piotrulex 21.01.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Zona koniecznie chciala wysuniety na tyle aby zaslanial calkowicie kaloryfer - podobno dla kwiatkow tak lepiej. Podejzewam ze niestety beda lekko parowaly nam okna ale to juz swiadomy wybor ... Mamy sciane z BK24 i okna licujace z zewnetrzna sciana BK. Grzejniki to Purmo V22. Parapety, ktore maja nam dociac beda mialy szerokosc 35cm jak to jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.01.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 U mnie parapety wystają 3 cm poza obrys ściany . Parapety nie powinny zasłaniać kaloryfera od góry - zaburzy to prawidłową cyrkulację ogrzanego powietrza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 21.01.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Ja jestem jeszcze przed. Facet od okien radził nie za szeroki parapet, nieprzykrywający kaloryfera. Tłumaczył to tym, że okno i tak jest najchłodnieszym miejscem i lepiej żeby była cyrkulacja powietrza.Ojciec radzi mi, żeby zrobić parapet szeroki, taki żeby zakrywał kaloryfer. Mówi, że lepsza jest cyrkulacja kiedy ogrzane powietrze skierowane jest na pomiszczenie i je bezpośrednio ogrzewa a nie okno. Facet od okien mieszka w bloku, ojciec we własnym domu. Parapety zrobię szerokie.Okna zamówiłam z nawiewnikami, więc nie powinno byc zaparowanych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.01.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Jeżeli zastosujesz zwykłe kaloryfery bez wyrzutników powietrza pod kątem to kaloryfer ogrzewać Ci bedzie przede wszystkim parapet ....Trudno mi to mówić ale nie słuchaj ojca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 21.01.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Też prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 21.01.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Parapet powinien być jaknajwęższy, najlepiej jeśli nie przykrywa kaloryfera. Powietrze i tak zostanie skierowane na pomieszczenie, gdyż po ogrzaniu schłodzonej powierzchni okna podniesie się do góry i opadnie po przeciwnej stronie pomieszczenia (konwekcja). Taka jest prawidłowa cyrkulacja powietrza w pomieszczeniach ogrzewanych grzejnikami płytowymi. W okolicy okna powietrze będzie ogrzane przez radiację płyty grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.01.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Jeżeli zastosujesz zwykłe kaloryfery bez wyrzutników powietrza pod kątem to kaloryfer ogrzewać Ci bedzie przede wszystkim parapet .... Trudno mi to mówić ale nie słuchaj ojca ... No fajnie, ale jaka jest w końcu pojemność cieplna parapetu? mam ciepłe parapety, a i tak czuję wyraźnie, jak ciepłe powietrze przemieszcza się bez trudu - aż firanki wiuwają Poza tym - tak jak w pierwszym poście piotrulex'a - mamy dużo roślinek w doniczkach - i nie tylko żona, ale i ja się kontentuję ich wyglądem tu tez można poczytać http://www.jar-eko.home.pl/montaz_parapetow_wew.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.01.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 [(...) Poza tym - tak jak w pierwszym poście piotrulex'a - mamy dużo roślinek w doniczkach - i nie tylko żona, ale i ja się kontentuję ich wyglądem Ja też / i moja żona / lubimy sie delektować widokiem kwiatów na parapecie - moja ściana to Max30cm - okno - 7cm - wstawione od strony zewnętrznej muru - na parapet pozostało 23cm + 3cm jego wystającej części ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 21.01.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Ja wystawiłam parapet około 1cm za grzejnik, tak żeby wyszła standardowa szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 16.11.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 może wystawić do połowy kaloryfera? Będzie "fifty-fifty" ... a ja szukam dalej konkretów O ile wiem parapet musi wystawać nad kaloryferem, ale wtedy matę styropianowo-aluminiową wywija się pod parapet tak, by kierowała powietrze na pomieszczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 17.11.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Chyba źle sformułowane pytanie - parapet może wystawać nad grzejnik bez problemu. Tu ważna jest odległość parapetu od grzejnika - w zależności od producenta, ale nie mniej niż 10 cm (mowa oczywiście o grzejnikach konwektorowych-czyli najbardziej typowych - a te pracują na zasadzie komina: dołem wciągają chłodniejsze powietrze, a górą je wyrzucają). Czyli jak zasłonimy wylot grzejnika to grzanie trafi szlag, a jak zostawimy odstęp to gorące powietrze po prostu zostanie skierowane na pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.11.2008 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Chyba źle sformułowane pytanie - parapet może wystawać nad grzejnik bez problemu. Tu ważna jest odległość parapetu od grzejnika - w zależności od producenta, ale nie mniej niż 10 cm (mowa oczywiście o grzejnikach konwektorowych-czyli najbardziej typowych - a te pracują na zasadzie komina: dołem wciągają chłodniejsze powietrze, a górą je wyrzucają). Czyli jak zasłonimy wylot grzejnika to grzanie trafi szlag, a jak zostawimy odstęp to gorące powietrze po prostu zostanie skierowane na pomieszczenie. U NAS JUZ DAWNO ZROBIONE pytanie dobrze sformulowane gdyz pytalem sie o to co sie pytalem a nie o to o czym mi piszesz - to wiem odleglosc od grzejnika do parapetu z pewnoscia wieksza niz 10cm parapety wystaja z 2-3 cm za kaloryfer - powietrze leci na pomieszczenie a nie na kwiatki stojace na parapecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Zona koniecznie chciala wysuniety na tyle aby zaslanial calkowicie kaloryfer ... to Jej wysuń ... jak lubi p.s. w TV7 leci serial "Colombo" -porucznik Colombo, w kazdym odcinu opowiada o preferencja swojej żony bez żenady ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 17.11.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Fajnie, że znalazłam ten wątek, bo właśnie zastanawiałam się nad kwestią kaloryferów pod oknami. Zastanawiałam się nad parapetami na piętrze - będą zarówno w lukarnach jak i dachowe. I zastanawiam się czy parapet - szczególnie pod oknami dachowymi jest konieczny? PozdrTamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 18.11.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 N ajważniejsze aby parapet nie był zbyt nisko nad grzejnikiem. Kwestia jego szerokości jest drugorzędna. W praktyce nie zajmuje sie ogrzewnictwem, ale pamiętam ze studjów (parę lat temu to było), że grzejnik osłonięty parapetem od góry działa skutczniej niż ten, nad którym parapetu nie ma wcale. Tak więc sądzę, że szerokość parapetu (w rozsądnych granicach) nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 21.01.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Hey Przeczytałem i sie zastanawiam,czy zakrywac ten grzejnik,czy nie????Generalnie w domu w którym,mieszkamy obecnie,czesc parapetów wystaje 1 cm poza obrys muru,wady tego rozwiazania,to niestety ale kurz idac do góry,osiada na suficie i nad grzejnikiem,widac smugi.Czyli szerszy parapet zakrywajacy grzejnik,zatrzymuje ten kurz.Druga wadą,jest to ze przy scianie BK 24,ten parapet bedzie bardzo waski,tym samym zwolennicy przyrody(kwiatków) maja problem. Ale ja mam jeszcze jeden problem istotny bardzo,bo sytuacj awyglada tak,ze w sypialni(pkoj nad garazem) otwór okienny ma szer. 145,rama 147,parapet z duromarmuru ma wymiary albo 146 albo 152.Ten pierwszy bedzie ledwo co wchodzil w sicane,ten drugi po 3.5 cm na bokach,ale moj grzejnik pod tym oknem ma 160 cm i teraz sie zastanawiam,co zrobic,czy dac ktorys z powyzszych parapetów i krance grzejnika zostawic odkryte,czy np. zamowic parapet 162 cm i wtedy bedzie on po 10.5 cm wpuszczony na boki,troche sporo kucia ... ale jesli niektorzy np.daja waskie parapety,ktore ledwo wystaja za obrys muru,to w sumie i tak grzejnik jest odkryty ,wiec moze w moim przypadku(Tego jednego pokoju) dac parapet na 146 lub 152 i wypuscic go poza obrys muru na 3 cm.Prosze doradzcie cos (wiem ze wyszedl mi elaborat) bo chcialem zamowic te parapety,a tutaj rozterkapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 21.01.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 nie pamiętam ile wystają, wiem że mało coś około 4cm +-1cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grdulaczek 21.01.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Dzięki za temat, bo właśnie też o tym myślę - i jeszcze nie wiem co zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 21.01.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Ale o czym myslisz dokladnie,podziel sie z nami swoimi przemysleniami,moze pomoga innym.Moje odczucie jest takie,ze generalnie grzejnik zasloniety to lepsze rozwiazanie,oczywiscie z zachowaniem odstepow od góry i dołu,tyle,ze w moim przypadku,gdzie grzejnik jest dluzszy niz otwór okienny(nie zalecane ze wzg. estetycznych),zastnawiam sie czy po prostu zasloniety grzejnik,na szerokosci,ale wystajacy na dlugosci to moze lipnie wygladac,wiec lepiej akurta w tym przypadku,parapet wystawic tylko jakies 3-4 cm poza obrys ,muru i max. 3cm na szerokosci,poza otwór okienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 02.02.2010 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Podnoszę temat - bo właśnie się teraz nad tym zastanawiamy - zakrywać kaloryfery parapetami czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts