jaga00 20.01.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Prosę o odpowiedz:ile kosztuje (około) metr szescienny gazu płynnego - propanu. W obojetnie jakiej firmie ( np. w Gaspolu lub Orlenie)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.01.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 A od czego masz internet? Wystarczy w Google wpisać kilka kluczowych słów i po kilkunastu sekundach i masz wynik.Np. taki: http://www.orlengaz.pl/cite.php?s=8&go=id3 Korzystaj na przyszłość z tej opcji zamiast zadawać pytania na które odpowiedź jest oczywista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 20.01.2008 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Taka madra to i ja jestem. Ale firmy nie podają swoich cen. Gdyby podawały nie pytałabym tutaj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 20.01.2008 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Podawane na ww. stronce Orlenu są ceny za litr, a ja nie wiem ile m/3 ma litrow. Moze ktos mnie oswieci, bo nadal interesuje mnie METR SZESCIENNY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.01.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 .... Taka madra to i ja jestem. Ale firmy nie podają swoich cen. Gdyby podawały nie pytałabym tutaj!!! W linku podałem cenę - ostatnia rubryka z prawej strony. Widzisz już? .... a ja nie wiem ile m/3 ma litrow. Moze ktos mnie oswieci, Zakończ ten watek i nie kompromituj się więcej. Definicja 1 litra to elementarna wiedza przyswajana na poziomie nauczania w pierwszych klasach szkoły podstawowej. Niemniej - kolejny link - http://pl.wikipedia.org/wiki/Litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 20.01.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 a bp sprzedaje na kilogramyhttp://www.bp.com/genericarticle.do?categoryId=3000266&contentId=3000417 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 20.01.2008 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Wowka- Jakiście som Pan mondry. Zrozumiałam,że cenę jednego litra muszę pomnożyć przez tysiąc, bo tyle litrów mieści się w metrze szściennym. Daje to 1,81 złotego x 1000 = 1810 zł. Dzięki serdeczne za taką naukę i... nie kompromituj się facet więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 20.01.2008 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Nadal aktualne moje pytanie i prośba - ludzie, proszę nie wymądrzajcie się, nie starajcie się być mądrzejszymi od radia- napiszcie ile płacicie za metr sześcienny gazu propan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 20.01.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Jaga00, wybacz, ale nie rozumiem o co Ci biega? 1810 zł za 1 m3. Inne firmy mają podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 20.01.2008 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Co innego cena gazu propan PŁYNNEGO, sprzedawanego przez firmę i wlewanego do zbiornika a zupełnie co innego metr sześcienny gazu po odparowaniu, który przechodzi przez gazomierz. To samo pytanie inaczej zadane: ile metrów sześciennych gazu w stanie lotnym wychodzi z litra gazu ciekłego. Nie interesują mnie gęstości, nie obchodzi mnie wpływ temperatury i ciśnienia atmosferycznego na objętość gazu. Zwykła rzecz- jeśli gazomierz wskaże np. 5 m sześć. to ile za to trzeba zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 20.01.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 a bp sprzedaje na kilogramy Daj spokój Ponury, teraz będzie walka o przeliczenie metra sześciennego na kilogramy - ale będzie jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 20.01.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 nie o jazdę chodzi, a o brak precyzji w stawianiu pytań Nadal aktualne moje pytanie i prośba - ludzie, proszę nie wymądrzajcie się, nie starajcie się być mądrzejszymi od radia- napiszcie ile płacicie za metr sześcienny gazu propan. to tak trzeba było sformułować pytanie w poście otwierającym wątek, zamiast: Prosę o odpowiedz: ile kosztuje (około) metr szescienny gazu płynnego - propanu. W obojetnie jakiej firmie ( np. w Gaspolu lub Orlenie)??? warto też dodatkowo napisać, jakim celom ma służyć ten gaz o własnie o to chodzi: Co innego cena gazu propan PŁYNNEGO, sprzedawanego przez firmę i wlewanego do zbiornika a zupełnie co innego metr sześcienny gazu po odparowaniu, który przechodzi przez gazomierz. [...] Zwykła rzecz- jeśli gazomierz wskaże np. 5 m sześć. to ile za to trzeba zapłacić. teraz wszystko jasne, wątek powraca do "Wymiany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia33 20.01.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 N.EN bez promocji dla nowych 8,10 za m3. Gdzieś wyczytałam ze 1m3 to 3,937 l a 1l to 0,254 m3 Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.01.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 N.EN bez promocji dla nowych 8,10 za m3. Gdzieś wyczytałam ze 1m3 to 3,937 l a 1l to 0,254 m3 Asia No, to teraz sie dopiero porobilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia33 20.01.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 ?? co to znaczy że się porobiło??Podałam przeliczniki. W dużym uproszczeniu 1 m3 gazu otrzymujemy z 4 litrów gazu płynnego. Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.01.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Nie mam zastrzeżeń do podanych przez Ciebie wartości. Tylko jak pomyślę, iletłumaczenia wymagał ten metr sześcienny, zanim sie wyjaśniło, to ile teraztrzeba tłumaczyć te kg i litry...chociaż już chyba wszystko jasne...sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.01.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Znalazłem jeszcze takie dane: "Aby należycie ocenić kaloryczność propanu i butanu należy porównać ją z kalorycznością innych paliw gazowych, np. z gazów ziemnych. Użytkowa wartość opałowa gazu ziemnego jest równa około 37 300 kJ/Nm3. Wartość opałowa gazów płynnych przewyższa więc kaloryczność gazu ziemnego. * Propan: 91.260/37.300 = 2,4 krotnie wyższa * Butan: 122.570/37.300 = 3,3 krotnie wyższa. Średnia wartość opałowa mieszaniny propanu i butanu wynosi QW=46.000 kJ/kg." http://www.e-petrol.pl/index.php/lpg/wlasciwosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 21.01.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 jaga00 Prosę o odpowiedz: ile kosztuje (około) metr szescienny gazu płynnego - propanu. W obojetnie jakiej firmie ( np. w Gaspolu lub Orlenie)??? Czasami zadziwia mnie to forum! Pytanie proste jak budowa cepa! ile kosztuje m3 gazu? A ile mądrowania i owijania w bawełnę. Niestety ci nie pomogę ponieważ nie kupuję gazu płynnego i się nie interesowałem ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.01.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 jaga00 Prosę o odpowiedz: ile kosztuje (około) metr szescienny gazu płynnego - propanu. W obojetnie jakiej firmie ( np. w Gaspolu lub Orlenie)??? Czasami zadziwia mnie to forum! Pytanie proste jak budowa cepa! ile kosztuje m3 gazu? A ile mądrowania i owijania w bawełnę. Niestety ci nie pomogę ponieważ nie kupuję gazu płynnego i się nie interesowałem ceną. To tak, jakby ktoś zapytał : ile kosztuje metr sześcienny wody ? A potem krzyczał, że chodzilo o wodę w postaci pary...Czasami warto uważnie przeczytać własne pytanie, zanim się je zada na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 21.01.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Ja płacę 8,45 PLN/m3 propan z GaspoluProste pytanie prosta odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts