Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na tynki cementowo-wapienne aby bylo gladko

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Dwa miesiące temu zrobiłem na ścianach zewnętrznych tradycyjne tynki wapienno-cementowe.

Wygląd ich nie jest najgorszy ale chciałbym mieć gładką strukturę ścian.

Co można zastosować w miare taniego ? Może ktoś może polecić dobrą brygadę do wykonania tego typu prac.

z poważaniem

Marcek

Może być również Gipsar, jak ja robiłem w mieszkaniu to fachura po znajomości wziął 8 zł za gładź + malowanie dwukrotne ( + gruntowanie Unigruntem przed malowaniem). Z tego co wiem to za 10 zeta w małopolsce można już znaleźć ekipę.

W domu dam jednak tynki gipsowe maszynowe - wychodzi taniej !!! :lol:

Pytanie dotyczyło tynków zewnętrznych, nie można więc stosować gipsu.

Jest gładż cementowa do tynków wewnętrznych i zewnętrznych ATLAS REKORD. Ja stosowałem do tynków wewnętrznych.

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Bije się w piersi. Nie doczytałem widocznie dokładnie pytania.

Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd - seredcznie przepraszam.

Pozdrowienia B.

AtlasRekord jest chyba dość drogi. Jest jeszcze firma Skała, która robi coś podobnego- gładź cem-wapienną -tanio.

Pytanie do Zbigniewa: Gładź robiłeś sam czy zlecałeś.? Jak jest różnica przy wykonaniu czy podobnie się nanosi jak gipsową? Mnie też to czeka wewnątrz, a nie mogę znaleźć nikogo kto już to robił, a gładzi gipsowych nie chcę i nie będę polemizował czy są lepsze czy gorsze.

Głądź cementową Atlas Rekord kładli mi ręcznie robotnicy w cenie gładzi gipsowej.

Pracochłonność jest minimalnie większa niż przy gładzi gipsowej.

Ważne jest aby uchwycić moment kiedy już można zatrzeć filcową packą.

Można też szlifować papierem ściernym - ale to bardziej pracochłonne.

Głądź po wyschnięciu jest białą, matowo-chropowata. Powierzchnia twardsza od gipsowej.

Jestem zadowolony.

Uważam, że albo kłaść tynk maszynowo (od razu z wygładzeniem), albo jeśli położony jest tynk tradycyjny, to gładź cementową.