Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam dylemat z czego budować ścianki działowe na poddaszu. Strop mam mocny wiec tu ograniczeń nie ma. Budynek mam z BK 24 cm. Początkowo myślałem, żeby i ścianki były z BK - 12 cm. Ale:

- podobno akustyka BK pozostawia wiele do życzenia - jeden z najsłabszych materiałów pod tym względem

- boję się, że ścianki na poddaszu, nie wyparte od góry będą się chwiały, dudniły itp

Plusem jest prostota budowania (we własnym zakresie) - docinanie itp.

Znajomy zaproponował mi myśl, żeby zrobić ścianki z płyt gipsowych na stelażu. Mówił, że wygłuszone wełną zapewniaja bardzo dobre właściwości akustyczne, dobrze trzymają się w nich gniazdka, szybko się je wykonuje, można połączyć ze stelażem na krokwiach co zapobiegnie bujaniu się itp. Dodatkowo nie trzeba tynkować, łatwo prowadzić instalacje itp.

Czy możecie się, posiadacze ścian z BK i GK, podzielić swoimi doświadczeniami, za/przeciw itp itd.

PS. Dziękuję z góry za wpisy "ja u siebie będę miał takie.../inne" - wolałbym, żeby ten wątek był przydatny więc prosiłbym o opinie osoby, które mają w tym względzie doświadczenie lub wiarygodnie potwierdzone opinie innych. Dzięki. Pozdrawiam, RS

https://forum.murator.pl/topic/94643-s-dzia%C5%82owe-na-poddaszu-bk-karton-gips-akustykaitp/

na wstępie: wątek o materiałach na ściany działowe już jest tuż obok na forum wiec może nie potrzebie dublujesz:(

a skoro już pisze to powiem tak: długo mieszkałem w działówkach z cegły i starego bk, ideał to nie jest, ale od kilku lat miszkam w działówkach z płyty GK i stelaża, z jednej strony z wełna z drugiej bez, i pwim Ci że więcej takiego rozwiązania to ja nie chcę, zarówno jeśli chodzi o akustykę jaki o sztywność ściany czy możliwosć mocowania czegokolwiek na niej i w swoim domu (który na wiosnę) ścianki będą albo z BK12cm albo z silikatu 9prawdopodobnie na dole gdzie akustyka pomiędzy wiatrołapem a kuchnią czy łazienka nie ma tak duzego znaczenia bedzie BK, w zasadzie 2 palety już stoją na działce, a na górze pomiędzy sypialniami i łazienką będzie silikat)

https://forum.murator.pl/topic/94643-s-dzia%C5%82owe-na-poddaszu-bk-karton-gips-akustykaitp/#findComment-2241851