Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie piwnicy wkopanej w ziemię

Manik

Recommended Posts

Witam !

Mam na swojej działce piwnicę betonową wkopana w ziemie okolo 1m. Wyglada to jak prowizoryczny bunkier, ale jest bardzo dobra, trzyma temperaturejest duzo miejsca itp., itd. Po prostu szkoda niszczyc czegos co mimo ze stare jest nadal dobre.

Ta piwnica do tej pory była ocieplona okolo 0,5 metrowa warstwa ziemi. W tej chwili ziemia zostala zdjeta, i zostal goly beton zaizolowany papa.

Jeszcze w tym roku planuje ja doprowadzic do stanu poprzedniego, tzn ocieplic tak aby dalej trzymala parametry.

Prosze o informacje czym i jak to zrobic ! Ewentualnie gdzie znalezc informacje pomocne w takim ociepleniu. Dodam że piwnica wystaje nad ziemie kopuła w postaci połowy walca położoną na podstawie (prostokątnej).

Witam.

Z twojego opisu wynika, że masz do czynienia raczej z pewnego rodzaju ziemianką niż piwnicą. Jak zwał tak zwał. Zalecam ociaplenie tego rodzaju budowli styropianem ekstrudowanym, najlepszym do ocieplania budowli w bazpośrednim kontakcie z gruntem. Ze wzgledu na zaokrąglony kształt moga być pewne problemy, radzę kontakt z firmą, ktora produkuje tego typu elementy izolacyjne np. Austrotherm ze swoim styrpianem ekstrudowanym XPS. Powinni odpowiedzieć czy można takie "kopuły" zaizolowac ich styropianem ekstr. Pamietej też o izolacji przeciwwodnej (przeciwwilgociowej) w zależności od warunków wodno-gruntowych.

Powodzenia.

Głupie pytanie !!!

Przejrzałem połowę twoich postów, a pytanie brzmi: czy ocieplałeś taką lepiankę czy robi sie to podobnie jak ociepienie ścian lub fundamentów ?

Mój problrm polega na kształcie tej piwnicy - lepianki i na technice docieplenia okrągłych kształtów.

Głupia prośba - pokieruj mną bardziej dokładnie !!!

Dziękuje bardzo

nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosowac "technologie", ktora ja wykorzystalem. w przypadku lukow (bo pewnie o nie ci przede wszystkim chodzi) zrobilbym podobnie jak robi sie w przypadku plyt GK - trzeba ponacinac. Jesli luk sklepienia jest maly (tzn taki ktory mocno utrudnia zast styropianu) to ocieplilbym welna ale od srodka. Zrobilbym wtedy rowniez izolacje przeciwilgociowe na zewnatrz.

• 6 months później...

Witam Wszystkich podpiętych pod ten wątek !!!

Informuję że ocieplenie zastosowane przez nas tej zimy zdało egzamin :D .

Ociepliliśmy piwnicę następującymi warstwami:

- papa na lepiku,

- folia przyklejona do papy (punktowo w kilku miejscach),

- styropian (bodaj 10 mm),

- murek z bloczków betonowych,

- w miejscach odstępu pomiędzy ścianką z bloczków i styropianem, oraz do wypełnienia łuków wsypano keramzyt i trochę żużla,

- wszystko zalano płytą betonową zazbrojoną starą zardzewiałą siatką zdjętą z ogrodzenia,

w tym roku jeszcze planuję obłożyć całość kamieniami aby miało właściwy wygląd.

Pozdrawiam