Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł pulsacyjny

klkl

Recommended Posts

nie wiem czy rozumiesz to co piszą sSiwy i Bigbeat,

a im chodzi o Twoją nachalną reklamę tego kotła,

widzisz fizyka to nauka ścisła i w zasadzie z gazu więcej się nie da wycisnąć,

a Ty traktujesz forumowiczów jak przygłupów,

to nie oni a Ty napisałeś że jest o 40 % sprawniejszy od innych kotłów,

jakich kotłów?

zgodzę się,

produkowanych w latach 60,

teraz straty kominowe dla kotłów kondensacyjnych wynoszą w granicach 2-3%,

pulsator na pewno nie jest lepszy, te straty na obecnym poziomie techniki nie będą niższe niezależnie od sposobu spalania gazu,

nie podkładaj się znowu,

ciepło właściwe gazu ziemnego jest takie jakie jest i Twoje twierdzenie, że jest inaczej, naraża Cię na śmieszność,

wypisujesz takie bzdety że dobrze uczący się uczeń klasy VII szkoły podstawowej wytknie Ci od razu :roll:

nie myśl że chcę Cię obrażać ale to Forum jest trochę inne niż forum gazety,

tutaj nie da się wcisnąć kitu,

chcesz dyskutować postaraj się o lepszą podbudowę teoretyczną,

i to by było na tyle

• Odpowiedzi 485
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sSiwy troche mnie dziwi fakt, ze Ty jak i Bogbeat jestescie tu tylko po to by cos negowac. Od samego poczatku Wasza postawa byla nastawiona totalnie anty, a jak ktos cos probowal wytlumaczyc to nagle pada tekst, ze to niedocenianie czyjejs inteligencji (nie wiem czy to jakis kompleks na tym punkcie czy co? :o ) Problem najpierw byl jka ktos malo i konkretnie pisal, a potem jak sie prosciej cos opisalo to tez klopot

Bzdura. Mnie to zaciekawiło - dlatego zadałem pytania, na które nie dostałem odpowiedzi. Na anty ustawiłeś mnie Ty.

Przeczytaj ostatnie zdanie z części Twojej wypowiedzi, którą przytoczyłem: nie chodzi o to, żeby tłumaczyć prościej (bo nie jesteśmy debilami), ale konkretniej. Łapiesz różnicę?

To trochę tak, jak rozmowa z moją nauczycielką geografii w szkole podstawowej: w pewnym momencie rzuciła jakiś tekst, że w samochodzie benzynę wlewa się do akumulatora, i dla tego samochód jedzie. Wybałuszyłem oczy i zadałem konkretne pytanie: "Proszę Pani, mogła by Pani to wytłumaczyć?" A ona na to: "No od wlewu paliwa jest rurka do akumulatora, i jak wlewa się paliwo, trafia ono właśnie do tego akumulatora, i dlatego samochód jedzie".

Ty tłumaczysz podobnie: nie wyjaśniasz meritum, tylko próbujesz prościej i prościej...

Odpowiedz wreszcie konkretnie (niekoniecznie prosto) na pytania, które Ci zadano.

Mysle ze na kazde pytanie padla konkretna odpowiedz - co moze byc dla Ciebie jeszcze takie niejasne??

Jesli chodzi o roznice w spalaniu gazu to przeciez bylo wyraznie chyba z 5 razy napisane ze to wzgledem tradycyjnych kotlow. Niestety ta technologia do dzis jest sprzedawana z powodzeniem, wiec to nei porownanie do lat 60-tych.

Tak samo tyle razy pisalem juz, ze wzgledem kondensatow ktore sa na rynku to tak srednio mozna powiedzec ok 5% na paliwie + koszta serwisu i czesci.

Teraz to sie praktycznie powtarzam nie wiem ktory juz raz :-?

Bigbeat - sprawdz kilka pierwszych postow i potme zastanow sie po co napisales slowo "bzdura". Jak moglo Cie cos zaciekawic skoro to Ty zaczales kiedys swoje wywody od "to jakis belkot" :o

Trzeba sprawdzac co sei pisze

Jeszcze mam pytanko do 1950;

"ciepło właściwe gazu ziemnego jest takie jakie jest i Twoje twierdzenie, że jest inaczej, naraża Cię na śmieszność" - odnosnei ktorej mojej wypowiedzi to jest?

sorry nastąpiło nieporozumienie, chodziło mi oczywiście nie o ciepło właściwe a ciepło spalania, :oops: :oops: :oops:

i do tego odcnosiła się część mojego posta,

to może trochę teorii

ciepło spalania gazu ziemnego, jest ilość ciepła powstała przy całkowitym spaleniu 1 m3 gazu, przy założeniu, że spaliny zostają ochłodzone do temperatury początkowej gazu biorącego udział w spalaniu, a para wodna ulega wykropleniu,

czyli jest tutaj opisany proces który jest wykorzystywany w kotłach kondensacyjnych,

wartość opałowa gazu ziemnego jest to ilość ciepła uzyskana z 1 m3 gazu ziemnego przy jego całkowitym spalaniu, przy założeniu, że para wodna zawarta w spalinach nie ulegnie skropleniu, mimo że spaliny osiągną temperaturę początkową paliwa,

a tutaj z kolei jest opisany proces spalania w kotłach atmosferycznych,

ponieważ kiedyś do obliczania sprawności kotłów gazowych przyjęto jako wartość początkową 100%, nie ciepło spalania, ale wartość opałowąi, okazało sie że przy zastosowaniu techniki kondensacyjnej sprawność kotła kondensacyjnego wynosi teoretycznie 111% z ułamkiem,

(żonglując liczbami można otrzymać perpetum moblle) :lol:

w praktyce sprawność kotła kondensacyjnego a taki przecież jest także pulsator wynosi około 107-109%,

dlatego opowiadanie o różnicy in plus rzędu 5% na korzyść pulsatora to tak prawdę mówiąc powątpiewanie z poziomu intelektualnego uczestników tej dyskusji :roll:

Wszystko co o tej teorii piszesz o prawda

Max sprawnosci kondensacyjnej to 111,7% (oczywiscie w teorii bo powyzej tego zakresu to kociol musial by produkowac gaz)

Natomiast to nie jest tak, ze jesli roznica w sprawnosci jest np 10% to oznacze mniejse spalanie o 10%

W takich schematach kotly z otwarta komora spalania musialy by dzis miec z ok 70% a nie 88-90% sprawnosci

Spranowciami kondensacyjnymi bym sie tak nie przejmowal, b oprzeciez te pomiary sa robione urzadzeniami nie stworzonymi do tego - te owe 11,7% sprawnosci kondensacyjnej to tak naprawde 100% realnego odzysku, bo w zeczywistosci kondensat ma nam dac wiecej kW z tej samej ilosci gazu (oczywiscie przy tych niskich parametrach) a nie dodatkowy gaz

Ale przejdzmy do porownan liczbowych

Dosc popularny kociol pewnej firmy z serii 300, ktory dysponuje moca 23,7kW spala na 1h (oczywiscie robocza) 2,65m3

Czyli 1kW kosztuje nas 0,112 m3

Bilans?

Puls na 1kW 0,106 m3 czyli seria 300 spala o 6% wiecej gazu ;]

Wyzej byl dosc sympatyczny przypadek kotla Vaillanta - widac dosc oszczedna maszyna bo tylko 2% z gorszami gorsza

Ale jak to sie ma do roznicy w spranosci? Niestety nijak bo praktycznie kazdy pisze 109% spranwosci, a roznice w spalaniu sa.

Tak mozna sobie porownywac kazdy kociol do czego zachecam

Jeśli można się wtrącić

Kocioł.........Znam.obciążenie cieplne maks......ilość m^3 na 1kW

300-W........24,7kW...................................2,61/24,7=0,105668

VC 246.......24,5kW...................................2,60/24,5=0,1061224

PULSATOR..20,7kW*.................................2,12/20,7=0,1024154

MODULA II..21,4kW...................................2,09/21,4=0,0976635

* Nie ma podanej mocy znamionowej więc po obserwacji innych TH/DTR wziąłem średnią z mocy przy 50/30 i 80/60.

Przy kotłach kondensacyjnych znaczenie może mieć jeszcze z jaką mocą startuję kocioł - większość ze 100%, niektóre z 50% a nieliczne z mocą minimalną np.:20%

Pozdrawiam.

Kocioł.........Znam.obciążenie cieplne maks......ilość m^3 na 1kW

VC 246.......24,5kW...................................2,60/24,5=0,1061224

300-W........24,7kW...................................2,61/24,7=0,105668

ISOTWIN....23,0kW...................................2,43/23,0=0,1056521

PULSATOR..20,7kW*.................................2,12/20,7=0,1024154

MODULA II..21,4kW...................................2,09/21,4=0,0976635

Update

1m^3 / 9,72kWh = 0,1028806.........Wartość opałowa

1m^3 / 10,7892kWh = 0,0926852....Ciepło spalania

Update 2

Jeśli przyjmiemy dom o kubaturze 1000m^3 - 15.3W/m^3*rok oraz 43.3kWh/m^3*rok oraz 4200kWh*rok na potrzeby c.w.u. mamy łącznie 47500kWh*rok

1) 47500 * 0,1061224 = 5040,814 m^3 GZ50 lub 6703,293PLn

2) 47500 * 0,0976635 = 4639,0162 m^3 GZ50 lub 6207,1933PLn

Różnica to 401,7978 m^3 oraz 496,0997PLN

Zakładając niezmienność cen paliwa różnica kosztów zakupu między 1 a 2 kotłem zwróci się po 4,3900651 latach.

Ceny gazu wziąłem z innego wątku, ceny netto gołych kotłów z katalogów.

witam ponwnie

Chcialem powiedzec ze dane ktore ja sugerowal dla porownan byly w przypadku pracy kotla na jak najgorszych dla niego warunkach (instalacja 80/60)

Pulsator ma wtedy 20kW za 2,12 m3

PARADIGMA II (wg danych fabrycznych) ma 19,6kW za 2,09

Mamy minimalna roznice na 1kW, ale jednak jakas jest ;>

pozdrawiam

witam ponwnie

Chcialem powiedzec ze dane ktore ja sugerowal dla porownan byly w przypadku pracy kotla na jak najgorszych dla niego warunkach (instalacja 80/60)

Pulsator ma wtedy 20kW za 2,12 m3

PARADIGMA II (wg danych fabrycznych) ma 19,6kW za 2,09

Mamy minimalna roznice na 1kW, ale jednak jakas jest ;>

pozdrawiam

Modula II 4...20 Znamionowa moc (75/60stC) = 21,2kW

Modula II 4...20 Znamionowe obciążenie cieplne = 21,4kW

ModuVario Aqua Znamionowa moc (80/60stC) = 19,6kW

ModuVario Aqua Moc znamionowa (Hi) 20kW

witam po malej przerwie

Pozwolilem sobe zerknac na tabele MODULA II i cos mi tam nei pasuje. Kociol widze ze ogolnie ciekawy bo inny, a nie kolejna kopia

Mam nadzieje ze nikt nei uzna tego za czepianie sie;>

Nie wiem czemu producent podaje tam sprawnosc ponad 100% (czyli jakby byla kondensacja) przy parametrach 75/60 Przeciez powyzej 56 stopni kondensacji juz nie mamy. Poza tym troche to wyglada na totalnie labolatoryjna tabele. Zazwyczaj podaje sie 80/60, a przy niskich parametrach 50/30 a nie 40/30. Widac ze ktos totalnie chcial wysrubowac dane, ale nawet z kalkulatorem w reku widac ze jest tam niezly blad

Ponad 100% sprawnosci oznacza przyrosc mocy;

Wiec przy 75/60 gdzie mamy 21,6kW i sprawnosc 106,6% dowiadujemy sie, ze kociol startuje od 19,89kW (21,6 : 106,6% = 19,98)

Natomiast przy 40/30 majac 110,1% uzyskujemy 21,6kW czyli bazowo 19,62kW

Nie wiem teraz ktore dane sa prawdziwe

Niestety nie moge odszukac nigdzie ceny tego kotla, a na stronie dystrybutora tego nie ma. Ktos wie ile kosztuja te kotly?

pozdrawiam

• 1 month później...
A to witam kolege eksperta :D Mozna wiedzieć w jakiej dziedzinie, bo chyba nie z akustyki - sądząc po wypowiedzi :oops:
Lotnictwo, konstrukcje stalowe, elektronika, informatyka, ciepłownictwo, hodowla drobiu, masaż tajski, hydrodynamika, językoznawstwo, ornitologia, fotografia, rzeźba klasyczna i dwa wnioski patentowe w urzędzie. Do usług :)

Dawno było, ale mi się podoba!!! :lol:

Wot, universal soldier :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• 2 weeks później...
Witam serdecznie. Od pewnego czasu interesowałem się piecami pulsatoire ( auera )ale mam małe niepewności co to tej technologi. Na papierze wygląda to obiecująco , płyta DVD która mi wysłali tez pokazuje świeże rozwiązania w dziedzinie ogrzewanie , ale.. Mieszkam od 15 lat we Francji , prowadzę budowy od 13 lat wyremontowałem wiele domów i apartamentów i jakoś nie zauważyłem u żadnego z moich klientów takiego pieca choć u nie najbiedniejszych pracuje ( Nasz zakres prac nie obejmuje instalacji gazowych ale wodne jak najbardziej ) Teraz przyszedł moment gdzie i ja muszę zaopatrzyć się w piec gazowy do nowego domu ( Polska ) i nie wiem czy pchać się w to ( koszt ok. 15 000 zł ) czy może zakupić w miarę oszczędny piec ( 4 000 - 5000 zł ) a za resztę dokupić kolektory dzięki czemu ekonomia roczna będzie większa niż 15% , ( nie biorę pod uwagę 40% jak piszą w danych). Oczywiście 40 procentowa oszczędność można porównać do kiepskiego i taniego pieca na Polskim rynku. Moj dom ma 150 m˛ a izolacje przewidywalna 35 cm wata - poddasze , 15 styropian - ściany i 30 styropian - podłoga . Wentylacja z wymiennikiem ciepła w planie , okna PCV . Kominek z płaszczem w planie ( instalacja gotowa). Czy pomysł może być korzystny ? Pozdrowienia .

witam serdecznie

Szczerze to odradzal bym polaczenie kominka z plaszczem z kotlem kondensacyjnym bo to swoiste przeinwestowanie - kazdy z tych systemow splaca sie tylko wtedy gdy jest uzywany, a majac tzw dwa tanei zrodla ciepla bedzie Pan stal przed wyborem z czego kozystac i okres amortyzacji wydluza sie i tu i tu

To samo jesli chodzi o solary - jak w domu nie ma min 4 osob to moim zdaniem niewarto sie w to pchac - zwlaszcza parzac na jakas tanioche typu kolektor rurowy

Jeszcze jedna uwaga odnosnei kotlow - kociol niewazne ile kosztuje - wazne ile kosztuje cala kotlownia. Pulsa mozna np podlaczyc w obieg otwarty z kominkiem a inne kondensaty to maja juz z tym klopot

pozdrawiam

Jasne

Wiekszosc kotlow ma w sobie wbudowany czujnik wykrywajacy cisnienei w instalacji, a niekoniecznie czujnik obecnosci wody. Wada tego jest to, ze czasem cisnienie jest ale poweitrza a wody nie ma. Dlatego w Pulsie jest wlasnei czujnik obecnosci wody zeby nie doszlo do przegrzania kotla jka bedzie w wymeinniku tylko powietrze. Dzieki temu mozliwe jest podpiecie Pulsa np w zamian za stare urzadzenie stalopalne gdzie byl obieg otwarty, lub sprzezenie z instalacja kominka lub innego kotla niekoniecznie poprzez wymiennik czy bufor.