Danielek 20.01.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Witam Mam pytanie odnosnie izolacji termicznej i przeciwwilgociowej. Bloczki fundamentowe pomalowalem 3 krotnie "czarnidlem" Na to przykleilem styropian. Teraz zamiast siatki i kleju zamierzam polozyc folie kubelkowa. Czy bedzie to poprawna izolacja? Moj wykonawca twierdzi ze powinienem zaciagnac styropian siatka i klejem i dopiero folie kubelkowa lub pomalowac "czarnidlem" Jesli nie zaciagne klejem styropian sie utleni w ziemi. Czy to prawda? czy nie moge jako ochrony zastosowac folie kubelkowa na goły styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliku 20.01.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ja zawszę robię tak: - 3 razy maluje "czarnidłem" - potem styropian zaciągnięty klejem oczywiście z siatką- znowu 2 razy "czarnidłem" - folia bąbelkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 21.01.2008 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 no napewno dopbrze, ale czy potrzebnie az tyle tego? wlasnie o to pytam ale widze ze nikt nie wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 21.01.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 -bloczki-mazidłostyropian-klej i siatka-mazidło-folia kubełkowa-wokół folii piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.01.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 -bloczki -mazidło styropian -klej i siatka -mazidło -folia kubełkowa -wokół folii piasek - przede wszystkim nie styropian , tylko poliester extrudowany / styrodur / lub jeżeli jednak styropian to odpowiedni do tego celu np swisspor hydro ... Oczywiscie dysperbit to bardzo dobry środek do izolacji przeciwwilgociowej ściany fundamentowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.01.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 a powiedzcie jak to jest z folią kupełkową: zasadnosć jej stosowwania w przypadku drenażu np opaskowego jest niepodważalna ale jeżeli go niema to czy ja sie tez stosuje i w jakim konkretnie celu, z jakim działaniem, bo słyszałem opinie że jest wtedy zbędna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 21.01.2008 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 moje czarnidlo to Simplast Primer po 14 dniach mozna bezpiecznie przyklejac styropian... nadal nie wiem, jaki jest sens siatka+klej w ziemi. Czy moge zastapic klej+siatka, folia kubelkowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 21.01.2008 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 dodam ze nie mam piwnic, a fundament bedzie wystawal ponad poziom drogi - 50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 21.01.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Jeżeli nie ma piwnic to izolacja pionowa nie jest tak istotna. Wilgoć jak nie wejdzie z zewnątrz to wejdzie od środka lub od dołu. Najistotniejsza jest w tym wypadku izolacja pozioma. Styropian przede wszystkim trzeba chronić przed uszkodzeniem mechanicznym, po to jest siatka i klej. Ja bym dał podwójną siatkę. Folia kubełkowa to też dodatkowo dobra ochrona mechaniczna i zastąpi z powodzeniem wszystkie te mazidła. Oczywiście emulsje asfaltowe nie zaszkodzą. W rzeczywistości jaka jest trwałość tego to nikt nie wie. Kiedyś ocieplałem fundamenty styropianem w chałupce ( ale ten czas leci) to wszyscy się pukali w czoło. Otynkowałem normalnym tynkiem (1,5cm) na siatce stalowej i tylko pomalowałem emulsją (nie miałem pieniędzy) i ta prowizorka jest do dziś (10lat), w zeszłym roku odkopałem kawałek i miejscami emulsja się złuszcza, ale piwnica sucha. Sam styropian jest izolacją przeciwwilgociową Pozdro. Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 22.01.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Ja zrobiłem tak: styropian EPS 100 gr 10 cm przykleiłem do ściany fundamentowej zabezpieczonej dysperbitem, na styropian 2 razy warstwa mazidła Styrbit 2000 na to folia kubełowa , piach i uważam że starczy aż nadto. Co do styroduru to fajna sprawa tylko szkoda że 3 razy droższa od styro EPS 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 ... Moj wykonawca twierdzi ze powinienem zaciagnac styropian siatka i klejem i dopiero folie kubelkowa lub pomalowac "czarnidlem" Jesli nie zaciagne klejem styropian sie utleni w ziemi. Czy to prawda? czy nie moge jako ochrony zastosowac folie kubelkowa na goły styropian? Danielek, styropian się nie utlenia szkodzi mu słońce, wysoka temperatura i rozpuszczalniki lub ich opary mozesz zastosowac folie kubełkowa solo, a mozesz równiez styropian zasypac bezposrednio, piaskiem, pospółka czy gliną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 22.01.2008 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 ok! dziekuje za pomoc wszystkim tez uwazalem ze styropian nie utleni sie w ziemi, ale ktos rzucil taki tekst i wolalem zapytac :> wiec folie juz zakupilem, ochronie styropian folia kubelkowa zasypie ziemia z wykopu i bedzie ok wkoncu wjedzie kopara i zrobi porzadki na dzialce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts