arzesz 21.08.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Jestem na etapie zasypywania fundamentów.Pytania: 1) Czy można najpierw zasypać środek, ubić, zrobić wylewki, a potem dopiero obsypać na zewnątrz? Czy piasek ze środka nie "rozsadzi" murów? 2) Czy wylewki (jaka grubość) robi się ze zbrojeniem (jeśli tak jakim)? 3) Czy wylewki robi się do środka, czy część betonu powinna wpaść do środka, a część powinna wystawać ponad ściany - czyli czy potrzebne szalunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.08.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Jestem na etapie zasypywania fundamentów. Pytania: 1) Czy można najpierw zasypać środek, ubić, zrobić wylewki, a potem dopiero obsypać na zewnątrz? Czy piasek ze środka nie "rozsadzi" murów? 2) Czy wylewki (jaka grubość) robi się ze zbrojeniem (jeśli tak jakim)? 3) Czy wylewki robi się do środka, czy część betonu powinna wpaść do środka, a część powinna wystawać ponad ściany - czyli czy potrzebne szalunki? 1) Jeżeli będzie za duża róznica wysokości zagęszczanego gruntu po obu stronach ściany fundamentowej to moze dojść nawet do jej pęknięcia (zagęszczany grunt ma właściwości podobne do cieczy i wywiera na ścianę duże parcie). 2) Podkładu betonowego raczej się nie zbroi. 3) Podkład betonowy wykonuje się między ścianami konstrukcyjnymi. PS Takie elementy powinny być opisane w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 21.08.2003 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Dziękuję za odpowiedż Henryku.Nie pamiętam jak jest w projekcie, ale moi robotnicy mówią, że powino być około 5cm betonu wpuszczone do środka i 5 cm nad bloczkami, a najlepiej jeszcze zazbroić, bo jak się troszkę ziemia obsunie to bez zbrojenia podłoga może potem pękać.Co sądzicie? Czy to nie są wyrzucone pieniądz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.08.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Dziękuję za odpowiedż Henryku. Nie pamiętam jak jest w projekcie, ale moi robotnicy mówią, że powino być około 5cm betonu wpuszczone do środka i 5 cm nad bloczkami, a najlepiej jeszcze zazbroić, bo jak się troszkę ziemia obsunie to bez zbrojenia podłoga może potem pękać. Co sądzicie? Czy to nie są wyrzucone pieniądz? Jeżeli podłoże osiądzie, to zbrojenie i tak niewiele pomoże - podkład betonowy i tak popęka (nie jest przewidziany na pracę tak jak strop). Dlatego bardzo ważne jest dobre zagęszczenie - warstwami nie grubszymi niż 20 cm ze zwilżaniem podsypki wodą (lekko wilgotny grunt lepiej się zagęszcza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 21.08.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Witam. Nie słuchaj robotników tylko każ robić jak w projekcie, bo Ci później podłoga wyjdzie za wysoko i będziesz miał problem z za niskim pomieszczeniem. Z tym wypelnianiem to tez zależy... Jak masz 1- 1,5 m. wysokości tych ścian fundamentowych z zazbrojonym wieńcem to nie powinno nic się dziać. U mnie nic sie nie stało Ale jak masz jakąś skarpę i 5m. ściany to nie wiem? Może i ryzykowne... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sam 21.08.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Jestem na tym samym etapie. Moi fachowcy mówią, żeby najpierw obsypać fundament potem ubić piach i zostawić z 10cm. potem budować dalej żeby trochę wilgoś po ubijaniu zeszła i piach się "uleżał". Zbudować do stropu następnie zrobić 10cm chudziaka do stanu wysokości fundamentów. Na to potem ocieplenie i wylewki. Co Wy na to koledzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 21.08.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Witam ponownie. Ja na to, że trudniej w takim wypadku wykonać równy strop i trudniej wykonać "szlichtę" po wymurowaniu ścian. U mnie przyjechała gruszka i we dwóch bez pompy zrobilismy szlichtę w 15 min. bo nie było ścian... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz79 21.08.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 1. Możliwość przemieszczenia ścian fundamentowycj i ich zarysowania wystąpi, gdy różnica wysokości na zwnątrz ścian i wewnątrz jest duża. Poza tym zależy też od wielkości (kubatury, ilości ziemi) zasypywanego pomieszczenia. 2. Jeżeli chodzi o wylewki, to należy sprecyzować jakie. ja pod słowem wylewki rozumię np. podkłady pod posadzki, takie wylewki zbroi się raczej tylko przeciwskurczowo, siatkani z pretów o średnicach do 3 mm. Ponadto pamietaj o odpowiedniej grubości takich wylewek - min 4 cm i o ich dylatowaniu. 3. Wylewki, o których napisałem powyżej układa się pomiedzy ścianami konstrukcyjnymi, ale zalecam izolację wylewek od owych ścian np. styropianem gr 1cm. Tak wogole jeżeli jesteś na etapie fundamentów to do wylewek (jeżeli chodzi o te pod posadzki) masz jeszcze mnóstwo czasu. pozdrawiam , owocnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts