radomik 21.01.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Mam zamiar wykonać kawałek okna (1,2x1,2m) wew. budynku z pustaków szkalnych. Jest do tego specjalna zaprawa do murowania. Zastępuje ona również fugę. Jednak pustaki będą brązowe, a fuga jest biała. Czy takie pustaki szklane można fugować brązową zwykłą fugą do glazury, czy nie? A może zaprawę zabarwić na kolor brązowy? Czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.01.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Wymuruj pustaki, a fugę zrób później w kolorze który ci odpowiada.Ja stosowałem fugę Mapei. Nie ma problemu ze skurczem fugi, nic nie pęka a fuga jest drobnoziarnista i ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 21.01.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam Kiedyś zrobiłem wiszącą ścianę z luksfer nad akwarium. Wisi na zbrojeniu i aby zmniejszyć wagę nie użyłem zaprawy tylko pianki montażowej, a fugi zrobiłem akrylem z tuby pomalowanym na kolor ściany. Wisi do dziś ale robota wbrew pozorom trudna, nie polecam . Pozdro Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 21.01.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Nie zapomnij o zbrojeniu, poziomym i pionowym - wiem, że jest to ważne. Mam 6 okien w garażu ale zamawiałam gotowe "tafle" na wymiar w fabryce, bo również słyszałam, że wymurowanie takich okien nie jest proste. W Muratorze był o tym cały artykuł - niestety nie pamiętam z jakiego miesiąca, tam podawano trzy sposoby wykonania, w każdym było wykonane zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 21.01.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Czy takie pustaki szklane można fugować brązową zwykłą fugą do glazury, czy nie? Mozna . Jezeli pustaki sa gladkie , to bulka z maslem . Jezeli matowe , to wymaga doswiadczenia . Nalezy zwrocic uwage na szerokosc spoin przy doborze fugi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts