fido 21.01.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 czy ktoś może pomóc w temacie jakie będzie zużycie energi w moim domu w zależności od zastosowanych urządzeńDane:mogę stwierdzić że w moim mieszkaniu 50 m2 zuzywam obecnierocznie 500-600 m3 gazu do ciepłej wody i kuchenki gazowej w kuchni w tym piekarnika370 litrów wody dziennieprąd zużywam dla światła, komputera, czajnika, tv1500 w taryfie dziennej700 kW w taryfie nocnej W domu pasywnym planowane zużycie na ciepło to 2700 kWh/rokprawdopodobnie będę zużywał podobne ilości wody (370litrów/dziennie) i pradu 1500+700 kw,ogrzewanie podłogowe na powierzchni 180m2 wylewka grubości 7cm pojemność rurek to około 300 litrów źródła ciepła to:1. bufor 500 litrowy z grzałką to daje na pewno bo podłogówkę wodną z boilera mogę zasilić czym chce2. solaryprzy moim zużyciu wody i przy dobrze ocieplonym domu chyba więcej zaoszczędze na ciepłej wodzie niż na wydatku na tanie ciepło tym bardziej że mam kominek - bez płaszcza wodnego ale z wentylacją mechaniczną3. pompa ciepłapompe chciałbym zastosować alternetywnie po sprawdzeniu zużycia energi pytania:1. izakłądając że grzeje w drugiej taryfie bufor i podłogówkęto ile kWat zgromadze przez godzinę gdy podniosę temperature bufora i podłogi o jeden stopień czyli w taryfie nocnej włąnczam na maksa grzałkę w buforze i wymieniam ciepło z podłogą2. jak przeliczyć moje zużycie gazu i wody w domu na kilowatyczyli nie mam gazu lecz prąd ile to te 600 m3 gazu zużytego przez junkers produkuje kilowatinaczej ciepłą wodę i kuchenkę zamias na gaz mam na prąd i chce wiedzieć ile to kw rocznie zużyje podsumowując na podstawie danych chciałbym znać ile kilowat idzie mi rocznie na dane rzeczy a potem zastanowie się czy warto inwestować w solar, pompe czy zostać przy grzałce Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/94649-dom-pasywny-wyliczenie-koszt%C3%B3w-energii/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts