terka 26.01.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Czyli przy budowie domu jesteśmy pozostawieni sami sobie. Budujemy się w miasteczku, które jest starostwem - piszę o tym, aby co niektórzy życzliwi nie pisali o wiejskich działkach. Na samym początku zwróciliśmy się do elektrowni o podłączenie do prądu - odmowa. Mówili coś o 2010 r. Prąd dostaliśmy z PKP Kolejny problem wodociągi i kanalizacja. Zaplanowane na lata 2009-2012. Można szybciej. Są dwa wyjścia zawiązać komitet wybudować na własny koszt i sprzedać za przysłowiową złotówkę. Poniesione nakłady będą nam zwracane w wyczerpanej wodzie. Drugie wyjście 70 % da gmina z funduszy unijnych resztę finansujemy sami. Rozwiązaliśmy to w ten sposób, że wykopaliśmy studnię głębinową i będzie POŚ. Kolejny problem gaz - kolejna odmowa niby teren przyszłościowy ale... Ta odmowa nie była całkowicie definitywna 14.000,00 + Vat od każdego z moich sąsiadów i gaz będzie Oświetlenie ulicy - odmowa. Możemy mieć, ale 70 % fundusze unijne reszta my. A o tym jak moje miasto wydaje pieniądze można przeczytać w piątkowym Expressie Ilustrowanym na 9 stronie. Jedyne pocieszenie i jakaś szansa na to, że będziemy mogli dojechać do swojego domu jest taka, że miasto ma kawałek dalej działki, które mają zamiar wiosną sprzedawać - więc pewnie w takiej sytuacji zapewnią dojazd. Większe szczęście będziemy mieli wtedy, gdy jednym z kupujących będzie ktoś z władz miasta - w takim przypadku to może nawet asfalt położą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 26.01.2008 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 A o tym jak moje miasto wydaje pieniądze można przeczytać w piątkowym Expressie Ilustrowanym na 9 stronie. Hmm, z ciekawości zajrzałem - ale to jest o Zgierzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 10.03.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Witaj kropi!Twój temat też zaczął mnie dotyczyć. Nasza działka leży przy drodze gminnej. Po deszczu drogą tą spływa sobie woda z jednego końca na drugi, omijając niedaleki rów melioracyjny. Problem w tym, że woda podmywa wjazdy na wszystkie posesje wzdłuż tej drogi, rozluźniając ich podłoże. Kto jest za to odpowiedzialny? Ja obwiniam gminę i to z nią zacznę się boksować. W końcu to jej własność i niech ona szuka przyczyny, niech nawet ukaże sprawcę. A właścicielom dojazd należy się jak psu zupa! Dlaczego więc miałbym gminie zapłacić za naprawianie nawierzchni? A może jeszcze powinienem sobie wypłacić odszkodowanie? A może komuś wcześniej udało się wygrać z gminą w podobnej sprawie? Chętnie poczytam... Dziennik Ustaw z 2000 r. Nr 71 poz. 838Art. 20. Do zarządcy drogi należy w szczególności:1) opracowanie projektów planów rozwoju sieci drogowej,2) opracowanie projektów planów finansowania budowy, utrzymania i ochrony dróg oraz obiektów mostowych,3) pełnienie funkcji inwestora,4) utrzymanie nawierzchni, chodników, obiektów inżynierskich, urządzeń zabezpieczających ruch i innych urządzeń związanych z drogą,5) realizacja zadań w zakresie inżynierii ruchu,6) przygotowanie infrastruktury drogowej dla potrzeb obronnych oraz wykonywanie innych zadań na rzecz obronności kraju,7) koordynacja robót w pasie drogowym, 8.) wydawanie zezwoleń na zajęcie pasa drogowego, na zjazdy z dróg, na przejazdy po drogach publicznych pojazdów z ładunkiem lub bez ładunku o masie, naciskach osi lub wymiarach przekraczających wielkości określone w odrębnych przepisach oraz pobieranie opłat i kar pieniężnych,9) prowadzenie ewidencji dróg i drogowych obiektów mostowych,10) przeprowadzanie okresowych kontroli stanu dróg i obiektów mostowych, 11) wykonywanie robót interwencyjnych, robót utrzymaniowych i zabezpieczających, 12) przeciwdziałanie niszczeniu dróg przez ich użytkowników, 13) przeciwdziałanie niekorzystnym przeobrażeniom środowiska mogącym powstać lub powstającym w następstwie budowy lub utrzymania dróg, 14) wprowadzanie ograniczeń bądź zamykanie dróg i drogowych obiektów mostowych dla ruchu oraz wyznaczanie objazdów, gdy występuje bezpośrednie zagrożenie bezpieczeństwa osób lub mienia, 15) dokonywanie okresowych pomiarów ruchu drogowego, 16) sadzenie, utrzymanie oraz usuwanie drzew i krzewów oraz pielęgnacja zieleni w pasie drogowym, 17) prowadzenie gospodarki gruntami i innymi nieruchomościami pozostającymi w zarządzie organu zarządzającego drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbovid 10.03.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 A ja wlasnie zamowilem 40 ton tlucznia betonowego i 40 ton pospolki, chce zamowic koparko-spycharke i jakas ubijarke. Szacowany koszt ok 2 tys. Zgarne totalnie nieprzejezdne bloto ktore mi zalega na drodze przy dzialce, zasypie tluczniem, utwardze na to pojdzie pospolka i mam nadzieje ze bedzie spokoj. Na gmine nawet nie licze bo szkoda mi zdrowia. Rownie dobrze moglbym liczyc na pomoc Alibaby i 40 meczennikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 10.03.2008 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 ...i Jożina z Bażin Nasza gmina z jej wójtem ogranicza się jak dotychczas do realizacji punktu 1) powyższej wyliczanki, co do naszych podań to przyjęła taktykę niereagowania w jakikolwiek sposób, a ja nie znam sposobu, żeby ich do czegokolwiek zmusić, poza może wybraniem nowej Rady Gminy i wójta, ale to może potrwać... a jesień za pasem. Może najlepszym sposobem jest kupno auta z napędem na 4 koła, wtedy z utęsknieniem czeka się na deszcz, żeby się trochę "ubabrać"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.03.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Zgarne totalnie nieprzejezdne bloto ktore mi zalega na drodze przy dzialce, a gdzie zepchniesz? możesz zdradzić? kiedyś sie zastanawiałem nad korytowaniem ale nie bardzo wiedziałem co zrobić z tym szajsem (mieszanina błota,gruzu,popiołu i innych śmieci) co teraz jest na "drodze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbovid 10.03.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Ja akurat mam obok pole wiec tam to sobie "przesune" ale tak to zostaje chyba jakas wywozka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.03.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Ja akurat mam obok pole wiec tam to sobie "przesune" ale tak to zostaje chyba jakas wywozka A to pole to Twoje? Czy uszczęśliwisz kogoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbovid 10.03.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Czyjes, ale nie mow nikomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts