Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak liczyć tynki?

Gonga

Recommended Posts

Chodzi mi o to w jaki sposób liczy się metry - powierzchnię, co się odlicza, jakieś otwory, w jakim procencie. Czy liczy się tylko długość ściany razy wysokość, czy odejmuje się powierzchnię otworów...?

Pytam dlatego, że styropianu na ocieplenie kupiłam 250 m2, a wykonawca policzył sobie 375 m2 wykonanej elewacji.

Drugie pytanie, co ma być w cenie zrobione: czy demontaż wcześniej przykręconych rur spustowych w cenie czy osobno?

Pozdrawiam i dzięki za odzew

Tzn. umówiłaś się na konkretną robotę, facet to zrobił, chce kase a Ty teraz się obcych pytasz jak jego robotę powinno się liczyć? Teraz to płacisz tak jak się umówiłaś. A jak się nie umówiłaś to płacisz tak jak sobie pan życzy.

Niestety. Teraz to musztarda po obiedzie. Musisz się dopytać tego fachowca, jak on to policzył i zaleźć kompromis. Tak już jest z wykonawcami. Zawsze muszą wyjść na swoje.

teoretycznie to luk ma racje, jeśli umowy nie było ani pisemnej ani ustnej to już sprawa do obgadania miedzy wami, zawsze możesz sie targować.

Jeśli ustaliliście tyle za metr , to tyla ma być.

A z metrami to tak:

Otwory do 3 m2 nie wytrąca sie z powierzchni tynków, wlicza sie do metrów,

otwory większe niż 3 m2 odliczasz ale trzeba doliczyć powierzchnie glifów razy dwa :D w praktyce wygląda to tak że pół powierzchni dużego otworu sie wlicza , jeśli ma glify ,jeśli ich niema to odliczasz cały.

wszystkie dodatkowe pierdoły, typu ramki, bonie itd. płacisz według ustalonego cennika wykonawcy. Najlepiej ustalić to przed robotą, by nie było niespodzianki.Często takie prace są surowo liczone przez firmy.

Ile masz tych okiem , bo ta różnica miedzy materiałem a m2 jest dosyć duża.

Robie w tym i trochę mi sie to zdaje naciągane

..... Bardzo proszę doświadczonych o pomoc, bo jestem na etapie rozliczenia z wykonawcą elewacji i nie możemy uzgodnić wspólnego stanowiska :roll:

Teraz już tego stanowiska nie uzgodnisz. Należało to zrobić przed zatrudnieniem ekipy.

Przeważnie odlicza się otwory o uprzednio ustalonej powierzchni (powyżej 2,5 lub 3 czy też 4m2). Niemniej nie jest to regułą i zależy od uprzedniej umowy.

Nie rozumiem, dlaczego przed zawarciem umowy, znając dokładne wymiary ścian, nie umówiłaś się na finalna kwotę? Do wymiarów ścian (po odliczeniu części otworów) należało dodać grubość ocieplenia i wszystko jasne. Można też było uwzględnić rynny, oprawy oświetleniowe, gniazda elektryczne itp.

Doprowadziłaś do sytuacji, w której Ty będziesz miała poczucie krzywdy.

Nie pozostaje nic innego jak tylko zmierzyć powierzchnię całkowitą ścian (w tym otworów) przemnożyć przez ustaloną kwotę za metr i zapłacić.

Co do rynien/spustów to jeśli tynkarze nie zmieniali długości śrub (nie skracali łączników rynna rura spustowa) to możesz spróbować wmówić im, że nie zlecałaś im tej pracy i zrobili to dla swojej wygody.

Niemniej znając życie to o tej czynności skwapliwie Cię poinformowali.

Dałaś się na niestety na własne życzenie zrobić tym ludziom i zapłacisz za 125m2 więcej.

Faktem jest, że obrobienie narożników okien/drzwi jest pracochłonne. Łatwiej pracuje się na pełnej ścianie.

Szkoda, że nie poczytałaś na Forum licznych wypowiedzi osób, które znalazły sie w tej samej sytuacji.

W swojej wypowiedzi jestem brutalnie szczery. Ale obecnie nie pozostaje Tobie nic innego jak zapłacić wyliczoną kwotę lub zdać się na „miły gest” wykonawcy.

P.s. 125 metrów to całkiem sporo otworów. Napisz ile ich było i w jakich wymiarach.

W przypadku przeszkleń werandowych o powierzchni 5-10 m2 masz szanse dojść swoich racji przed sadem. Ale czy będzie się to opłacało?

luk_25

dzięki za próby zdołowania :-?

kris2222

umowa była, a w tej umowie jedynie cena za m2, bez podania sposobu liczenia tego metra.

Skąd wiadomo, że takie a takie otwory się wlicza a innych nie...?

Mam 52 okna, w tym jedno wielkie tarasowe na niemal całą kondygnację.

Wowka

Nie chcę by ktokolwiek miał poczucie krzywdy, ale płacić za widzimisie wykonawcy nie zamierzam.

k...wa 52 okna , masakra ,niema sie co dziwić ze wykonawca chce se odbić za tyle okien :D

chyba matmę miałaś ,policz m2 i będziesz wiedzieć czy sie zgadza, otworów nie odliczaj, te dwa metry z okna balkonowego mu już podaruj :wink: chłop tak sie z oknami męczył, :lol: 52 :lol: kobieto kto to będzie mył?

mam nadzieje że gosposia co to zrobi będzie godziwie wypłacona ,przynajmniej tyle ile ustalicie.

Jako wykonawca i budujący własny dom wychodzę z założenia że za żadną robotę sie nie biorę(zlecam) dopóki nie mam na to kasy