Gość matik 21.08.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Czy moze ktos z Szanownych Forumowiczow instaluje u siebie, badz mial do czynienia, z ogrzewaniem za pomoca pompy ciepla? Jakie koszty instalacji? Jak sie sprawuje? itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zalmar 21.08.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 podobno sama pompa nie jest az tak droga......ale caly osprzet do niej i roboty ziemne....tragedia....suma sumarum nakłady niewspółmierne do rezultatów.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 21.08.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Zapraszam do wątku: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2328&highlight=pompa+ciep Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.08.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Taka pompa dobra rzecz. W zimie grzeje, prawie za darmo a w lecie też się przydaje jak mówi p. Maryla "nima jak pompa". Pozdrawiam wszystkich zasobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 21.08.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Witam. Ja do niedawna byłem zwolennikiem pompy ciepła. Jednak po przeanalizowaniu kosztów i rezultatów wynika, że w dobrze ocieplonym domku sie nie opłaca. Zwróci się najwcześniej za 10 lat a w tym czasie to i sprężarke pewnie trzeba będzie wymienić...Może za kilka lat jesli ceny jeszcze spadną? Kto wie? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bajzi 22.08.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 dostałam ofertę dla p.c.Neuratherm:z kolektorem gruntowym: 7520E za pompę + 5500zł za montaż z materiałemz dwoma studniami: 7050E pompa + 8000zł resztamam trochę czasu - poczekam aż euro potanieje (chłe, chłe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ja to też przekalkulowałem. Dużo zależy od tego na jakim etapie jesteś i co lubisz. O ile wybierasz projekt, to przy pompie ciepła możesz odpuścić sobie obszerną kotłownię a przy tym często dodatkową kondygnacje. Odpada komin, butla na gaz czy olej opałowy. Ludzie grzejący np. olejem żeby wyszło taniej w sezonie budują kominek i drugi komin. Do tego rozprowadzenie ciela z kominka (dobrze jak wymuszone). To są wszystko koszty, któr również należy indywidualnie skalkulować. Pompa ciepła jest na pewno droższa. Ale z dostawcami jest tak że chcą cię oskubać, głównie z niewiedzy. Kolektor ziemny możesz wykonać sam (jestem już po). Kosztuje to ok. 2500 zł (koparka i rury). Pompa ciepła kompaktowa jest kompletna. Ma wszystkie pompy obiegowe, sterowniki itp. Podłączyć ją może przeciętny gość co ma pojęcie o piecach co. Z dostawcami pomp można utargować duże rabaty. Do tego BOŚ daje niskooprocentowane kredyty (z możliwością umorzenia 15%). Zwróci ci się to na pewno. Wygoda duża..... i nie masz stresów związanych z rachunkami. Znajomy eksploatuje pompę 2 lata. W sezonie grzewczym za ogrzewanie i co płaci ok. 200 zł/miesiąc. Wybór należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.08.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Jestem tego samego zdania co Gość powyżej. Pamiętać należy jednak o tym, że pompa ciepła to specyficzne źródło ciepła. Najbardziej efektywna będzie przy ogrzewaniu niskotemperaturowym. Jeżeli dodatkowo chcemy wykorzystać tańszą, pozaszczytową energię elektryczną, to najlepszym rozwiązaniem będzie ogrzewanie podłogowe.Ważne jest też odpowiednio wydajne dolne źródło ciepła, z zapewnioną pełną regeneracją cieplną miedzy kolejnymi sezonami grzewczymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Głos producenta 26.08.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Przepraszam bardzo, że wtrącam swój "głos producenta" do wymiany spostrzeżeń przez forumowiczów. Niestety głos jeży mi się na głowie po przeczytaniu opinii jednego z Gości. Wydaje mi się, że to jest także głos kogoś kto sprzedaje lub instaluje pompy ciepła. Nie jest ważna firma, którą prezentuję, ważna jest kwestia ogólna, którą chciałbym poruszyć. Jak można pisać, że "przeciętny gość od instalacji kotłów c.o." może wszystko poskładać do kupy, a kolektor to może najlepiej niech sam inwestor sobie rozłoży i zakopie?!!!!!! Chodzi tutaj tylko i wyłącznie o opamiętanie się. Nie przekreślajmy rozwoju rynku już na samym starcie!!! Takiego typu "porady" i "pseudowykonawstwo" doprowadziło do załamania rynku sprzedaży pomp ciepła w krajach Europy Zachodniej na przełomie lat 80 - tych i 90 - tych. Można to zobaczyć na wykresie, który prezentuje na swojej stronie internetowej Europejskie Stowarzyszenie Pomp Ciepła. Skąd ono wynikało? Oczywiście nie z faktu, że raptownie w portfelach europejczyków zabrakło pieniędzy, ale z faktu, że potencjalni klienci zrazili się do pomp ciepła ze względu na dużą ilość złych, nieprawidłowo wykonanych instalacji. Pompy ciepła zyskały złą opinię. Jej odbudowywanie zajęło blisko 10 lat. Suma sumarum na rynku pozostało kilku producentów w danym kraju i ich autoryzowanych przedstawicieli, którzy faktycznie zapewniają fachowy dobór pompy ciepła, jej instalację i uruchomienie. Apeluję o niewykorzystywanie niewiedzy potencjalnych klientów, którzy na polskim rynku dopiero tak naprawdę poznają czym są pompy ciepła. Na bazie doświadczeń innych krajównie powtarzajmy tych samych błedów. Jutro bowiem klient nie będzie chciał wybrać pompy ciepła, którą oferuje Kowalski, Malinowski, Iksiński czy jeszcze inny (nie obrażając żadnych nazwisk). Pozdrawiam wszystkich, zwłaszcza "doradców" [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 26.08.2003 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 W pewnym sensie masz racje. Ale jeśli ktoś ma naprawdę pojęcie o takich sprawach jak instalacje może faktycznie uniknąć części kosztów. Ja do nich nie należę, ale podam przykład.Renomowana firma (wg tego co słyszę i piszą Forumowicze) podczas rozmów sama wskazała na pewne prace, które mogę wykonać sam. I muszę przyznać co prawda nie proponowali żebym sam ustawiał sterowanie ale swoimi propozycjami w moich oczach zyskali nie chcieli naciągać klienta za wszelką cenę.Uważam, że Twoja troska o rozwój rynku jest zasadna, ale wg mnie herezją jest, że rynek zostanie zniszczony jak ktoś będzie robił sam. Uważam wręcz odwrotnie, że właśnie to pozwoli rynkowi na rozwój, skrócony zostanie czas wygórowanych cen, a partacze szybcie się sparzą i pójdą po radę do fachowców. Wierz mi jeszcze nikt interwencjami rynku nie ochronił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Głos producenta 27.08.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Cieszę się, że w ogóle pojawiła się jakaś reakcja. Zgadzam się Vacus, że nie można "zabronić" klientowi robić samemu. Oczywiście jeśli jest tego świadom i na własne życzenie tego chce. Jak najbardziej. "Broń mnie Panie Boże" przed interwencjonizmem. Jestem bardzo daleki od tego. Uważam, że największą reklamę rynkowi pomp ciepła robią sami klienci. Zwłaszcza gdy przynajmniej w Polsce jescze nie każdy wie "jak to się je". Dlatego potencjalni klienci coraz częściej przed zakupem chcieliby zobaczyć, porozmawiać z kimś kto eksploatuje pompę ciepła przez jakiś czas. Zadowolony użytkownik jest w stanie dostarczyć nam o wiele więcej klientów niż sami jesteśmy w stanie ich przekonać! Sam widzę z doświadczenia, że do instalacji pomp ciepła, widząc rozwój rynku, zaczynają ustawiać się w kolejce grabarze, drukarze, masarze, itd. No może trochę przesadzam, ale chciałem zobrazować w czym rzecz. Uważam, że właśnie takich "doradców" powinniśmy sami unikać. Rynek sam zweryfikuje dostawców. Ale klienta nie interesuje jakie logo widnieje na pompie ciepła (przynajmniej w początkowym zainteresowaniu tematem). Jeśli ktoś mu powie, że u niego pompa nie grzeje, wręcz powie "nie pchaj się Pan w to" - wówczas tracimi klienta. Podam na koniec jeden przykład. W wielu krajach europejskich wprowadzono coś takiego jak certyfikat potwierdzający wiedzę i umiejętności doboru i instalacji pomp ciepła przez daną firmę. Wydaje go odpowiednia ku temu instytucja. Wszystko w takim celu aby uchronić potencjalnych klientów przed nieudanymi instalacjami oraz powtórnym załamaniem się rynku. A jak się rozwija rynek pomp ciepła z Zachodniej Europie przez ostatnie dziesięciolecie również widać na wykresie wspomnianego przeze mnie Stowarzyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.08.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Szanowny Producencie !Czy możesz podać link do wspomianej przez Ciebie strony internetowej Europejskie Stowarzyszenie Pomp Ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Głos producenta 27.08.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Nie ma sprawy HenoK. Adres: http://www.epha.orgBędzie tam link "Market" gdzie jest dużo ciekawych informacji o całym rynku europejskim jako takim oraz są linki do informacji każdego prawie kraju z osobna. Analizując rynki, np. Niemiec, Szwecji, Austrii, Francji, Danii itd. można na wykresach zaobserwować to o czym pisałem. Poza tym jest tam wiele innych ciekawych artykułów i informacji.Problem, który poruszyłem opisuje także w ostatnim numerze dwumiesięcznika "Systemy instalacyjne" dr inż. Andrzej Chmielowski (aczkolwiek nie znam autora). Jest tam na stronie 29 artykuł pt. "Stosowanie pomp ciepła". Autor analizuje min. dlaczego po "początkowym entuzjaźmie i szybkim rozwoju, nastąpiło załamanie rynku". Przytaczam ten artykuł bowiem w 100% podzielam wnioski jego autora.Pozdrawiam i życzę miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.08.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Ten link to jest do "European Public Health Alliance" (Eropejskie Stowarzyszenie Zdrowia Publicznego), i nie ma tam "MArket" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 27.08.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 http://www.ehpa.org/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Głos producenta 27.08.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Przepraszam za pomyłkę. Podaję prawidłowy adres: http://www.ehpa.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 27.08.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 a ja trochę z innej beczki go glosu Wielkiego Brata - czy jest jakis patent na w miarę szybkie odpowietrzenie podlogówki ? Są oczywiście zainstalowane zawory odpowietrzające przy pompach obiegowych ale to niewiele daje i wrezultacie PC się wylącza. Po spuszczeniu powietrza na pompie PC znowu zaczyna dpracaować ale po pewnym czasie dzieje sie to samo. Slyszalem że taki proces może trwać i dwa tygodnie . Czy to jest regulą ? Jezeli nie to jak sie tego ustrzec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.08.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 a ja trochę z innej beczki go glosu Wielkiego Brata - czy jest jakis patent na w miarę szybkie odpowietrzenie podlogówki ? Są oczywiście zainstalowane zawory odpowietrzające przy pompach obiegowych ale to niewiele daje i wrezultacie PC się wylącza. Po spuszczeniu powietrza na pompie PC znowu zaczyna dpracaować ale po pewnym czasie dzieje sie to samo. Slyszalem że taki proces może trwać i dwa tygodnie . Czy to jest regulą ? Jezeli nie to jak sie tego ustrzec ? Musisz odpowietrzyć każdą pętlę osobno. Zamykasz wszystkie pętle i otwierasz tylko jedną. Puszczasz przez nią wodę (wodociągową, albo lepiej uzdatnioną - tylko wtedy musisz mieć osobną pompkę) a drugi koniec pętli dajesz do zbiornika z wodą. Pompujesz do momentu aż przez przestaną wylatywać pęcherzyki powietrza. Nie trwa to długo, bo np. w 100 mb pętli masz nie więcej niż 25 l wody (przy średnicy 18mm). Potem zamykasz tę pętle i to samo robisz z kolejnymi. Rozumiem, że Twoja pompa ciepła już działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Głos producenta 28.08.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Do tego co naspisał HenoK można by jeszcze dodać jeden drobiazg. Wodę do każdego obiegu należy napuszczać powoli. Szybki strumień wody zwiększa ryzyko powstania poduszek powietrznych.Dobrzykowice. Jak dużo trzeba będzie czasu aby odpowietrzyć układ zależy także w pewnym stopniu od tego jak rozbudowany system posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 28.08.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 ok. 1,5 km rurek 7 obwodów na poddaszu i 5 na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts