto a ekpia sprawdzona i wspomagajaca zakupy materialow. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nerina 02.03.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Czesc, planuje budowe domu z poddaszem uzytkowym, sciany z belixu strop z terrivy, powierzchnia uzytkowa 133m. Murarz krzyknal 25-30tys za wymurowanie z wykopaniem fundamentów. Prosze o podpowiedz czy to duzo, malo, czy normalmie??? Pozdrawiam. a my za parterowy dom, 156 m2 powierzchnia parteru (z garażem), prosty, prawie na planie kwadratu, bez piwnicy, poddasze nieużytkowe, silikaty 24+styropian 14, fundamenty na głębokości 1 mtr usłyszeliśmy 48 000 za stan surowy otwarty, bez dachu. Dużo to czy normalnie?? PODPOWIEDZCIE! Budujemy koło Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_bl80 02.03.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Wczoraj podpisałem umowę: fundamenty, ściany nośne i działowe, strop i dach z pokryciem cena 40 tys. netto. Dom będzie pod Łodzią (w gminie Andrespol), 130 m2 pow. użytkowej (140 po podłogach), prosty, dach dwuspadowy, mury z silikatów, strop teriva. Myślałem, że drogo, ale widzę że to normalna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hoobyy 06.03.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witajcie wszyscy inwestorzy ! Zanim będziecie się dowiadywać czy podana cena za stan surowy jest wysoka czy niska postawcie się na chwilę w roli szefa firmy budowlanej. 1. Sprawdźcie ceny zakupu sprzętu ( rusztowania, betoniarka, narzędzia, poziomice, środek transportu - wóz z przyczepą bądź dostawczy). 2. Nabycie umiejętności - kontrola pracowników. Zdobądźcie wystarczająca wiedzę. 3. Zatrudnijcie pracowników. Podpowiem ,że dobry murarz żąda 180 zł dniówki , pomocnik 130 zł netto 4. Znajdźcie zlecenie i podpiszcie umowę. 5. Spróbujcie przewidzieć lub zapobiec pewny nieuniknionym zdarzeniom ( zaskok alkoholowy murarzy-czasem dwa tygodnie, poprawki wykonania, uszkodzenia sprzętu, warunki pogodowe, kłopoty z dostawami materiału) Dom około 150 mkw czterech ludzi buduje około 2-2.5 miesiaca do stanu surowego otwartego z więźba dachową. Jak łatwo policzyć miesięczne wynagrodzenie pracownika oscyluje w przedziale 3-4 tysięcy złotych, za mniejsze pieniądze tu pod Warszawą pracują tylko kompletnie niewykwalifikowani tzn tacy którzy w życiu nie mieli poziomicy w ręku. Czyli trzech ludzi kosztuje nas jako szefa powiedzmy 10 tysięcy miesięcznie razy 2 i pół to daje 25 tysięcy kosztów własnych robocizny. Doliczamy koszty transportu, amortyzację sprzętu, zakupy w toku budowy ( poziomice , miary, ołówki, rękawice , młotki, kielnie należy kupować na kilogramy) Zapłacimy prawie od całej kwoty 20 % podatku dochodowego bo zatrudniamy ludzi "na czarno" inaczej będziemy za drodzy( tzn nieelastyczni) Za dom 150 mkw bierzemy 37000 zł z więźbą. Czyli 37000 odjąć 25 000 - wynagrodzenie pracownikówodjąć 3 000 - amortyzacja sprzętu, zakupy, transportodjąć 7400 - podatek dochodowy Zostaje nam ile ??????????Policzcie samiCzy wy chcielibyście pracować , nie ... źle się wyraziłem - tyrać po 12-14 godzin na dobę za takie pieniądze ?? Prowadzę taką firmę i uwierzcie mi to nie jest lekki chleb , a za mieszkanie w Wawce 70 mkw trzeba zapłacić 600 tyś. Przekonanie że murarz będzie pracował za 50 zł dniówki można wsadzić między bajki. Ostatnio przyszedł do mnie człowiek z zapytaniem o pracę na pytanie czy coś umie nic nie odpowiedział ale za to otrzymałem informacje ile by chciał zarabiać ..............najmniej 12 zł za godzinę netto Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neeoo 06.03.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Jak hoobyy, nie inaczej. Taka jest teraz rzeczywistość. Utrzymanie firmy kosztuje, a nie mówię o niebotycznych podobno zarobkach właścicieli firm tylko o pracownikach sprzęcie transporcie. Zatem, jeśli ekipa dwóch szwagrów i dwóch pomocników zatrudnionych na czarno, niepłacąc rzadnych podatków i ubezpieczeń powi 20, 25 czy 30 tysięcy to może to i prawda, ale niech mu się poślizgnie noga i co wtedy jak nie ma ubezpieczenia?Ja mam stawki jakie mam, a moi partnerzy jeszcze nigdy nie byli niezadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts