Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GARGAMEL Z GARAŻEM pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie!

Bardzo proszę o opinie na temat tego projektu. Niestety nie znalazłam żadnych wypowiedzi na ten temat. Być może nie widzę pewnych wad i niedociągnięć, dlatego oczekuję ewentualnej konstruktywnej krytyki :)

Podoba mi się jeszcze projekt neptun z dobrych domów, ale koszty budowy są zbyt wysokie Zależy mi na wybudowaniu domu bez kredytu, w granicach 300.000 pod klucz.

Plusy projekty Gargamel wg mnie to m.in.:

-dość prosty dach czterospadowy

-dolna sypialnia z garderobą

-otwarta kuchnia

-gabinet na dole

-miejsce na szafę wnękową w wiatrołapie

Jeżeli ktoś wybudował "Gargamela" bądź jest "w trakcie" - bardzo proszę o kontakt.

Link: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/gargamelg/index.php

• 1 month później...

Niestety nie doczekałam się odpowiedzi.

Ale zainteresowanych spieszę poinformować, że klamka zapadła- dziś odebrałam tenże projekt. Pozostałe formalności są w trakcie załatwiania i budowę zaczynamy późną wiosną/ wczesnym latem. Ekipy już umówione, geodeta mapki zrobił, architekt do adaptacji jest.

Mam nadzieję, że jednak znajdzie się dobra dusza, która budowała/ buduje wg. tego projektu.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jeśli chodzi o ogrzewanie, to będzie gazowe. Najlepiej byłoby połączyć je z podłogówką. Niestety pomysł odpada ze względu na "cięcie kosztów". Inwestujemy w przydomową oczyszczalnię ścieków, planujemy też zamontować orurowanie do rekuperatora (o nim pomyślimy za kilka lat). Za kilka lat zastanowimy się też nad solarami.

.

Proponuje zastanowic sie wczesniej nad solarami. Warto zapytac w gminie o program dofinansowania tzw ekologicznych instalacji (podobnie jak z przydomowa oczyszczalnia) Wielu producentow daje teraz solrary w promocji. Ostanio moj znajomy kupil kompletna instalacje (piec + inne dodatki) i dostal solara gratis, koszt calej instalacji wyniosl 11 tys zł.

Czy macie juz Panstwo wstepne oszacowanie calkowitych kosztów budowy tego domku bez uwzglednienia wartosci gruntu ?

Oczywiście dostaliśmy kosztorys wraz z projektem ale biorąc pod uwagę galopujące ceny szacujemy, że koszt będzie wyższy. Prawdopodobnie będzie to około 300 tyś. Ale to raczej gdybanie, przekonamy się w trakcie. Wiadomo, że im większe zmiany w zakresie materiałów, tym większa będzie różnica kosztów. Narazie wszystkie zakupione materiały kosztowały nas nieco mniej niż przewiduje kosztorys. No i oczywiście koszt robocizny jest zupełnie różny w poszczególnych częściach Polski.

Z dofinansowaniem raczej nie będzie tak prosto niestety, bo nie jesteśmy płatnikami KRUS, ale popytam jeszcze. Ale taki solar w promocji... chętnie przygarnę :)

Koszt który Pani podala to koszt stanu pod klucz. Czy zawiera sie w nim wyposażenie kuchni? Czy w tym założeniu uwzględnia Pani również płot wokół posesji i rekultywacje terenu wokół domu (trawniki, drzewka itp)

Bardzo bym prosił o wiecej szczegółów

CZY KTOŚ Z WAS BUDUJE DOM GARGAMEL Z PRACOWNI MG PROJEKT?

Witam.

Ja też kupiłam ten projekt i zaczynam przawdopodobnie w kwietniu (jak uporam się z papierologią ;) ). A jeśli chodzi o zmiany to na dzień dzisiejszy zastanawima się czy ściany kolankowej nie podwyższyć o wys. jednego bloczka. Pozdrawiam :D

witam serdecznie :)

mu juz podjelismy decyzje ze podnosimy o jeden bloczek sciane kolankowa 50 cm to zdecydowanie za mało :) Chcemy tez podniesc troche sciany by wysokosc pokoju troche sie zmienila, w planach mamy sufit podwieszany a obecnie wysokosc pokoju to 2,6 m a chce by tak na gotowow do sufito podwieszanego bylo 2,8 m. Postaram sie na bierzaco pisac jak już zaczne budowe. A proszę powiedziec w jakiej miejscowosci bedzie dom budowany ?

Już wyjaśniam.

Szacowany koszt obejmuje oczywiście roboty wykończeniowe (glazura, terakota itd. itp.), absolutnie nie uwzględniam tutaj zabudowy i wypozażenia kuchni ani kosztów związanych z ogrodem czy ogrodzeniem (ogrodzenie mamy, na najbliższy czas starczy)

Do kosztu pod klucz jest natomiast wliczony kocioł gazowy, przybory łazienkowe - typu umywalki, kabina prysznicowa itp. , armatura łazienkowa, drzwi wewn. i zewn., brama garażowa

Firma podaje zaś:

1) Koszt materiałów - ok.168 tyś (bez Vat, i narzutów transportowych)

2) Koszt robocizny - ok. 90 tyś

Ale to oczywiście ceny orientacyjne i odnoszą się do stanu "pod klucz".

Pozdrawiam

Ja wstepnie podpisałem umowe z " firmą " która wykona stan zerowy otwarty do mnie należy doprowadzenie wody i prąd na teren budowy oraz ja mam wykopać pod fundament. Sprzęt typu szalunki, betoniarka, narzedzia podręczne to należy do nich. Wycenili na 45 tys robocizne koszty materiału ja ponoszę oczywiście :) placone bedzie etapami za poszczególne prace wiec bedzie mozna targować. Szukając ekip to ta jest najtansza ale mam nadzieje ze najlepsza :) wiec jak pogoda dopisze to pod koniec marca zaczynamy :)) Pozdrawiam i do usłyszenia

My też znaleźliśmy ekipę. Wstępnie określili sie na 35 tys, ale zaznaczyli, że można coś "urwać" z ceny :) Sprzęt mają swój, zrobią stan surowy z więźbą i drenaż, my mamy wykopać pod fundamenty. Płacić też będziemy etapami.

Do usłyszenia :D

• 2 months później...
hejka :) na stronie nasza klasa umiesciłem pare fotek z budowy domu gargamel z garażem nie są to zdjecia wszystkie, prace są znacznie dalej ale jestem ograniczony ilosći KB w miesiącu wiec w maju kolenje zdjecia dodam. Na forum nie wiem jak dodać fotki, na naszej klasie są pod nazwa gargamel gargamel ( jest kilku gargamelów trzeba szukać domu :) ) Koszt budowy zmniejszył się już do 40 tys będe dalej negocjował przy wypłacaniu kasy za wykonanie kolejnych etapów. Pozdrawiam i do usłyszenia