asolt 12.02.2021 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Moc kotła oblicza się do kubatury ogrzewanego obiektu liczonego po wymiarach zewnętrznych w m3 a nie do powierzchni w m2. Moc kotła, pompy ciepła i innych urzadzen grzewczych dobiera sie na podstawie projektowego obciazenia cieplnego budynku ktore to obciazenie jest wynikiem obliczen OZC. Owszem i kubatura i powierzcnia podłóg ma znaczenie ale ani jedno ani drugie nie jest bezwzglednym i jedynym wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
midi20 12.02.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 A gdzie napisałem że jest bezwzględnym wyznacznikiem?Zmodyfikuję więc moje zdanie: wyliczenie mocy zaczynamy od kubatury obiektu ... a potem jeszcze dochodzi parę innych rzeczy do uwzględnienia.Zwykłego użytkownika, takiego jak ja, to nie obchodzi. Wchodzi na w/w stronkę, wpisuje dane i otrzymuje wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Kowalski 08.05.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Witam,Czy taki czy inny piec to nie ma znaczenia (większego). Podam takie dane ,kocioł Fakora żeliwny z 1988 roku ,jedyna automatyka to świeczka i termostat, Kocioł mocy 50 kW zużycie gazu max 6m na godzinę..Kocioł junkers z otwartą komorą spalania z 2014 11kW zużycie gazu 1,7m na godzinę.Pełna elektronika. Jako bazę proszę wziąć tą Fakorę,zresztą były i mniejsze,25kW zużycie 3m na godzinę. Porównajcie to z tymi super hiper to zobaczycie że to wszystko to pic na wodę fotomontaż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mark74 08.05.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Nie wiem jakie zużycie mają inne kotły ale z tego jestem zadowolony. Użytkuję go trzeci sezon i u mnie średnie zużycie gazu od 1 października do 1 kwietnia 2021r (podaję stan do gazowni co dwa miesiące) to 1270 m3 czyli średnio dziennie wychodzi 7 m3. Dodam tu że obecnie przez pracę zdalną i nauczanie online temperatura dzienna stale utrzymywana jest na poziomie 22 - 22,5 (jedynie w nocy od 1 do 6 na poziomie 21 - 21,5). Dom o metrażu około 170 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrafal79 22.02.2022 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Witam Mam pulsatora od 3lat ,budynek stary bliźniak 1990 i do tego dobudowany nowy budynek 2011 ,wszystko ocieplone i nowe okna tylko w starym budynku brak ocieplenia podłogi bo był kocioł na miał i grzał całą piwnicę. Stary budynek 110mkw grzejniki i nowy budynek 110mkw podłogówka. Stary piec z 1997 ogrzewał 110m plus piwnica 55m 6ton miału na sezon. Po rozbudowie o kolejne 110m i garaż(nie ogrzewany w bryle budynku) zużycie miału tak samo 6ton od 2011 do 2019.Szukałem kotła i padło na pulsator ,ale dzisiaj wiem ze to zły wybór ,ze względu na to ze mam dwa systemy i dwie pompy i dwa termostaty które odpowiadają za inną część budynku. Wada albo też zaleta pulsatora to szybkie grzanie wody która trzeba najszybciej odebrać z pieca. Na grzejnikach nie ma problemu, ale ogrzewanie podłogowe ma swoje opory. Przy grzejnikach nie ma taktowania ale podłogówka 4minuty pracy i 5 przerwy i według krzywej grzewczej pulsatora 5stopni na dworze na podłogowe 45stopni jak zmniejszę temperaturę to więcej taktowania . Podłoga gorąca i potem zimna i tak na zmianę, normalnie katastrofa. Po rozmowie z instalatorem problem jest w moim ogrzewaniu ze mam za słabe przepływy. Oczywiście wszystkie pompy włączone na maksymalny przelew, w grzejnikach słychać szum , ale tak musi być bo piec ma duża moc i wtedy będzie taktował.Temperatura 22-22.5 od 7 rano do 22 a potem piec wyłączony ,przy podłogówce temperatura rano 21, przy grzejnikach 20 stopni na dworze 0st.Spalanie ,grzeje 220m plus jeden grzejnik w pralni 20m w piwnicy i do tego 6 osób w domu, pierwszy rok 1640m gazu, drugi rok 1850m gazu.Szukałem rozwiązania i znalazłem użytkownika który ma pulsator podpięty pod bufor (zbiornik cwu w buforze).Testuje od tygodnia zobaczymy jak będzie, jak na razie temperatura na ogrzewaniu podłogowym 30stopni i jest super podłoga około 24stopnie, piec nie taktuje . Z grzejnikami jest gorzej bo mam zasilanie z bufora bez zaworu 3d i trochę wychładza bufor . Temperatura na buforze 48stopni , ale pewnie na zimę założę i spróbuje grzać 35 stopni ale przez cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
midi20 29.04.2022 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) Jeżeli chodzi o zły wybór to chyba dotyczy on instalatora. Układ grzejnikowy podpięty pod kocioł przez zawór zwrotny i pompę.Układ podłogówki podpięty pod kocioł przez bufor np. 100l, zawór trójdrożny i pompę.Taki układ wynika z minimalnej objętości obwodów potrzebnej do dobrej pracy kotła - patrz instrukcja. Obwody te muszą być rozpatrywane oddzielnie bo mają osobne termostaty i mogą działać w różnym czasie. Tak że każdy z obwodów powinien mieć po np. dla kotła 20kW minimum ok. 110l. W przypadku podłogówki bez bufora to chyba nie będzie spełnione i taki efekt pracy- taktowanie..Jakie masz termostaty pokojowe?Jeżeli chodzi o pompy to nie mam ich ustawionych na maksymalne obroty tylko dobierałem tak żeby układ był nagrzany równomiernie do ostatniego grzejnika. A to nie zawsze oznacza maksymalne obroty. Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez midi20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts