Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakich rurek macie inst. wody i CO ?

Recommended Posts

Witam, mam takie szybkie pytanie bo musze podjąć decyzję.

Rury do grzejników i podłogówkę będę miał PEX-AL (system Kisan).

Ale nie bardzo wiem jak (z czego) robić wodę ciepłą i zimną. Hydraulik może mi zgrzewać rurki PCV ale może też położyć mi PEX-AL Kisana. Ich białe rurki uniwersalne służą do CO jaki i do wody ciepłej i zimnej.

Tak na chłopski rozum, ze zgrzewaniem pewnie jest więcej roboty ale wychodzi pewnie taniej....No i jak nie ma zgrzewów to nie ma gdzie ewentualnie przeciekać....kurcze zgłupiałem :-?

Jak robiliście u siebie ???

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość JACKIE P
ja mam w całości instalację CO i CWU z rurek PEX-AL, wiem, że nie ma problemu z łączeniem, bo nie wymaga się zgrzewania, są specjalne zaciski do łączenia i hydraulik powinien wiedzieć o co biega. Dla rozróżnienia do ciepłej wody mam rurki w czerwonej otulinie izaolacyjnej, a zimną w niebieskiej. Jak na razie 2 lata mieszkam i nie mam problemu.

ja mam w całości instalację CO i CWU z rurek PEX-AL, wiem, że nie ma problemu z łączeniem, bo nie wymaga się zgrzewania, są specjalne zaciski do łączenia i hydraulik powinien wiedzieć o co biega. Dla rozróżnienia do ciepłej wody mam rurki w czerwonej otulinie izaolacyjnej, a zimną w niebieskiej. Jak na razie 2 lata mieszkam i nie mam problemu.

No hydraulik wie o co biega :wink: ale ja sąduje temat bo zdecydowana większośc znajomych PEX-AL ma tylko do CO (podogówki i do kaloryferów), natomiast wodę mają ze zwykłych PCV.

Pewnie PEXy szybciej się kładzie jak się rozciąga z rolki i nie zgrzewa....natomiast wychodzi to troszkę drożej jeśli chodzi o materiał....a zastanawiam się czy jest sens przepłacać. Cały czas pomijam to, że PEX-AL szybciej się chyba kładzie (nie trzeba zgrzewać i docinać)...no ale ja tego kład nie będę :wink: .

Mi się wydaje że w PEx-alu jest mniej łaczeń bo np kolanka w wielu miejscach nie będą potrzebne. Równiez myślę sobie że łatwiej w razie czego naprawić -gdy puści jakiś zgrzew w trudno dostepnym miejscuciężko będzie tam ponownie dojść zgrzewarką, złączkę łatwiej wymienić.

Hey

A co sadzicie o rurach plastikowych np. Genova system??Rury w odcinakch 3 metrowych,białe do wody zimnej,a kremowe do ciepłej i c.o.

kładłem takie u rodziców pare lat temu,do tej pory bez problemów.aha rury klejone.

Aha jeszcze jedno czy kominku z pw moge zastosowac w instaalcji co rury plastikowe??

Pozdrawiam