Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakich rurek macie inst. wody i CO ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
Witam, mam takie szybkie pytanie bo musze podjąć decyzję.

Rury do grzejników i podłogówkę będę miał PEX-AL (system Kisan).

Ale nie bardzo wiem jak (z czego) robić wodę ciepłą i zimną. Hydraulik może mi zgrzewać rurki PCV ale może też położyć mi PEX-AL Kisana. Ich białe rurki uniwersalne służą do CO jaki i do wody ciepłej i zimnej.

Tak na chłopski rozum, ze zgrzewaniem pewnie jest więcej roboty ale wychodzi pewnie taniej....No i jak nie ma zgrzewów to nie ma gdzie ewentualnie przeciekać....kurcze zgłupiałem :-?

Jak robiliście u siebie ???

U mnie wszystko z miedzi.

A czy ktoś wie jaka jest "żywotność" rur pex zatopionych w wylewce?

Jezeli polozysz w scianie to na ile moze sie to roznic od polozenia w "posadzce"? Mysle, ze to mozna potraktowac tak samo -moze podczas awarii jest ciutke gorze z dostaniem sie do wadliwej rury, ale poza tym niczym sie to nie rozni. W posadzce pod styropianem jest nawet lepiej bo rury sa odizolowane od pomieszczen i nie wychladzaja (np. z zimna woda) pomieszczen a ciepla woda nie "stygnie" w rurze tak szybko-nie oddaje ciepla do pomieszczen

Mam nadzieje ze nie zakrecilem za bardzo :lol:

Pzdr.