Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd tak duże zainteresowanie budownictwem u kobiet?

kodi_gdynia

Recommended Posts

Kodi_gdynia - ja pisałam już parę razy, że u mnie ja buduje a mąż pomaga (głównie dlatego, że jest w delegacjach, gdzie zarabia na budowę).

A złoszczę się ponieważ domagam się docenienia roli kobiet w budownictwie!!! I nie sprowadzania jej tylko do pomocy, bo jest dużo kobiet, które są główną siłą napedowa budowy

A personalnie to Cię lubię - nie lubię tylko szowinistycznego punktu widzenia

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ależ Agnicha - jestem daleki od szowinistycznego podejścia, bardzo lubię przedsiębiorcze dziewczyny i rozumiem, że są przypadki, kiedy to kobiety mają wszystko na swoich bądź co bądź węższych barkach.

Z drugiej strony podoba mi sie podejście mojej żony - taka filigranowa kobietka, miejscami zagubiona, zakłopotana. Kocham to w niej.

Ciebe też lubię. :grin:

Pozdrawiam

Pokutuje powszechne stwierdzenie, że facet to powinien: spłodzić syna, posadzić drzewo i zbudować dom. Jak by na to nie patrzeć, wszystko to czynności jednorazowe (w skutkach, oczywiście!). Natomiast kobitkom przypisuje się w życiu czynności w czasie teraźniejszym ciągłym - dbać o dom, sprzątać, gotować, prać, wychowywać dzieci itd., których efekty widać tylko wtedy kiedy te czynności ciągłe nagle się urwą (czytaj - nie ma obiadu, czystej koszuli, podłoga nie umyta a dziecko przyniosło uwagę w dzienniczku). I dlatego ja TEŻ posadzę drzewo, zbuduję dom a 2 synów to już sobie urodziłam!! Reasumując - każdy chciałby mieć satysfakcję wymierną w czasie.

Nie martwcie się dziewczyny - po to sobie 2 synów urodziłam, żeby w takich razach mogli z przyjemnością i ochotą służyć swoją pomocą. A jeżdżą dobrze i bezpiecznie, więc bez obaw - dostawa (piweńka) i odstawa (gości) zapewniona! No ale miło, że na Forum też się co poniektórzy Panowie zadeklarowali...

• 6 months później...

Wracając do Waszego pytania.

Ja jestem kobietą ale razem z mężem gipsuję, szpachluję, maluję, pomagam przy murowaniu, jeśli trzeba to przycinam coś piłą itp. itd. Kobiety też potrafią.

To na tyle. I myślę, że nie tylko ja jestem wyjątkiem wśród kobiet. Mam nadzieję, że inne też coś niecoś potrafią robić osobiście.

• 4 weeks później...