Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapet nad kaloryferem - ile wysuniety?

Recommended Posts

Podnoszę temat - bo właśnie się teraz nad tym zastanawiamy - zakrywać kaloryfery parapetami czy nie ? :-?

tak

zostawiasz odpowiednio duzo miejsca od kaloryfera do parapetu i wysuwasz parapet tak aby wystawal dalej niz kaloryfer od sciany. kwiatki stojace na parapetach mnie po tylku dostana ;)

N ajważniejsze aby parapet nie był zbyt nisko nad grzejnikiem. Kwestia jego szerokości jest drugorzędna. W praktyce nie zajmuje sie ogrzewnictwem, ale pamiętam ze studjów (parę lat temu to było), że grzejnik osłonięty parapetem od góry działa skutczniej niż ten, nad którym parapetu nie ma wcale. Tak więc sądzę, że szerokość parapetu (w rozsądnych granicach) nie ma większego znaczenia.

..większej bzdury nie słyszałem... chyba te "studja" faktycznie dawno były i jakieś humanistyczne raczej :o

Jak zasłonisz grzejnik to zmniejszysz sprawność całego ogrzewania , pomieszczenia będa się dłużej nagrzewać a najcieplej będzie pod parapetem. O wysuszaniu zawilgoceń we wnęce okiennej nie wspomnę.

Parapet w możliwie najmniejszym stopniu powinien zakrywać grzejnik. Myślałem, że erę zwolenników wnęk pod grzejnikami i szerokich parapetów już mamy za sobą ale widzę , że nie bardzo :roll:

a co powiecie o parapetach nad ogrzewaniem podłogowym. Czy to znaczy, ze w glifie powinnam zamontować grzałki i wiatraczki zeby mi szyba nie zachodziła wilgocią? Jak dasz szeroki parapet to on też się bedzie nagrzewał od grzejnika. A jak się bedzie nagrzewał to bedzie tez oddawał ciepło dalej do góry, a dodatkowo w pomieszczeniu też zachowana jest jakaś sensowna temperatura.

Ważniejsza jest szczelina pozostawiona pomiedzy grzejnikiem a parapetem, żeby powietrze nie miało utrudnionej cyrkulacji. W domu musi być zapewniona odpowiednia wentylacja, bo jak nie, to okien przed wodą nie uchroni ani wąski ani szeroki parapet. A dzisiaj okna dają dośc dobrą izolację cieplną. W nowym, może nawet nie dosuszonym troche domu mam okno na 3 metry długie i dopiero 50 cm dalej zaczyna się ogrzewanie podłogowe. Nie widzialam ani kropli wody na nim, ani na żadnym innym oknie, nawet w łazience, gdzie grzejnik nie jest usytuowany pod oknem, a woda czasem i na noc zostaje w wannie

• 11 months później...

Witam

u mnie sytuacja jest następująca, mam szerokie parapety 22cm i grzejnik konwerter jedno płytowy czyli wąski. Parapet całkowicie zasłania grzejnik i jest od niego szerszy o 12,5 cm. Notorycznie występuje u mnie zjawisko skraplania się pary wodnej na szybie w okresie jesienno- zimowym. Podejrzewam że parapety są za szerokie i stąd to uciążliwe zjawisko. Parapety są wykonane z mdf-u. W chwili obecnej przyszedł mi do głowy pomysł z wycięciem tuż nad grzejnikiem serii otworów , lub wycinarką otwór prostokątny i zamaskowanie go kratką ozdobną. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć w moim temacie? Może ktoś miał podobny problem?

pozdrawiam

• 10 months później...
  • 3 years później...
Odświeżę temat. Może ktoś z fachowców od ogrzewania się wypowie na temat zakrywania parapetu grzejnikiem..?

Jeśli pozwolisz to powiem ,że jakieś androny wypisujesz.Chcesz zakrywać parapet grzejnikiem :lol2:

temat zakrywania parapetu grzejnikiem

Odświeżywszy głupawo temat, wypadałoby mądrze cię naprowadzić.Jeśli już to parapety zewn. przykrywają grzejniki nigdy na odwrót :D:p.Kuźwa co ja piszę byś załapał.Domniemam ,że podbijasz topik chcąc znaleźć odp na pytanie, ile powinien być wysunięty nad grzejnikiem.Parapet nad kaloryferem - ile wysuniety? Jeśli miałbym w domu tą opcję.............. parapetów ze względu na hamowanie przez parapet cyrkulacji powietrza nie montowałbym.Jeśli chcesz wydobyć z grzejnika jak najwięcej energii cieplnej musisz, chociaż zminimalizować go i to bardzo. Jeśli hipotetycznie uznamy ,że chcesz jednak zrobić tak jak napisałeś musisz to wytłumaczyć ,a powiadam śmiać się już nie będę.:yes::D

Wiele osób pisze o cyrkulacji powietrza i kompletnie... pomija jak to widzi. Kiedyś było jasne i proste, że zimne powietrze wpada nieszczelnym oknem, snuje się po podłodze do pieca kaflowego, tam się ogrzewa i wraca sufitem do okna gdzie ucieka lub się oziębia. Cyrkulacja naturalna.

Proponuję sobie darować pojęcie cyrkulacji, a przejść do bardziej zasadniczego pytania - jak skutecznie odebrać ciepło od kaloryfera i zapewnić ogrzanie całego pomieszczenia. Jak będzie grzejnik płytowy "10" to parapet niewiele zrobi krzywdy w temacie grzania. Takiego absolutnie nie można zasłonić od przodu, a bardzo mu się spodoba płyta z folią AL od ściany. Większość ciepła zostanie oddana przez promieniowanie. Jeżeli grzejniki będą czysto konwektorowe (np. elektryczne), bądź też płytowe mocno użebrowane (np. "22"), powietrze musi przez nie swobodnie przepływać. Wtedy każdy element stojący na jego drodze jest "be" Jak parapet będzie tuż nad grzejnikiem i patrząc z góry - przesłoni go, to będzie źle. Niektóre grzejniki mają wyloty pod skosem - wtedy możemy sobie już częściowo wysunąć parapet.

I tyle teoretyzowania.

Wiele osób pisze o cyrkulacji powietrza i kompletnie... pomija jak to widzi. Kiedyś było jasne i proste, że zimne powietrze wpada nieszczelnym oknem, snuje się po podłodze do pieca kaflowego, tam się ogrzewa i wraca sufitem do okna gdzie ucieka lub się oziębia. Cyrkulacja naturalna.

Proponuję sobie darować pojęcie cyrkulacji, a przejść do bardziej zasadniczego pytania - jak skutecznie odebrać ciepło od kaloryfera i zapewnić ogrzanie całego pomieszczenia. Jak będzie grzejnik płytowy "10" to parapet niewiele zrobi krzywdy w temacie grzania. Takiego absolutnie nie można zasłonić od przodu, a bardzo mu się spodoba płyta z folią AL od ściany. Większość ciepła zostanie oddana przez promieniowanie. Jeżeli grzejniki będą czysto konwektorowe (np. elektryczne), bądź też płytowe mocno użebrowane (np. "22"), powietrze musi przez nie swobodnie przepływać. Wtedy każdy element stojący na jego drodze jest "be" Jak parapet będzie tuż nad grzejnikiem i patrząc z góry - przesłoni go, to będzie źle. Niektóre grzejniki mają wyloty pod skosem - wtedy możemy sobie już częściowo wysunąć parapet.

I tyle teoretyzowania.

To lubię.Człowiek z praktyką,wiedzą parapetówo-grzejnikową wie jak cyrkuluje powietrze gdy w domu nad grzejnikiem jest wysunięty parapet i wie jak odzyskać powietrze ogrzane by mu za bardzo nie spierniczyło ku górze.Moja praktyka jest taka ,ze mity o parapetach są tylko mitami.Powtarzam gdybym miał opcje bez nich to ją bym wybrał.Mam zawory termostatyczne i reguluje nimi według zapotrzebowania na ciepło w danym pomieszczeniu.Sreberka to dla tych co chałupę wybudowali i źle ją zaizolowali .Ot i wsio.:rolleyes:

• 7 months później...

Jeśli kaloryfer płytowy jest przy ścianie, a nie pod oknem, to umieszczony nad nim parapet musi zakrywać kaloryfer w całości, tzn być taki głęboki lub głębszy jak odległość od ściany do zewnętrznej krawędzi kaloryfera? Jaki powinien być głęboki od ściany?

I jeszcze jedno pytanie. Czy w odległości 17 cm od ściany bocznej kaloryfera może stać biblioteczka (biblioteczka równolegle do grzejnika)? Czy ciepło nie wypaczy elementów z których wykonana jest biblioteczka, regał na książki?