PULSATOR 17.08.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Zachecam do sprawdzenia raz jeszcze danych technicznych kotlow Pulsacyjnych Pulsator 20 kW przy paksymalnym obciazeniu ma 20kW mocy wiec nie mam pojecia co tu robi wartosc 18kW ?? Co do Vaillanta ecoTEC to taka mala poprawka; Przy jego max obciazeniu dysponujemy moca 18kW (a nie 18,5kW) i cos wg mnie nie pasuje w tych danych. Oznaczalo by to, ze 1kW kosztuje nas 0,1055 m3 co by oznaczalo ze kociol ma realnej sprawnosci 99,8% i straty ok 10W na godzine (a w to powatpiewam - nawet takich danych nie podaje producent). Odpowiednio modele ecoTEC VC126 i VC246 przy tej samej konstrukcji maja na 1kW po 0,1083 m3 zapotrzebowania. To jest juz bardziej realne. Nie wiem o co chodzi z tekstem o piernikach Dodatkowa kratka na pewno nikomu ujmy nie zrobi, ale czesto przy adapacji starej kotlowni na nowa staje sie ona klopotem. Taki temat nie raz juz przerabialem. Skoro tak wszystkie kotly moga miec pobor powietrza z pomieszczenia, to czemu niemal wszystkei kondensaty maja montowane drogie przewody koncentryczne ?? Szkoda pieniedzy klientow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.08.2008 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Zachecam do sprawdzenia raz jeszcze danych technicznych kotlow Pulsacyjnych Pulsator 20 kW przy paksymalnym obciazeniu ma 20kW mocy wiec nie mam pojecia co tu robi wartosc 18kW ?? http://www.aksaniusz.wroclaw.pl/kotly_gazowe.htm\ Co do Vaillanta ecoTEC to taka mala poprawka; Przy jego max obciazeniu dysponujemy moca 18kW (a nie 18,5kW) i cos wg mnie nie pasuje w tych danych. Oznaczalo by to, ze 1kW kosztuje nas 0,1055 m3 co by oznaczalo ze kociol ma realnej sprawnosci 99,8% i straty ok 10W na godzine (a w to powatpiewam - nawet takich danych nie podaje producent). Odpowiednio modele ecoTEC VC126 i VC246 przy tej samej konstrukcji maja na 1kW po 0,1083 m3 zapotrzebowania. To jest juz bardziej realne. http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/1e/3e/00/V_ecoTEC_plus_2006.pdf[/color] sorry, rzeczywiście co do mocy masz rację, ale jakoś tak się zasugerowałem, ale różnic nie ma wcale Nie wiem o co chodzi z tekstem o piernikach Dodatkowa kratka na pewno nikomu ujmy nie zrobi, ale czesto przy adapacji starej kotlowni na nowa staje sie ona klopotem. Taki temat nie raz juz przerabialem. Skoro tak wszystkie kotly moga miec pobor powietrza z pomieszczenia, to czemu niemal wszystkei kondensaty maja montowane drogie przewody koncentryczne ?? Szkoda pieniedzy klientow to Ty nie wiedziałeś o tym że tak można, a to już kwestia instalatora, ale to może wychładzać kotłownię, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PULSATOR 18.08.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Na stronie Aksaniusz (jest to firma instalacyjna wspolpracujaca z importerem) takze jest tabela, i tam widze przy parametrach 80/60 20kW mocy Jednak jakas roznica jest. W porownaniu z tym kotlem moze to nie jest duzo, ale pamietajmy ze to porownanie kondensatow i sam sie zastanow ile bedzie Ciebie przy tym kotle Vaillanta kosztowalo utrzymanie tej sprawnosci przy takim samym spalaniu gazu? Napewno nie 5 zl. Tutaj trzeba robic czyszczenie wymiennika i ogolnie regulacja kotla corocznie by byc na tym samym pulapie. W Pulsie nie dochodzi do rozregulowania, wiec wartosc z tabeli jest ciagle stala (czego nie mozna powiedzec o innych kotlach). Tak jak kilka razy wczesniej juz wspominalem - oszczednosc to nie tylko sam gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.08.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 nie kop mnie tak gwałtownie,Vaillant kosztuje w katalogu brutto 7466 zł, upustów nie liczęa Pulsator 13000 z groszami,po ilu latach zwróci się różnica biorąc pod uwagę że serwisantowi dasz 2x w roku 200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PULSATOR 19.08.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 heh Widze ze nie liczysz calosci. Kociol nigdy nie stanowi kotlowni. Teraz sprawdz prosze co Twoj tanszy kociol ma w standardzie i copotrafi. Z tego co wiem, ciezko bedzie wsadzic go w dosc dzis standardowy uklad trzech obiegow (zasobnik cwu, grzejniki, podloga). Pilicz ile bedzie Ciebie kosztowal dodatkowy osprzet i programacja i ile wyniesie komin. Mysle ze koncowa kalkulacja wyjdzie gdzies ok 2000 zl (i przyznam ze Pulsator bedzie drozszy), natomiast roznice w obsludze i na czesciach zniweluja to w ciagu powiedzmy 4 lat. Po 6-ciu nastepnych bedzei juz bardzo krucho z wiszacym kotlem i bedzie trzeba go zmienic, natomiast Puslator bedzei tak samo sprawny jak w dniu wyjscia z fabryki - czyli po dekadzie jestes caly kociol do przodu a to juz cos, bo chyba lepiej przez te lata pracowac nie na nowy kociol tylko np zafundowac sobie i rodzinie wakacje I pamietaj - serwis to nie tylko przeglad, ale i wymiana czesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.08.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Ale to nie są argumenty wynikające z rewelacyjnej technologii, tylko z ilości bajerów, które producent wsadził do środka.Inaczej mówiąc, wyposażenie dodatkowe (a czym innym jest trzeci obieg itp?) nie stanowi wcale o wyższości jednej technologii spalania nad inną, nieprawdaż?Zaraz dojdziemy jeszcze do tego, że pulsatora można łatwiej powiesić na ścianie, bo lżejszy, dzięki czemu dodatkowo zaoszczędzimy na koszcie długich kotew. Jeszcze raz proszę o podanie, z jakim kotłem (o podobnym wyposażeniu) porównywano pulsatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 19.08.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 ...natomiast roznice w obsludze i na czesciach zniweluja to w ciagu powiedzmy 4 lat. Po 6-ciu nastepnych bedzei juz bardzo krucho z wiszacym kotlem i bedzie trzeba go zmienic, natomiast Puslator bedzei tak samo sprawny jak w dniu wyjscia z fabryki - czyli po dekadzie jestes caly kociol do przodu a to juz cos, bo chyba lepiej przez te lata pracowac nie na nowy kociol tylko np zafundowac sobie i rodzinie wakacje I pamietaj - serwis to nie tylko przeglad, ale i wymiana czesci mnie to przekonało, sczególnie to wytłuszczone, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.08.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Zagwarantujesz mi to na piśmie, że nie będę musiał nic wymieniać przez 6 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.08.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Zagwarantujesz mi to na piśmie, że nie będę musiał nic wymieniać przez 6 lat? Ale ON mówi o minimum 10 latach (4 + 6),+ pulsator dalej "nówka nie śmigana" to "coś taki minimalny " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.08.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Nie chciałem przeginać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.08.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 PULSATOR jak się wdaję w dyskusję to przede wszystkim sprawdzam sobie profil mojego adwersarza, czasami sprawdzam jeszcze co i gdzie pisze, Ty tego widzę nie robisz i dlatego się sam podkładasz jak chociażby z systemami kominowym kondensatów, jak byś dobrze poczytał to wiedziałbyś że dyskutujesz z instalatorem z jakimś tam dorobkiem zawodowym i zakresem wiedzy za który Redakcja z forumowiczamii, nie wiem czy słusznie czy też nie ale 3 razy dawała mi tytuł najlepszego doradcy, w wersji całkowicie funkcjonalnej dla grzania cwu co i podłogówki koszt kotłowni bez armatury, w cenach katalogowych, na materiałach może nie z górnej półki ale też nie całkowitego badziewia, (materiałów, z tym Vaillantem) może się zamknąć w kwocie 10000 zł, to i tak zostaje bardzo dużo na serwis, twierdzenie że kondensat nadaje się po 10 latach do wyrzucenia, jest śmieszne, mamy już tutaj na forum jednego producenta do którego żadne racjonalne argumenty nie trafiają, czy Ty będziesz drugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PULSATOR 19.08.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 a wiec pokolei odpowiedzi dla Bigbeat; Widze ze jednak nie zwracasz uwagi na na prostote Pulsatora, ktora minimalizuje interwencje serwisu. Nie wiem jak jeszcze mam to inaczej ubrac w slowa, zebys widzial roznice Stal i calkowicie niezmienna sprawnosc to jest ta rewolucja - dodajac raz kolejny ze przy najnizszym spalaniu gazu O wyposazeniu wspomnialem poniewaz Ty przedstawiles cene kotla, ktora jest totalnie nieadekwatna w calosci systemu kotlowego napewno nie powime ze kociol jest lekki nadaje sie do poweiszenie bo to urzadzenie stojace i wazy 95 kg , a porownac sie do innych kotlwo poprostu nie da, poniewaz zaden nie jest tak wyposazony w standardzie Co do gwarancji ze nic sie nie wymienia przez tyle lat to nikt tego nie da, bo to zawsze jest urzadzenie skaldajace sie z pewnych elementow, ale mysle ze jak ktoregos pieknego dnia wybierzesz sie na jakas prezentacje o Pulsatorze to zauwazysz wszystkie roznice. dla sSiwy12; U klientow indywidualnych mamy juz ponad 10-cio letnie przebiegi w kotlach (na rynku francuskim) i widzimyze kotly sa czyste w srodku bez wtykania paluchow do wymiennika - pokaz mi inne takie urzadzenie dla 1950; Fakt ze nie sprawdzam - prozaiczny powod, czyli brak czasu - natomiast domysly co kto moze robic mam, ale mimo to nie mam zamiaru nikogo pouczac Co do wycen to mysle ze nie jest tam wg Twoich obliczen wpisane wszystko to samo co moze nam Pulsator zaoferowac i uproscic takze w robociznei (to tez kosztuje) Odnosnie zywotnosci kotlow - za kilka lat zobaczymy ile beda wytrzymywaly kndensaty w dzisiejszych realiach produkcji, gdzie oszczednosci zmuszaja do ucieczki producentow daleko na wschod (chyba cos o tym tez wiesz), tak jak i o niespodziankach jakie sie pojawiaja w kotlach z czasem ich urzytkowania (glownie z powodu plastiku na polaczeniach hydraulicznych) aha - niestety nie jestem producentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.08.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Skoro to takie bezawaryjne, to może wzorem producentów samochodów (zwiekszyli gwarancje na to co gwarantują) daj 10 letnią gwarancję. Słowa nic nie znaczą - licza sie fakty, a faktem jest, ze GWARANTUJESZ taki sam "przebieg" pulsatora jak "zwykłego" kondensata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PULSATOR 20.08.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Producent zwiekszyl gwarancje do 3 lat na caly kociol wiec to i tak sporo. Dzis gwarancja jest przedluzana na podstawie kontraktow, wiec jak klient ma zyczenie to 10 lat jest mozliwe. Co do gwarancji aut to zobacz prosze co jest napisane malym drukiem Poza tym gwarancja by byla uznana wymaga corocznego przegladu serwisu (jak wspomnialem wyzej to mozna podczebic pod kontrakt) Mnie wciaz zastanawia jedno - sSiwy12 tak sie mocno wypowiadasz jakbys walczyl teraz o przedluzenie gwarancji na swoj kociol Pulsacyjny, a przeciez takowego nawet na oczy nie widziales mimo zaproszen na jakis pokaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.08.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Walczę tylko i wyłącznie z Twoimi nazbyt "wybujałymi" wypowiedziami.Aż 3 lata łaskawcy dali na ten kociołek - powiadasz, ze to i tak dużo, to co powiesz na obligatoryjne 5 i 6 letnie gwarancje na kotły kondensacyjne np. Wolf, czy Ariston - a przecież są wg. Ciebie "bardziej zawodne". Dzisiaj producent, dystrybutor, który twierdzi, że ma "niezawodny" produkt, a gwarantuje niezawodność "standardową" nie jest miarodajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.08.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Producent zwiekszyl gwarancje do 3 lat na caly kociol wiec to i tak sporo. SKoro producent zwiększył gwarancję tylko do 3 lat, to znaczy, ze tylko 3 lata uważa za bezpieczny finansowo dla siebie okres, przez który nie będzie musiał wykładać pieniędzy z własnej kieszeni na naprawę. Oznacza to także, że powyżej 3 lat najwyraźniej się boi o własną kieszeń - dlatego nie daje dłuższej gwarancji. A skoro się boi, to znaczy że doskonale wie, że może się coś tam psuć. W tym kontekście gadanie o 100% pewnych 10 latach bezawaryjnej pracy jest zwykłym naciągactwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PULSATOR 20.08.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Widzisz sSiwy chyba naprawde nie czytasz ze zrozumieniem - inni producenci daja dluzszy okres gwarancji, ale czytaj co tam jest malym drukiem napisane. Przy takich samych warunkach na Pulsa mozesz miec nawet 10 lat gwarancji. Dowiedz sie dla wlasnej wiedzy jak to z tym serwisem jest naprawde Poza tym widze ze nie walczysz o to co powiedziales, tylko starasz sie za wszelka cene zanegowac cos czego poprostu nierozumiesz (podobnie jak niektorzy na poczatku watku nierozumieli zasady dzialania, ale jedyne co mowili to to ze to jest glupie, be, fe itd). Skoda ze na forum nie zabieraja glosu tak czesto ludzie naprawde zainteresowani czyms Bigbeat to co piszesz (tzn wymiar ekonomiczny gwarancji) istnieje, ale to mialo by sens gdyby te czesci kosztowaly kupe kasy by potme zarabiac na nich a nie na kotle - taka jest polityka dzialania przy tanich kotlach, czyli kosztuje w zakupie tanio, ale na czesciach potem sie kasuje ile wlezie. W Pulsie praktycznie masz tylko kilka czujnikow elektronicznych i presostaty. Jeszcze jedna uwaga - od zawze pisalem ze minimalizowane jest ryzyko awarii natomiast Ty teraz sugerujesz jakbym zapewnil o 10 latach bezawaryjnosci wiec o naciaganiu mi tu nie opowiadaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.08.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Widzisz sSiwy chyba naprawde nie czytasz ze zrozumieniem - inni producenci daja dluzszy okres gwarancji, ale czytaj co tam jest malym drukiem napisane. Przy takich samych warunkach na Pulsa mozesz miec nawet 10 lat gwarancji. Dowiedz sie dla wlasnej wiedzy jak to z tym serwisem jest naprawde Poza tym widze ze nie walczysz o to co powiedziales, tylko starasz sie za wszelka cene zanegowac cos czego poprostu nierozumiesz (podobnie jak niektorzy na poczatku watku nierozumieli zasady dzialania, ale jedyne co mowili to to ze to jest glupie, be, fe itd). Skoda ze na forum nie zabieraja glosu tak czesto ludzie naprawde zainteresowani czyms Pomijając Twoją arogancję (nie po raz pierwszy zresztą) uprzejmie informuje, że w rzeczonych gwarancjach nic nie ma ukrytego - sprawdź. I dla wyjaśnienia, sam jestem, od ponad 15 lat, producentem dość specyficznych, jednostkowych, produktów i bardzo drogich w porównaniu do konkurencji. Moja cena wynika również z podwyższonej trwałości i niezawodności - też w porównaniu konkurencyjnym. Podpieram to gwarancją dokładnie na takich samych zasadach jak konkurencja (bez obowiazkowego i płatnego serwisu), tyle, ze udzielam jej na minimum 5 lat - choć ustawowo wymagają tylko 6 m-cy (produkt na zamówienie) - konkurencja daje max. 2 lata. Wiec albo sie ma dobry bezawaryjny towar i sprawnie działajacy serwis i wtedy udziela sie obligatoryjnej gwarancji na te rzeczone 5 lat lub wiecej, albo udaje sie, że tak jest. Kończąc podsumuję to tak: Masz bardzo dobry produkt, ale "badziewisz' go nieumiejętną "reklamą" i niedocenianiem inteligencji potencjalnego nabywcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.08.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Kończąc podsumuję to tak: Masz bardzo dobry produkt, ale "badziewisz' go nieumiejętną "reklamą" i niedocenianiem inteligencji potencjalnego nabywcy. Z ust mi to wyjąłeś Mnie bardzo denerwuje w sposobie przedstawiania produktu przez PULSATORA to, że traktuje ludzi jak przeciętnych oglądaczy TV, do których kierowane są reklamy zawierające mądre słowa i koniecznie jakieś procenty. Tak można próbować sprzedawać produkty użytkownikom końcowym - ale ludzie, którzy coś wiedzą w temacie, na słówka się nie złapią. Najgorsze jest to, że PUSATOR na bardzo konkretne pytania daje odpowiedzi skierowane znowu do kompletnych lajkoników - żadnych konkretów, mądre słowa (które można zastąpić zwykłymi słowami stosowanymi od dawna w branży) itp. Sądzę, że PULSATOR po prostu pomylił fora: powinien pisać raczej na http://www.pudelek.pl albo w najlepszym razie na forum gazety. Tam pewnie go zrozumieją i nie jest wykluczone, że coś sprzeda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PULSATOR 22.08.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 sSiwy troche mnie dziwi fakt, ze Ty jak i Bogbeat jestescie tu tylko po to by cos negowac. Od samego poczatku Wasza postawa byla nastawiona totalnie anty, a jak ktos cos probowal wytlumaczyc to nagle pada tekst, ze to niedocenianie czyjejs inteligencji (nie wiem czy to jakis kompleks na tym punkcie czy co? ) Problem najpierw byl jka ktos malo i konkretnie pisal, a potem jak sie prosciej cos opisalo to tez klopot Praktycznie na forum nie wnosicie nic prucz wywolywania swoistej przepychanki slownej - tylko co czwarty post tyczy sie tematu, a reszta niestety rozgrzebana niewiadomo po co - same tekst o niczym bo to glownie jakies Wasze sugerowanie ze ktos cos powiedzial czy pomyslal Jesli chcecie krytykowac to robcie to z sensem !! I nie kreujcie sie na takich wszech wiedzacych bo cos mi sie wydaje, ze poza forum i w ogole bedac przy tym urzadzeniu to byscie bardzo malo mowili a wiecej sluchali. A jeszcze na koncu sami sobie zaprzeczacie - ciagle tylko slowa ze to niedziala, a potem ze to bardzo dobry produkt. Gdzie tu bycie konsekwentynym?? Jeszcze jedno sSiwy - idac Twoim tokiem rozumowania moge stweirdzic, ze gwarancja na Twoj produkt na 5 lat to moze przy okazji obliczenie jego zywotnosci? Skad mam wiedzecze to nei tak jak z aparatami cyfrowymi - gwarancja 2 lata, a zywotnosc dwa lata i jeden miesiac. To jest tekst w Twoim stylu wiec sie nie obrazaj jak cos Mimo wszystko zapraszam nie po raz pierwszy na ogladniecie urzadzenia na zywo - takze podczas pracy - i wtedy pisanie o wlasnycm doswiadczeniu, a nie o domyslach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts