Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na co przyklejać płytki klinkierowe do komina ???

Recommended Posts

Witam,

W projekcie mam komin z pustaków schiedla (dymowy, gazowy i wentylacyjny) w jednym obłożony na zewnątrz płytką klinkierową. Moje pytanie jest nastepujące: na jaki klej kleić te płytki. Bede wdzieczny za wskazanie producenta i ewentualnie nazwy produktu. Zalezy mi na dobrej jakośc aby płytki nie odpadały po kilku latach.

Witam,

W projekcie mam komin z pustaków schiedla (dymowy, gazowy i wentylacyjny) w jednym obłożony na zewnątrz płytką klinkierową. Moje pytanie jest nastepujące: na jaki klej kleić te płytki. Bede wdzieczny za wskazanie producenta i ewentualnie nazwy produktu. Zalezy mi na dobrej jakośc aby płytki nie odpadały po kilku latach.

U mnie używali do tego celu Atlasa Plus. Inni producenci też mają odpowiedniki takiego kleju.

Właśnie mam problem z przeciekającym kominem, który jakoby przez fugę ma przesiąkać i kapać do pomieszczeń. Gdyby był klinkierowy to by takiego problemu nie było. Ale budowlańcy zapewniali że nie ma co przepłacać skoro efekt taki sam. Pewnie z tym kominem na lata mclear ma racje. Choć czy będzie dobrze tego nie ugadniesz.

A jeszcze jedno, jeden fachowiec mi mówił, że na klej powinien być zagruntowany środkiem przeciw wsiąkaniu wody; bo jak będzie sam klej to jest zagrożenie, że ta woda będzie się sączyć między płytkami a styropianem; no a styropian podobno jest nasiąkliwy, przekaże wodę do pustaka systemowego, ten dalej przesiąknie w wełnę i tak dalej.... podobno to mnie czeka w najbliższej przyszłości.

po Atlasie szybciej ci pospadają niż myślisz, lepiej zrezygnuj z płytek i zainwestuj w cegły klinkierowe, dużo lepszy efekt i komin masz na wiele lat

Nie wyobrażam sobie aby mój komin miał być jeszcze większy, a taki by był gdybym dał klinkier :D Mam systemowy, nad dachem otynkowany, na to płytki na plusa, co trzeba wysmarowane delfinem. Podobno problem odpadających płytek dotyczy przeważnie kominów murowanych, bez wkładów gdzie jest duża różnica temperatur, ale tak tylko słyszałem :D

cegła tylko i wyłącznie ale nie zwykła tylko licówka o grubości 5.5cm bo 12cm pogrubi ci komin o 25cm a płytka odpada chyba że przyjmujesz iż go za rok sprzedasz jeśli chcesz go jednak ocieplic dodatkowo styropianem to polecam dobrej klasy tynk zewnętrzny np mozaikowy (takie drobne kamyczki wymieszane z żywicami. Nie powinno przeciekać i wyjdzie w miarę tanio. Reszta to twój wybór.

ps. nie zdźiw się bo w niektórych firmach licówka jest droższa od zwykłej klinkierowej.

Nie moglem zastosować cegly klinkierowej bo wchodzila mi w koszową i technicznie musialbym podcinac czesc cegly z jednej strony. Kierownik stwierdzil ze sie pod tym nie podpisuje. Ostatecznie kominy schiedla obłozyłem siatka na kleju zbrojeniowym. Po kilku dniach jak wyschnie położe płytki klinkierowe na kelju Ceresit C17.

mam nadzieje ze bedzie dobrze