Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KABINA PRYSZNICOWA Z SAUNĄ - kto ma, jakie wrażenia?

bezele

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dla mnie lipa choc nigdy w czyms takim nie siedzialem

Mój 7-letni syn tak ma..." Nigdy tego nie jadłem, ale wiem, że nie lubię" :roll:

jak bylem w jego wieku to nie lubilem miesa oprocz boczku

wiec wszystko co jadlem miesnego (szynka, kielbasa, schaboszczaki) bylo boczkiem :wink:

hmmmmmmmm

to jest moje zdanie a to jest forum

nie odpowiada mi ciasnota, najczesniej nieciekawe wykonanie, tandetne gadzety, z czasem nieswiezy zapach, za duza ilosc plastiku, glosna praca

niczego takiego nie ma w saunie finskiej i dlatego to dla mnie numer 1 :D

nie odpowiada mi ciasnota, najczesniej nieciekawe wykonanie, tandetne gadzety, z czasem nieswiezy zapach, za duza ilosc plastiku, glosna praca

Jasne...Każdy może i powinien mieć swoje zdanie...Śmiem jednak twierdzić, że jest różnica między sauną z prawdziwego zdarzenia i "sauną" z promocyjnej gazetki z marketu, tak jak między land roverem i polonezem ... nikogo oczywiście nie obrażając :)

-- Łaźnia parowa nie musi być ciasna, choć może być taka, że trzeba przebywać w niej niemal na wdechu

-- tandetne gadżety lub całkiem dobry osprzęt renomowanych firm np. Grohe

-- zapach...chyba mam słabe powonienie, bo u mnie pachnie świeżoscią

-- bywałam w saunach, które mają samą ceramikę, jak i niemal są całoszklane

-- słuch też mam przytłumiony, bo w mojej jest prawie bezgłośnie...

Nie bierz, piotrulex w/w do siebie, ale ja po prostu mam inne zdanie...Lubię i saunę fińską i parową. Każda jest inna i każda ma swoje uroki i walory zdrowotno-relaksacyjne...

Pozdrawiam

Zgadzam się z poprzednikiem. Kabinę parową można kupić za 2 - 3 tyś zł na Allegro bądż w salonach łazienek i marketach budowlanych - tandeta i chińszczyzna w pełnym tego słowa znaczeniu. Posiadam bardzo duże doświadczenie w tej dziedzinie i tego typu kabiny nie spełniają żadnej z wyznaczonych funkcji.

- nie uzyskują temperatury

- są nieszczelne - ucieka nie tylko para, lecz po opłukaniu kabiny wodą od wewnątrz, wodę mamy również na zewnątrz

- są wykonane z tandetnego ABSu - również brodziki najczęściej są wykonane z ABSu niezależnie od tego, co widnieje w opisie

- są bardoz awaryjne i źle przemyślane - dysza parowa umieszczona pod siedziskiem, chwiejna i niestabilna konstrukcja, wiele zakamarków do których nie mamy dostępu a gdzie szybko pojawai się grzyb

- oposzczególne elementy są kiepsko spasowane

- elektronika awaryjna

Może ktoś pomyśli - kupię taką za 5tyś zł - tu już można znaleźć kabiny , które nie przeciekają, i spełniają role sauny parowej w dużym stopniu - trzbea jednak uważać, aby nie zakupić kabiny wartej 3tyś zł w cenie 5tys zł:)

Kabiny, które uzyskują wystarczajacą gęstość i temperaturę pary kosztują więcej, lecz najczęściej nie chodzi o zwiększenie mocy samego generatora a użycie lepszych materiałów i lepszego ich połączenia - nie bez powodu jedna kabina waży 70kg a podobna o tych samych wymiarach 130kg.

Pozdrawiam

Grzesiek

Jasne...Każdy może i powinien mieć swoje zdanie...Śmiem jednak twierdzić, że jest różnica między sauną z prawdziwego zdarzenia i "sauną" z promocyjnej gazetki z marketu, tak jak między land roverem i polonezem ... nikogo oczywiście nie obrażając :)

-- Łaźnia parowa nie musi być ciasna, choć może być taka, że trzeba przebywać w niej niemal na wdechu

-- tandetne gadżety lub całkiem dobry osprzęt renomowanych firm np. Grohe

-- zapach...chyba mam słabe powonienie, bo u mnie pachnie świeżoscią

-- bywałam w saunach, które mają samą ceramikę, jak i niemal są całoszklane

-- słuch też mam przytłumiony, bo w mojej jest prawie bezgłośnie...

Nie bierz, piotrulex w/w do siebie, ale ja po prostu mam inne zdanie...Lubię i saunę fińską i parową. Każda jest inna i każda ma swoje uroki i walory zdrowotno-relaksacyjne...

Pozdrawiam

OK

rozumiem

moze patrzylem na niewlasciwe sauno-prysznice o wymiarach srednio 1,3x1,0 (to juz jedne z wiekszych)

wczoraj bylismy z zona w spoockim aquaparku gdzie rozkoszowalismy sie strefa saun na przyzwoitym poziomie

sauna bysi byc duza a te prysznicowe po prostu glownie ze wzgledu na niewielkie rozmiary mi nie pasuja

w domu mam w planie finska o wymiarach wew. okolo 2,00x2,50 gdyz wieksza niestety sie nie zmiesci

A ja myślę, żeby kupić kabinę z sałną parową połączoną z sałną fińską ( trochę wybiegam myślami w przyszłość bo jeszcze nie złożyłam wniosku o wydanie pozwolenia na budowę - ale co tam)

Nie umiem wstawić obrazka więc wklejam link

http://www.ika-r.pl/o_zest_kab_prysznicowa_sauna_finska.php

A ja myślę, żeby kupić kabinę z sałną parową połączoną z sałną fińską ( trochę wybiegam myślami w przyszłość bo jeszcze nie złożyłam wniosku o wydanie pozwolenia na budowę - ale co tam)

Nie umiem wstawić obrazka więc wklejam link

http://www.ika-r.pl/o_zest_kab_prysznicowa_sauna_finska.php

jesli pani kierowniczka pragnie saunowac to prosze zakupic saune :wink:

a ja znalazłam coś takiego :D

http://wema.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/8e886cc886b803eff489f0abdc71343d.jpg

symbol: HX-415

rozmiar: 90 x 90 x 208

typ: półokrągła

typ drzwi: rozsuwane

brodzik: w komplecie

szkło:

przezroczyste, gładkie kolor grafitowy

hartowane grubość 5mm

profil: chromowy

konstrukcja: tylne ściany wykonane ze szkła

hydromasaż:

8 dysz do masażu pleców z systemem odkamieniania

w tym 4 szt. obrotowe - z regulacją kierunku wypływu wody

wyposażenie: górny natrysk talerzowy

ręczny natrysk

masaż stóp

sterowanie zdalne pilotem

wentylacja

funkcja sauny

ozonowanie

oświetlenie LED górne oraz tylnie

dodatki:

radio,

zestaw głośnomówiący do telefonu

możliwość podłączenia CD, MP3

lustro

półka na przybory kosmetyczne

2 dozowniki na płyn do kąpieli

Witam,

Doskonale znam tą konstrukcję - bez wątpienia jedne z najgorszych produktów tego typu:

- kiepski brodzik, wykonany z ABSu - nie z akrylu czy ABSu akrylowanego

- kabina nie spełnia funkcji sauny parowej - nie można osiągnąć dobrego stężenia czy temperatur powyżej 45 stopni - do tych temperatur nagrzewa się baaardzo dłuuugo

- wylot pary znajduje się pod siedziskiem - rezultat; częsta wymiana siedziska, popękanego od temperatury, możliwość oparzenia dolnych części ciała takich jak łydki, uda, pośladki

- beznadziejne uszczelnienie drzwi - bardzo duze szpary, przez które wydostają się znaczne ilości pary a jeśli ktoś się postara to i łazienkę można zalać

- rolki drzwi fatalne: bardzo awaryjne, drzwi pracują tempo, głośno i niestabilnie. NIe da się drzwi odpowiednio rozciągnąć pomiędzy prowadnicami

- rączki drzwi bardzo ciężko odpowiednio wyregulować, aby się nie ruszały - tandeta

- awaryjny system oświetlenia: kiepskiej trwałości diody oraz elementy elektroniczne

- awaryjna elektronika - najczęściej pada sam panel sterujący

- kiepskie spasowanie elementów - wiele szpar i niedoróbek, do których nie dostaniemy się podczas czyszczenia a w których zbieraz się brud i grzyb

- mało stabilna konstrukcja

- dozowniki do płynów posiadają wadę fabryczną - płyn albo nie leci wogóle albo cały czas

- węże do słuchawki kiepskiej jakości- pojawia się rdza po kilku miesiącach użytkowania

- oświetlenie na 99% w kolorze niebieskim - psychodeliczne, ładnie wygląda lecz nie nadaje się do mycia zupełnie

- hydromasaż nie działa - zbyt duża ilość dysz wielodrożnych, co skutkuje słabym ciśnieniem nawet przy zasilaniu 2,5 - 3bar

- mało wydajny generator ozonu

-UWAGA - W PRZYPADKU TYCH GENERATORÓW, NIE MOŻNA KORZYSTAĆ Z OZONU PODCZAS KĄPIELI PAROWYCH

Polecam zakup zwykłej kabiny oraz panela - nie będzie takich kłopotów jak w przypadku tego typu kabin. Modele o prawie identycznej konstrukcji sprzedaje w Polsce kilka firm - pochodzenie komponentów jest takie samo i łączy je mierna jakość.

Grzegorz....-a co myślisz o tej wannie????

http://wema.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/09e10bc692eddef9c9ba8eb60c16115b.jpg

symbol: AT-935B

rozmiar: 183x183x63,5 cm

typ: narożna

typ hydromasażu: system wodno - powietrzny

hydromasaż:

24 dysze powietrzne,

8 dysz wodnych obrotowych bocznych,

8 dysz wodnych obrotowych

do masażu kręgosłupa,

filtr wody zwrotnej

sterowanie: elektroniczny panel,

sterowanie zdalne pilotem

dodatki: wbudowane radio,

możliwość podłączenia CD,

lodówka, panel DVD, telewizor,

chromoterapia,

baterie: wylewka kaskadowa,

bateria wannowa 3-otworowa

w komplecie

pojemność:

400 L

obudowa:

w komplecie

Wanna również kicha - chińska tandeta robiona pod hipermarkety - dużo bajerów które nie spełniają swojego zadania, kiepska jakość.

Ten model jest bardzo płytki - na tyle, ze nie da się w nim nie marznąć - za dużaczęść ciała wystaje ponad wodę. Pompy użyte robią więcej chałasu i pobierają energię, nie dostarczająć ciśnienia do dysz.

Wanna nie posiada chromoterapii - jest jedynie kiepskie oświetlenie halogen LED, które nie rozświetla wody i można je bardzo łatwo przesłonić nogą.

Wanny te nie posiadają skutecznych systemów oczyszczania - mógłbym się założyć iż już po kilku tygodniach wanna woda będzie brzydko pachniała po jej nalaniu i uruchomieniu systemu masażu wodnego. Kiepska magistrala wodna - łatwa w montażu, lecz możliwe przecieki z ubiegiem czasu.

Pordukty APOLLO zdecydowanie nie warte swych cen. Kabina, którą pani przedstawiła powinna kosztować około 2000 - 2400ł w wersji z generatorem pary a wanna około 6tyś zł lecz jedynie ze względu na wymiary i chłodziarkę (nie lodówkę).

Jest to Chiński - Tajwański produkt.

Proszę się nie dać nabić w butelkę.

Pozdrawiam,

Grzesiek

........

no wlasnie

gdzie tu wygoda i przyjemnosc przebywania w saunie?

to bardziej saunusia lub sauneczka i w dodatku nieco tandetna

to fakt! z gabarytami mego mężusia, musiałby on się saunować przy otwartych drzwiach, z co nie co wytkniętym na zewnątrz :lol: :D :lol:

........

no wlasnie

gdzie tu wygoda i przyjemnosc przebywania w saunie?

to bardziej saunusia lub sauneczka i w dodatku nieco tandetna

to fakt! z gabarytami mego mężusia, musiałby on się saunować przy otwartych drzwiach, z co nie co wytkniętym na zewnątrz :lol: :D :lol:

no i jak w takiej saunusi osiagnac jakas ciekawa temperature?

nie da rady, no nie da :D

• 5 months później...

Witajcie, czy warto zamontowac wanne/kabine zjacuzzi z sauna parowa. Chodzi mi o a saune. Czy jestescie zadowoleni i spelnia to Wasze oczekiwania. Prosze o Wasze doswiadczenia, opinie i podpowiedzi.

Nie moge znalezc opinii uzytkownikow w necie, tylko parametry i opis pracy, bardzo dziekuje za wszelka pomoc

najprostsze rozwiazanie, kabina wielofunkcyjna z wanna,

sauna w ogrodzie zostaje w sferze marzen na razie

trochę się wam wszystkim dziwię, bom stary i mnie się juz nie bardzo chce. Ale w waszych latach, to budowę sauny uskuteczniłbym zaraz po kibelku, a przed budową domu!!!! Koszt takiego obiektu, to 1 - 1,5% kosztu budowy domu, więc niech mi nikt nie mówi, że to nie lezy w zasięgu waszych możliwości. Natomiast dla zdrowia i regeneracji sił - to niezbędność. A ile nowych możliwości zabaw z żoną... :oops: