mario1976 21.01.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam, mam takie szybkie pytanie bo musze podjąć decyzję. Rury do grzejników i podłogówkę będę miał PEX-AL (system Kisan). Ale nie bardzo wiem jak (z czego) robić wodę ciepłą i zimną. Hydraulik może mi zgrzewać rurki PCV ale może też położyć mi PEX-AL Kisana. Ich białe rurki uniwersalne służą do CO jaki i do wody ciepłej i zimnej. Tak na chłopski rozum, ze zgrzewaniem pewnie jest więcej roboty ale wychodzi pewnie taniej....No i jak nie ma zgrzewów to nie ma gdzie ewentualnie przeciekać....kurcze zgłupiałem Jak robiliście u siebie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 21.01.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ja mam w całości instalację CO i CWU z rurek PEX-AL, wiem, że nie ma problemu z łączeniem, bo nie wymaga się zgrzewania, są specjalne zaciski do łączenia i hydraulik powinien wiedzieć o co biega. Dla rozróżnienia do ciepłej wody mam rurki w czerwonej otulinie izaolacyjnej, a zimną w niebieskiej. Jak na razie 2 lata mieszkam i nie mam problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 21.01.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ja mam CO w alupexach a CWU w Cu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 21.01.2008 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ja mam w całości instalację CO i CWU z rurek PEX-AL, wiem, że nie ma problemu z łączeniem, bo nie wymaga się zgrzewania, są specjalne zaciski do łączenia i hydraulik powinien wiedzieć o co biega. Dla rozróżnienia do ciepłej wody mam rurki w czerwonej otulinie izaolacyjnej, a zimną w niebieskiej. Jak na razie 2 lata mieszkam i nie mam problemu. No hydraulik wie o co biega ale ja sąduje temat bo zdecydowana większośc znajomych PEX-AL ma tylko do CO (podogówki i do kaloryferów), natomiast wodę mają ze zwykłych PCV. Pewnie PEXy szybciej się kładzie jak się rozciąga z rolki i nie zgrzewa....natomiast wychodzi to troszkę drożej jeśli chodzi o materiał....a zastanawiam się czy jest sens przepłacać. Cały czas pomijam to, że PEX-AL szybciej się chyba kładzie (nie trzeba zgrzewać i docinać)...no ale ja tego kład nie będę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 21.01.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 CO mam miedz / pex, a CWU w zgrzewanym, wydaje mi sie ze dobry zgrzew jest pewniejszy niz zlaczka No i rzeczywiscie taniej wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.01.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 j/w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 21.01.2008 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 U mnie wszystko w miedzi: CO i CWU i nawet GAZ.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 22.01.2008 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Większość wykonała instalację co z Pex-al (podłogówka i grzejniki).Powiedzcie proszę jak zabezpieczyliście rurki od grzejników przed przegrzaniem? Przy kotłach na paliwa stałe istnieje możliwość zagotowania wody w układzie. Kilka takich wypadków i Pexy się rozlatują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 22.01.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Mi się wydaje że w PEx-alu jest mniej łaczeń bo np kolanka w wielu miejscach nie będą potrzebne. Równiez myślę sobie że łatwiej w razie czego naprawić -gdy puści jakiś zgrzew w trudno dostepnym miejscuciężko będzie tam ponownie dojść zgrzewarką, złączkę łatwiej wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 22.01.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 A dlaczego zgrzew mialby puscic? jesli jest wyknany poprawnie to na pewno nie pusci..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 22.01.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Hepworth, i to wykonane własnoręcznie ( oczywiście instalacje ) Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 22.01.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 wszystko na pex alu pex - Tecemożesz od nich dostać gwarancję z polisą (ubezpieczenie) na instalację i ewentualne naprawy gdyby miało zawieźć coś z ich systemu. dobre ale drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 22.01.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 piony CU, reszta Hepworth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 22.01.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Hey A co sadzicie o rurach plastikowych np. Genova system??Rury w odcinakch 3 metrowych,białe do wody zimnej,a kremowe do ciepłej i c.o.kładłem takie u rodziców pare lat temu,do tej pory bez problemów.aha rury klejone.Aha jeszcze jedno czy kominku z pw moge zastosowac w instaalcji co rury plastikowe??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 22.01.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 jeśli plastki to tylko najlepsze....UPONOR. Wszystko inne będziecie kuć i wywalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martar 22.01.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Wszystko Cu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martar 22.01.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Wszystko Cu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 23.01.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 c.o. - miedź, system rozdzielaczowy.woda użytkowa - pod podłogą Pex-Al-Pex, trzy rury między kotłownią a łazienką. podejścia do przyrządów sanitarnych - rury i kształtki polipropylenowe z Alpolu prowadzone po ścianach i zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 23.01.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 purmo, pex al pex, c.o. i c.w., oczywiście kotłownia w miedzi do mieszacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 23.01.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 wszystko miedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts