leszek1992 20.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Witam mam dylemat czy mógłby mi ktoś pomóc?Wymagania glebowe czereśni i umiejscowienie sadu.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Leszku, o googlach słyszałeś?Pierwsze, co mi się otworzyło: ABC intensywnego sadu czereśniowego (Sad Nowoczesny 2004, nr 4, s.12-13) Autor artykułu zwrócił uwagę na kilka problemów związanych z uprawą czereśni. Podkreślił, że drzewa te należy sadzić na ciepłych stanowiskach, lepiej na terenach lekko wzniesionych niż płaskich unikając zagłębień terenu, gdzie mogą powstać zastoiska mrozowe. System korzeniowy , szczególnie czereśni na podkładce czereśni ptasiej, może całkowicie zmarznąć, jeśli nie ma dostatecznie dużej okrywy śnieżnej. Czereśnie dobrze rosną na glebach z przewagą piasku gliniastego, kiedy na głębokości 80-100 cm znajduje się warstwa gliny lekkiej lub średniej, a także na lessach. Czereśnie szczepione, szczególnie na podkładkach karłowych, wymagają gleb żyznych i zasobnych w wodę. Drzewa te nie znoszą gleb kwaśnych, a optymalne dla nich pH gleby wynosi 6,5-7. Sad czereśniowy rośnie na tym samym miejscu kilkanaście lat i dlatego ważne jest wzbogacanie gleby w próchnicę. Przenawożenie gleby potasem lub nadmiar wapna w glebie może ograniczyć pobieranie magnezu przez rośliny. Czereśnia jest gatunkiem wrażliwym na zmęczenie gleby. Tobie się nie chce.. mnie też nie, dlatego wklejam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek1992 20.01.2008 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Wklep w google "czereśnie odmiany". Masz lekturę na całą noc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts