Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy ktoś może pomóc w temacie jakie będzie zużycie energi w moim domu w zależności od zastosowanych urządzeń

Dane:

mogę stwierdzić że w moim mieszkaniu 50 m2 zuzywam obecnie

rocznie 500-600 m3 gazu do ciepłej wody i kuchenki gazowej w kuchni w tym piekarnika

370 litrów wody dziennie

prąd zużywam dla światła, komputera, czajnika, tv

1500 w taryfie dziennej

700 kW w taryfie nocnej

W domu pasywnym planowane zużycie na ciepło to 2700 kWh/rok

prawdopodobnie będę zużywał podobne ilości wody (370litrów/dziennie) i pradu 1500+700 kw,

ogrzewanie podłogowe na powierzchni 180m2 wylewka grubości 7cm pojemność rurek to około 300 litrów

źródła ciepła to:

1. bufor 500 litrowy z grzałką

to daje na pewno bo podłogówkę wodną z boilera mogę zasilić czym chce

2. solary

przy moim zużyciu wody i przy dobrze ocieplonym domu chyba więcej zaoszczędze na ciepłej wodzie niż na wydatku na tanie ciepło tym bardziej że mam kominek - bez płaszcza wodnego ale z wentylacją mechaniczną

3. pompa ciepła

pompe chciałbym zastosować alternetywnie po sprawdzeniu zużycia energi

pytania:

1. izakłądając że grzeje w drugiej taryfie bufor i podłogówkę

to ile kWat zgromadze przez godzinę gdy podniosę temperature bufora i podłogi o jeden stopień czyli w taryfie nocnej włąnczam na maksa grzałkę w buforze i wymieniam ciepło z podłogą

2. jak przeliczyć moje zużycie gazu i wody w domu na kilowaty

czyli nie mam gazu lecz prąd ile to te 600 m3 gazu zużytego przez junkers produkuje kilowat

inaczej ciepłą wodę i kuchenkę zamias na gaz mam na prąd i chce wiedzieć ile to kw rocznie zużyje

podsumowując na podstawie danych chciałbym znać ile kilowat idzie mi rocznie na dane rzeczy a potem zastanowie się czy warto inwestować w solar, pompe czy zostać przy grzałce

https://forum.murator.pl/topic/94649-dom-pasywny-wyliczenie-koszt%C3%B3w-energii/