Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy musimy partycypować w kosztach budowy kanalizy mając POŚ

mundzia

Recommended Posts

Mam następującą wątpilwość.

Działkę budowlana kupiliśmy w 2002 roku. W 2004 dostaliśmy warunki zabudowy. Wynikało z nich, że nie możemy wybudować szamba, kanalizacji nie ma, wiec mielismy możłiwość tylko wybudowania przydomowej oczyszczalni ścieków. A więc generalnie nie mając innego wyboru wybudowaliśmy ją w 2006 roku.

Dziś się dowiaduję, że w 2008 roku ma byc robiona kanalizacja. Przeczytałam też, że mieszkańcy partycypuja w kosztach budowy sieci kanalizacyjnej w postaci opłaty adiacenckiej. Nie mamy zamiaru podłączać się do tej kanalizy, ani nie jesteśmy zainteresowani uczestniczeniem w kosztach jej budowy, bo zostalismy zmuszeni przez gminę (w warunkach zabudowy) ponieść koszty inwestycji budowy przydomowej oczyszczalni ścieków.

mało tego, przeczytałam coś takiego:

"Opłata adiacencka mozę być na wniosek właściciela nieruchomości rozłożona na raty roczne w okresie do 10 lat. (...) Należność gminy z tego tytułu podlega zabezpieczeniu w tym przez ustaniowienie hipoteki. Decyzja o ustaleniu opłaty adiacenckiej stanowi podstawę wpisu do księgi wieczystej."

Przyznam szczerze, że jestem strasznie zaskocona..

Jak mozna zmusić kogoś do budowy POŚ (nie dając alternatywy) a potem żądać od niego opłaty za budowe sieci kanalizacyjnej???

czy to zgodne z prawem???

mam nadzieję, że jest ktoś to to wszystko rozumie i mi wytłumaczy... bo ja nie kumam... :-?

dziękuje i czekam na odpowiedź...

Może ktoś mnie naprostuje, ale według posiadanych przeze mnie informacji, nie mam takiej możliwości by Ciebie zmusić do podłączenia sie do kanalizy (tym bardziej do kosztów uczestniczenia w jej budowie), jeżeli posiadasz już POŚ (a decyzja o warunkach zabudowy na to pozwalała).

Konieczność podłączenia sie do kanalizy występuje jedynie w przypadku posiadania szamba.

Podstawa prawna:

Art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach

1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:

2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych,

Może ktoś mnie naprostuje, ale według posiadanych przeze mnie informacji, nie mam takiej możliwości by Ciebie zmusić do podłączenia sie do kanalizy (tym bardziej do kosztów uczestniczenia w jej budowie), jeżeli posiadasz już POŚ (a decyzja o warunkach zabudowy na to pozwalała).

Konieczność podłączenia sie do kanalizy występuje jedynie w przypadku posiadania szamba.

Podstawa prawna:

Art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach

1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:

2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych,

Dlaczego gminy wydają warunki tymczasowe( do czasu wybudowania gminnej sieci kanalizacji sanitarnej)skoro przepisy mówią inaczej?Czy gminny mają prawo zmusić do podłączenia skoro posiada się POŚ zgodną z normami?!!.Pozdrawiam.

...ja myślę że trzeba najpierw zerknąć w warunki ( i dokładnie przeczytać ) na jakich otrzymaliście zgodę na budowę POŚ !

Czy przypadkiem nie było zapisu o "czasowości" tego rozwiązania ?

Pzdr

J

Jerzysio, wyszedłem z założenia że to co czytam, to jest pełna prawda, a nie prawda niedopowiedziana :-)

mundzia napisała, że "zostalismy zmuszeni przez gminę (w warunkach zabudowy) ponieść koszty inwestycji budowy przydomowej oczyszczalni ścieków. " z czego wynikało że w warunkach zabudowy była tylko POŚ (bez możliwości szamba czy ustępów o "czasowości").

ardzento, gmina teoretycznie idzie na rękę na wnioskodawcy. Jeżeli gmina ma w planach budowę kanalizy (mimo wszystko rozwiązania skuteczniejszego niż POŚ, choć może być to dla wielu sprawa dyskusyjna), to abyś mógł się wybudować, daje ci taką możliwość, wydając warunkowo decyzję o warunkach zabudowy obejmująca POŚ, a w przyszłości podłączenie do kanalizy. Plany mają to do siebie, że lubią się w czasie przeciągać. Jeżeli miałbyś wybór: budowania domu za (może) 5 lat z powodu oczekiwania na podciągnięcie kanalizy lub budowania domu od następnego roku, ale z koniecznością najpierw zrobienia POŚ, potem podłączenia sie do kanalizy to co byś wybrał??

dziękuję za odpowiedzi :)

tak, my nie mieliśmy możliwosci wybudowania szamba, ani nie było mowy o czasowości...

dziękuję za pomoc. uspokoiłam się, że nie bedziemy musieli sie do niej podłączyć

bo to by rzeczywiście był absurd...

zdążyłam sie tez zorientować, że dopoki nie było planów budowy kanalizy, to wszyscy dostawali w warunkach zabudowy POŚ, i gmina wygrała jakis konkurs czy cos na ekologiczną gminę... teraz ponoc jest na "topie" budowanie kanalizacji i od czasu planów jej budowy wszyscy dostaja w warunkach zabudowy szambo, i nie mogą juz budować POŚ..

taka polityka ... :roll:

dziękuje jeszcze raz

pozdrawiam :)

teraz ponoc jest na "topie" budowanie kanalizacji i od czasu planów jej budowy wszyscy dostaja w warunkach zabudowy szambo, i nie mogą juz budować POŚ..

To nie tak, ze jest na "topie" - to wymogi unijne.

mbz, żebyśmy sie dobrze zrozumieli. Czy wymogiem unijnym jest położenie kanalizacji i jej "wyższość" nad POŚiem??

teraz ponoc jest na "topie" budowanie kanalizacji i od czasu planów jej budowy wszyscy dostaja w warunkach zabudowy szambo, i nie mogą juz budować POŚ..

To nie tak, ze jest na "topie" - to wymogi unijne.

mbz, żebyśmy sie dobrze zrozumieli. Czy wymogiem unijnym jest położenie kanalizacji i jej "wyższość" nad POŚiem??

Tego nie napisalam, odnioslam sie tylko do tego "na topie" - bo to nie jest tak, ze dla jakiejs mody gminy wywalaja mase kasy na kanalizacje. Tak naprawde to wstyd, ze nawet w wielu miastach w Polsce nie ma kanalizacji - istne sredniowiecze.

Tego nie napisalam, odnioslam sie tylko do tego "na topie" - bo to nie jest tak, ze dla jakiejs mody gminy wywalaja mase kasy na kanalizacje. Tak naprawde to wstyd, ze nawet w wielu miastach w Polsce nie ma kanalizacji - istne sredniowiecze.

Taką miałem włąsnie nadzieję, że po prostu źle ciebie zrozumiałem :lol: